Endeavor: Age of sail
Ik ben op avontuur gegaan en mijn bemanning over de wilde zeeën gestuurd en stukken land veroverd, de slavernij tot leven gebracht (excuses daarvoor) en met kanonnen mijn tegenstanders te grazen genomen.
Endeavor: Age of sail is een spel met (zover ik ooit heb meegemaakt) het allergrootste spelersbord ooit (buiten het hoofd bord). Het duurt zeven rondes en degene met de meeste punten die wint.
Iedere speler heeft dus een eigen bord met vier ontwikkelingstracks, velden voor gebouwen, velden voor bonuskaarten en een haven waar je actieschijfjes liggen.
Op de vier ontwikkelings tracks kun je het verloop van de vier categorieën bijhouden. De eerste track bepaalt het maximale niveau (1-5) van het gebouw dat je elke ronde ontvangt. Des te hoger, des de beter het gebouw/de actie is. De tweede track bepaalt hoeveel nieuweactie schijfjes je elke ronde krijgt. De derde track geeft aan hoeveel actieschijfjes je elke ronde van geactiveerde gebouwen mag terughalen. De vierde track vertelt je hoeveel bonuskaarten je mag houden. Dat is dus nogal wat en daarom zijn de spelersborden ook zo groot.
Elke ronde start met het kiezen van een gebouw Er is keuze uit level 1 tot 5 en het hangt dus van je track af welk level je mag kiezen). Dan kijk je op de 2e track hoeveel actieschijfjes je mag pakken. Vervolgens kijk je bij de 3e track hoeveel actieschijfjes je van je gebouwen af mag halen. En dan ben je klaar om te beginnen met je beurt.
In je beurt kan je dus op de zee gaan varen en punten gaan scoren of op land gaan plunderen en vechten voor de beste plekken of iemand overhoop schieten om zijn plek te veroveren of actiekaarten of zelfs slavernijkaarten kopen... maar pas op: koopt iemand de 5e kaart dan wordt de slavernij afgeschaft en moet je alles inleveren wat er op de kaart staat afgebeeld (in mindering op je tracks) en je krijgt minpunt aan het einde van het spel.
Je mag in het begin alleen in Europa plaatsen. Andere gebieden moeten eerst 'ontdekt' worden en dat gebeurt wanneer er 4 actieschijfjes op een ander continent geplaatst worden. Daarna mag iedereen acties uitvoeren in het nieuw ontdekte continent. Degene die het meeste 'ontdekt' (ontwikkeld) heeft, krijgt een bonus kaart.
Endeavor: Age of sail speelt (met vlotte spelers) best snel weg. Het is niet moeilijk en er zit best wat diepgang in. Daardoor krijg je wel eens zn moment dat je denkt... stom, stom, stom, stom, stom, stom, stom! Dat had ik anders moeten doen!
Ik heb hem nu twee keer gespeeld en dat was beide keren ontzettend leuk. Bij deze versie zitten, buiten het basisspel, ook nog wat uitbreidingen in de doos. Die hebben we nog niet gespeeld maar dat gaan we vast de volgende keer doen. We hebben hem met z'n drieën gespeeld (1 iemand die hem nog nooit gespeeld had, dus met uitleg) en dat duurde een uur. Daarbij is natuurlijk niet alles uitgelegd of verteld over dit superleuke spel.
Je merkt waartschijnlijk wel dat ik er erg enthousiast over ben en ik kan hem dus van harte aan jullie aanbevelen.
Het is ook fijn dat het spelbord is angepast. Aan de ene kant speel je met 1 of 2 spelers en aan de andere kant met 3,4 en 5 spelers. Meer spelers betekent in Endeavor: Age of sail meer actie en meer gelegenheid om elkaar te dwarsbomen.
Endeavor: Age of sail zit verdraaid goed in elkaar en heeft een mooie balans.
Ik zeg: ga hem spelen!