Slag in de Rondte, het spel van Dolf Siere
Hallo Dolf
Ha Dick, leuk je weer te zien.
Insgelijks. Hoe is het?
Prima en met jou?
Arm maar gelukkig. Ik heb je spel inmiddels een paar maal gespeeld.
En, wat vind je er van?
Ik vind het een uitstekend familie- en kroegspel. Echt heel erg leuk.
Oh, dat vind ik fijn om te horen
Ik wil me voorstellen dat het in elk waddencafé aanwezig is en in elk waddenhotel/bnb.
bnb?
Ja, Bed & Breakfast. Vakantiehuisjes en zo.
Oh, dat is misschien wel een idee, om daar wat mee te doen.
Maar we zijn hier voor een interview. Zullen we beginnen? Dan zet ik de recorder aan.
Dat is goed.
Zeg Dolf, kun je iets over je zelf vertellen? Heb je bijvoorbeeld een relatie, kinderen, huisdieren? Hoe woon je? Wat doe je voor de kost? Heb je nog andere hobbies? Vertel, vertel, vertel!
Ik ben Dolf Siere en woon samen met mijn vriendin Hanneke en ons zoontje Marijn in een oud huisje aan de oever van de Waddenzee. Als het stormt lijkt het wel of ons huisje in de zee staat.
Ik heb ook nog twee oudere dochters Fenna En Lobke.
Dat in een huis wonen is niet altijd zo geweest overigens . Het grootste deel van mijn leven heb ik op schepen gewoond. Ik verdien de kost met Maritieme Illustratie, ijzerwerk en het varen als schipper op grote traditionele zeilschepen.
Het spel waar we het vandaag over gaan hebben, Stel dat eens voor?
Het Spel wat we gemaakt hebben heet: Slag in de Rondte. Een zeilwedstrijd op de Waddenzee getransformeerd naar een bordspel. Je vertrekt uit Harlingen, op alle wadden eilanden laat je een vlaggetje achter. Wie het eerste weer terug is heeft gewonnen. Door slim gebruik te maken van wind en getij kun je de andere schepen achter je laten. Tenzij je gehinderd worden door de zeehond :)
Wat voor soort spel is het?
Het is geloof ik wat ik begrepen heb in de spelletjeswereld terminologie een real time roll and move spel. Het is geen expert spel. Eigelijk gewoon een eenvoudig spel wat je snel kunt snappen.
Waarin verschilt jouw spel van soortgelijke (zelfde type) spellen?
Ik denk dat het bijzondere aan dit spel is dat het je je even in de wereld van de waddenschippers waant. (Je hoeft trouwens geen verstand te hebben van varen hoor) Je ervaart de dynamiek van dit bijzondere stuk wildernis in Nederland. Het samenspel van wind en tij en de grilligheid. Bijzondere spelmechanismen zijn: De zandloper, deze geeft aan of het eb of vloed is. De windpijl. De diepe en ondiepe stukken vaarwater op het spelbord. En natuurlijk de Zeehond Meeple.
Het is uitgegeven bij welke uitgever?
We hebben het spel zelf uitgegeven. Zelf bedacht, zelf het artwork gemaakt, zelf geschreven, zelf de fotografie gedaan. In het begin zelfs de spelborden ingesneden, stickers uitgestanst, de doosjes gevouwen, zakjes met speelstukken gevuld en vervolgens het spel geassembleerd. De eerste 300 spellen zijn geheel gefinancieerd geweest door enthousiaste mensen die er een vooruitbetaald hebben en het er voor over hadden om er daarna nog maanden op te wachten.
Later hebben we het spel bij de Nederlandse Spellen Fabriek laten produceren zodat we genoeg voorraad hebben om aan de vraag te voldoen. Als winkels geïnteresseerd zijn spreken we een prijs af en versturen dan de spellen. Leuk detail: voor de winkels op de eilanden wordt het spel toepasselijk (en duurzaam) met grote zeilschepen naar de waddeneilanden gebracht.
Het spel is ruim voorradig en we reageren snel, dus er is genoeg leveringszekerheid.
Is het nog steeds te koop? Wat is de prijs?
Het spel is inmiddels via de eigen webshop en Bol punt com te koop en in 40 verschillende winkels: Boekenwinkels, Musea, Nautische lifestyle, scheepsbenodigdheden, en natuurlijk ook Spellenwinkels.
De prijs is €39,95
Vind je dat een goede prijs? Is het dit waard?
Ik zou het liever iets goedkoper aanbieden natuurlijk. Maar dit is volgens mij een redelijke prijs gezien de kwaliteit/duurzaamheid/veiligheid en arbeidsomstandigheden.
Ik heb eens in een spellen winkel lukraak een halfuur lang spellen uit de kast getrokken om te kijken waar ze geproduceerd worden. 85 % komt uit China/Azie.
Als natuurliefhebber wilden we simpelweg geen containerschepen met plastic meuk boven het kwetsbare waddengebied langs laten varen om een goedkoop spel te kunnen aanbieden.
Wanneer heb je het bedacht en wat heeft die eerste gedachte precies getriggerd?
Het idee om dit spel te maken stamt al vanuit de eeuwwisseling. De zeilmarathon Slag in de Rondte is reeds 27 jaar een begrip onder de wadvaarders.
Tijdens de wedstrijd zitten we in het roefje met z’n allen over de vaarkaart gebogen plannen maken om de snelste route uit te stippelen op het wad. Met weerbericht en getijden tabellen erbij . Zelfs met geknutselde bootjes erbij om aan te duiden waar de anderen zich op dat moment bevinden.
De parallel met een bordspel is snel getrokken. Het duurde dus nogal even voordat het daadwerkelijke spel het levenslicht zag. Mijn vriendin en ik maken met enige regelmaat een wandeling en dan bespreken we wat we voor een plannen hebben en wat daar intussen van terecht gekomen is. Ik denk dat ik iets te vaak het Slag in de Rondte spel ter sprake heb gebracht.
Want vorig jaar zei ze: doe het dan ook maar gewoon.
En zo is het gekomen :)
Kun je iets vertellen over het ontwikkelingsproces. Hoe gaat zoiets in zijn werk bij jou?
Hoe is het spel tot stand gekomen.? Het begon in ieder geval met testen testen en nog eens testen. Allerlei opties werden doorgenomen en uitgeprobeerd. Maar zoals dat gaat, veel kwam ook weer te vervallen. Ik had wel een idee over hoe het eruit moest zien. Maar hoe je een spel maakt dat wist ik niet..
De wind was snel bedacht maar het tij implementeren was een stuk ingewikkelder. Toen kwam Hanneke met het idee van de zandloper. En eigelijk is dat heel toepasselijk. In het verleden was de eerste prijs van de echte wedstrijd zelfs een zandloper.
Vervolgens moesten er speelstukken, spelmateriaal en een drukker gevonden worden.
Uitgangspunt: het moet mogelijk zijn redelijk snel een kleine voorraad spellen te bestellen. Verder belangrijk: Geen goedkope plastic meuk uit het verre oosten, maar zoveel mogelijk natuurlijk materiaal, lokaal geproduceerd, duurzaam en ecologisch.
Maar vooral ook mooi natuurlijk.
ik wou eerst maar eens voorzichtig beginnen met 50 spellen…Toen 250.. en de snelheid waarmee mensen bestelden was al snel niet meer bij te benen.
We werkten ons met de hele familie een Slag in de Rondte.
Toen zijn we uiteindelijk maar naar de fabriek gegaan om daar een grote voorraad te bestellen . In mijn beroep als illustrator/vormgever heb ik gelukkig veel ervaring in het aanleveren van bestanden voor drukwerk. Dus dat ging vrij soepel .
Heb je dan hulp van anderen, zijn er mensen met wie je de prototypes speelt?
Ik heb heel veel hulp gehad van vrienden en familie. Maar in de eindfase ook wel van een een paar professionals hoor.
Uiteindelijk is het spel klaar en liggen de dozen in de winkels. Wat is jouw rol dan nog verder?
Aktie is reactie. de eerste 250 spellen heb ik persoonlijk verkocht met een uitgebreide correspontentie en persoonlijk contact met iedere klant. Nu is het wel iets rustiger omdat ze in grotere hoeveelheden verkocht worden, maar toch: Als je niets doet verkoop je ook geen spelletjes.
In welke landen (en talen) is je spel inmiddels uitgebracht?
Het spel wordt inmiddels(een half jaar later) gespeeld in vele landen. Een kleine greep: Duitsland, Belgie, Zwitserland, Tsjechië, Noorwegen, Oostenrijk, Nieuw Zeeland en Frans Polynesië
De spelregels zijn in het Nederlands, Duits, Engels en Fries
Er zijn al 1000 spellen verkocht
Dus die duizendste is inmiddels verkocht?
ja, hoe bedoel je?
Nou, toen we elkaar op Spelwarden ontmoetten vertelde je dat je dat weekend de duizendste ging verkopen en dat de koper het spel gratis zou krijgen.
Ja, ga verder...
Nou, voor mij was dat de reden om het spel toen juist niet te kopen.
Oh, waarom juist niet? Je had immers de kans om het spel gratis te krijgen.
Stel je voor Dolf... stel je voor dat ik het spel zou kopen en dat zou dan toevallig net het duizendste spel zijn.
Ja?
Dan zou je de rest van de dag niets meer aan je overdestreeptrekker van weifelende klanten gehad hebben.
Ja, dat snap ik.
Fijn. Dus ga ik er van uit dat die duizendste doos dan op zijn vroegst als laatste van die dag verkocht zou worden.
Oh... ja... inderdaad. Zo had ik het niet bekeken.
Maar, je kent het verhaal inmiddels. Toen ik thuis kwam had ik spijt en heb ik het online gekocht. Ik heb genoten van de spelregels.
Ja?
Ja. Ik ben een groot liefhebber van archaïsch taalgebruik en drama.
Dan kan ik me iets voorstellen, ja.
We zijn klaar. Vond je dit een prettig interview?
Ja, heel aangenaam. ik heb nog een filmpje. Mag ik dat delen?