+ 31 (0)6 3400 1872      info@bordspelwereld.nl        

A728x90

Selecteer de taal

De Spellenkast van...

De spellenkast van Arne de Cnodder

arne de cnodderGoedenmiddag Arne
Ik ben Arne, gehuwd met Annelies en vader van 2 zonen, Kamiel (12) en Viktor (11). Aan die twee varkentjes heb ik al genoeg onderhoud, dus bij gevolg zijn er geen andere huisdieren ten huize De Cnodder te bespeuren.

Oh, je bent al begonnen!
Ik woon in het landelijke Lille, gelegen in de Antwerpse Kempen, tussen Herentals en Turnhout. Als ik er bij vertel dat we een buurgemeente zijn van Bobbejaanland, dan weet u het allen waarschijnlijk wel te vinden. Ik ben onderwijzer en geef les in de plaatselijke basisschool. De taak die ik de afgelopen jaren heb uitgevoerd, was sterk afwisselend en ik heb dus kinderen onder mijn hoede gehad, gaande van 6 tot en met 12 jaar.

In deze reeks begin ik altijd met een paar vragen om iemand op het gemak te stellen...de eerste vraag is dan: Arne, kun je iets over je zelf vertellen? Heb je bijvoorbeeld een relatie, kinderen, huisdieren? Hoe woon je? Wat doe je voor de kost? Heb je nog andere hobbies?
Ik heb nog tal van andere hobby's, vooral intensief sporten. Ik heb jarenlang aan hardlopen gedaan, maar na een medische problematiek met de knieën heb ik hier (deels) de brui aan moeten geven en ben ik overgeschakeld naar het wielrennen. Met mijn stalen ros maak ik dan ook wekelijks wel mijn kilometertjes en de nabije omgeving onveilig. Ik heb die sport ook echt nodig om fris in mijn hoofd te blijven, net als het spelen van spellen overigens. 
Daarnaast maak ik ook deel uit van een mannen-kookclubje die maandelijks een keertje samenkomt om gezellig te koken. De gastheer stelt dan een menuutje samen, die wordt gezamenlijk geprepareerd en de vrouw-des-huizes kan die avond de voetjes mee onder de tafel schuiven. Meer spel-gerelateerd ben ik enerzijds bezig met het spelen van spellen, maar ook het schrijven van recensies en af en toe vertalen van spelregels behoort tot mijn persoonlijke vrijetijdsbesteding.

Dat is al een flink verhaal. Je vertelt in één adem al meer dan anderen in een heel interview.
Is dat zo? Mijn vrouw zegt altijd dat ik zo stil ben.

Wanneer ben je met bordspellen begonnen? Is er een specifiek punt in je leven dat je kunt duiden, waarvan je bijvoorbeeld zegt; "En toen gebeurde dat... en dat was eigenlijk het begin van het serieuze verzamelen!"
Als kind speelde ik eigenlijk al graag een gezelschapsspel, maar verder dan het gekende, commerciële materiaal ben ik nooit geraakt. Alhoewel ik toch ook al wel een doosje Heroscape in mijn spellenkast had staan. Nadien kwamen er jaren zonder bordspellen, maar was ik eerder een fervent gamer, PC en Nintendo.
Gelukkig is deze fase ook overgewaaid en heb ik het spelen herontdekt ten tijde van mijn hogere studies. Met klasgenoten organiseerden we op regelmatige basis een avondje (lees : nachtje) Risk. Het was pas begin jaren 2000 dat een totaal nieuw genre van spellen mijn pad kruiste. Tijdens een familieweekend had een neef van mij El Grande en Elfenland bij en ik was onmiddellijk verkocht. Ik heb die spellen direct aangekocht en ze zijn ettelijke malen gespeeld met de spellengroep van school. Sinds dat moment leerden we ook elke week meer en meer spellen kennen.
Het bleef natuurlijk nog beperkt tot het materiaal dat te vinden was in de plaatselijke speelgoedwinkel (999 games en Phalanx, en af en toe ééntje van PS games of Identity games). Al gauw bleek dat dit een kostelijke hobby zou worden en we speelden dan ook met het lumineuze idee om een spelvereniging op te richten.
Je moet goed begrijpen dat er toen eigenlijk nog geen spellenclubs bestonden of dat die toch eerder schaars waren, zeker in de regio. Achteraf vonden we er wel eentje in Turnhout (maar die was enkel voor volwassenen en ietwat gericht op de veelspeler, wat wij toen zeker nog niet waren, dus er was een zekere drempel). Na een voorbereiding van ettelijke maanden, het vergaren van wat sponsering en het zoeken van een leuke (gratis) locatie organiseerden we op de eerste vrijdag van januari in 2007 een eerste spellenavond in het plaatselijke café. Uiteindelijk verschenen er die avond 66 spelers en konden we eigenlijk niet iedereen deftig een plaatsje geven. We moesten dus al gauw op zoek naar een alternatief en kwamen in de cafetaria van het plaatselijke woonzorgcentrum terecht.
Ook de pers was dit niet ontgaan en we mochten zelfs optreden in het zondagavondjournaal van de regionale zender. De rest is eigenlijk geschiedenis, het opbouwen van een website, forum en nadien blog. Het aantal deelnemers groeide tot om en bij de 100 spelers per avond op het hoogtepunt, maar stelselmatig kwamen we op een solide 60 à 70 terecht. Door verbouwingswerken verloren we na enkele jaren onze locatie en op korte tijd was onze club op sterven na dood, een doorstart in de buurgemeente ten spijt. We schakelden op dat moment over op intensiever schrijven van recensies op onze blog (die daarvoor vooral diende om nieuwsberichten omtrent de club te versturen). In de loop der jaren kwam er ook een update en verhuis van bloggen.be naar een wordpress-blog. Ook deze blog is ondertussen al een 5-tal jaren draaiende en een schat aan informatie en recensies, dus neem er zeker eens een kijkje (spinli.wordpress.com).

kast cnodder 1Nu moet je toch even stoppen Arne. Ik moet de batterij van mijn recorder vervangen en er een nieuwe geheugenkaart in steken. Deze is vol. Misschien kun je intussen even foto's maken of je spellen gaan tellen. Hoeveel heb je er eigenlijk?
Het exacte aantal moet ik je waarschijnlijk schuldig blijven, maar als ik mijn BGG-account mag geloven (wat vrij accuraat is), dan zit het totaal op 2988 (maar afhankelijk van het moment waarop je dit leest, zou het natuurlijk weer aangepast kunnen zijn). Ik heb enkele jaren geleden ook een héél pakket spellen verkocht, blijkbaar heb ik zo'n 540 spellen in de loop der tijd van de hand gedaan.

Hosternokke! Daarmee sta je aan kop van de lijst met liefhebbers uit deze serie. Zijn dat allemaal spellen of tel je daar ook de uitbreidingen in mee?
Dit zijn in principe enkel basisspellen, al weet ik niet hoe promo's en andere extra's gecatalogeerd staan bij BGG. De uitbreidingen-teller staat blijkbaar op 499, dus ik vermoed dat extraatjes hier worden bijgerekend. Ik ben niet onmiddellijk een uitbreidingen-fan, aangezien we het basisspel meestal onvoldoende keren op tafel kunnen gooien, zodat een uitbreiding meestal nog niet ter sprake komt.

Je bent geen uibreidingen fan?
Nee, dat ben ik niet.

Ik juist wel. Zal ik helpen om deze ondraaglijke last voor je te verlichten?
Daarmee wil ik wachten tot we écht goede vrienden zijn, Dick

Dat is goed. Maar vertel: hoe houd je de administratie bij? Heb je een account op BGG?
Jazeker, BGG heeft de grootste en meest volledige database. We werken ook al jaren met de website en koppelen ook al onze recensies aan de bewuste spellenpagina, dus we proberen dit alles zo up-to-date mogelijk te houden. Zo gauw er een spel bij ons binnenkomt, surfen we naar de website om al het administratieve in orde te maken, alvorens effectief over te gaan tot het verwijderen van de folie van de spellendoos, kwestie dat er zo weinig mogelijk doorheen onze vingers glipt wat dit betreft. De ervaring leert me dat als je het niet onmiddellijk registreert (ook zo bij "plays"), dat het dan toch vaak vergeten wordt.

Mogen de lezers je accountnaam weten, zodat ze kunnen zien wat je zoal hebt?
Je vindt mijn collectie onder de naam van onze, ondertussen ter ziele gegane, spellenclub, zijnde spinli.(wat staat voor Spelen in Lille). Voel je vrij om eens een kijkje te nemen in onze virtuele spellenkast.

Beschrijf je bordspelkast eens. Hoe groot is ie, waar staat ie, is ie zelf gemaakt of niet, kortom... wat kan je over de kast zelf vertellen?
Ik stockeer voorlopig alles op onze spellenzolder. Over de volledige lengte van ons huis loopt er onder het dak een redelijk grote ruimte die dienst doet als mini-spellenmagazijn. Alhoewel mini in dit geval relatief is natuurlijk. Er staan aan weerszijden een ganse reeks Ikea-kasten (niet de gekende Kallax, want die pasten niet. Daar we onder het schuin dak zitten, moeten we soms een beetje creatief zijn, met het passen en puzzelen van spellen om er zo veel mogelijk in die ruimte te krijgen. Op de kop heb ik zelf wat kastruimte in elkaar getimmerd (letterlijk en figuurlijk) waarop ook wel wat kan uitgestald worden.

kast cnodder 2Wat is je favoriete spel... en waarom?
Ik heb niet echt zoiets als een favoriet spel. Alles hangt af van diverse parameters; de medespelers, het tijdstip, de “goesting”, … Er zijn zo veel verschillende mogelijkheden, zo veel leuke en interessante spellen. Ik ben eerder de persoon van het juiste spel op het juiste moment. Dat is zeker iets dat ik geleerd heb van mijn spellenclub-tijd. We kregen regelmatig nieuwe mensen over de vloer en dan is het enorm belangrijk dat je goed probeert in te schatten welk spel iets voor hen is. Als je op dat moment de juiste keuze maakt, dan ga je de mensen vaker zien, ga je in de fout, dan kan het faliekant aflopen en ben je ze misschien voor altijd kwijt. Meer over mijn persoonlijke voorkeuren vind je hieronder ook nog wel een stukje terug.

En wat is je guilty pleasure?
Ik hou wel van toegankelijke familiespellen … en ik ben hierin niet de enige.

Dit vind ik een typische guilty pleasure opmerking!
Welke opmerking bedoel je?

Dat je aangeeft dat je "hierin niet de enige bent". Het is als of je zegt: "Het is zielig dat ik dit soort spellen leuk vindt maar al die anderen die dat ook vinden durven daar niet voor uit te komen".
Oh... maar dat vind ik ook! Ik krijg niet zo erg veel feedback op de recensies die ik schrijf, maar als er komen, dan gaat het meestal over dit type van spel. Het zijn vaak spellen die weinig ter sprake komen, omdat ze te “licht” zijn voor de doorwinterde veelspeler, maar te niche voor de grote markt om in reclames op te duiken. Er zijn nochtans belachelijk veel van deze goede, toegankelijke, fijne spellen. Niet al te veel spelregels, gewoon lekker spelen, een uurtje plezier en klaar is kees! Het moet niet elke keer een avondvullend bordspel zijn, verre van zelfs. De leukste en meest memorabele avonden zijn vaak diegene waarop je van dit soort toegankelijke spellen hebt kunnen spelen, meestal ook nog met meerdere speelgroepen en diverse spelers. Ik denk dan spontaan aan demo-avonden, spellenbeurzen, ... Eigenlijk zijn het die momenten die je bij blijven, maar op de één of andere manier zijn het dan toch weer spellen die de hobbyist niet onmiddellijk aanschaft omdat het misschien net te licht is voor z’n smaak of een te lage herspeelbaarheid zou hebben in zijn of haar collectie.

Wat zijn eigenlijk je voorkeuren qua speltypes?
Als ik echt naar mijn persoonlijke voorkeuren ga kijken en even mijn BGG-scores erop na kijk, dan valt wel op dat de zwaardere euro’s hoog scoren. Het gaat dan vaak over spelmechanismen worker-placement, deck-building, area control, … Maar meer nog dan specifieke mechanismen gaat het vaak toch om het volledige pakket. Ik hou vooral van spellen waarin je als speler opportuniteiten moet aangrijpen, zowel op korte als lange termijn punten proberen te scoren. Ik ben niet zo zeer een strateeg, ik ben vooral een snelle speler. Ik hou niet van AP-spelers, dus ik moet mijn medespelers wel zorgvuldig kiezen als ik dit soort spellen wil op tafel gooien. Ik heb ooit gespeeld met timers en ik kan dit eigenlijk iedereen aanraden, het maakt veel spellen gewoon sneller, beter en een stuk spannender. Je zal ongetwijfeld ook mensen vinden die er stress van krijgen, maar eigenlijk beviel me dit prima. Jammerlijk genoeg vind je online wel zulke timers, maar het type waarmee we speelden (een soort dobbelsteen die je telkens gewoon moest verdraaien naar je kleur) is nergens meer te verkrijgen in de handel.

Zijn er auteurs waarvan je meer spellen hebt?
Jazeker, er zijn auteurs die we quasi blindelings vertrouwen. Vladimir Suchy, Stefan Feld, Vital Lacerda, Richard Breese, Wolfgang Warsch...

Zijn dat er al niet genoeg?
Alexander Pfister, Uwe Rosenberg, Jamey Stegmaier, Martin Wallace.

Dat was het?
Dat was het! Ik ga zeker niet zeggen dat we alle spellen van deze auteurs hebben of dat elk product even goed is, maar we kunnen toch wel stellen dat ze erg vaak voor degelijk kwaliteit staan. Ook Reiner Knizia is alom tegenwoordig in onze collectie, niet toevallig auteur van vele van onze guilty pleasures van hierboven. Ook in het Franse compartiment zitten wel enkele namen, denk maar aan Bauza, Cathala en Maublanc. Om nog maar te zwijgen van onze Duitse buren met Kramer en Kiesling, als je het even nakijkt, ga je ongetwijfeld hun namen erg vaak zien terugkeren in onze collectie.

kast cnodder 3Er zijn ook verzamelaars die een voorkeur hebben voor een bepaalde illustrator. Heb jij dat ook?
Ik vind het uiterlijk van het spel zeker belangrijk, maar er hoeft van mij hier geen naam aan vast te hangen. Ik ben zelf weinig tot niets creatief en heb dan ook uitermate veel bewondering voor illustratoren. Ik vind het ongelooflijk hoe zij een sfeer en wereld kunnen creëren, want neem van mij aan, dit maakt wel degelijk het verschil (ook in een spel). Als ik prototypes uit probeer, dan krijgen we af en toe volledig “witte” spelonderdelen voor de neus geschoven en dan voel je wel hoe een spel speeltechnisch in elkaar steekt, maar de sfeer, het gehele gevoel ontbreekt dan toch wel. Ik neem mezelf zeker geen thematische speler, maar je merkt dat dit toch erg belangrijk is. Illustratoren die me altijd wel weten te bekoren zijn Pierô, Dimitrievski, Klemens en niet te vergeten O’Toole.

Ik mis...
Ja ik weet wie je mist in mijn voorkeur. Maar ik ben geen grote liefhebber van Dennis Lohausen.

Waar speel je zoal?
Ik speel met twee verschillende groepen, op dinsdag met de “zijdezachte kern” en op donderdag met de “boardgame knights” (ja, we zijn all-in gegaan met de namen). We spelen redelijk afwisselen bij de deelnemers thuis, of afhankelijk van de beschikbaarheid, of de kinderen al dan niet alleen thuis kunnen blijven, of de partners aanwezig zijn of niet, … een whatsappgroep is dan een handige manier om snel en zelfs last-minute af te spreken.

Staan de dozen in je kast op een bepaalde volgorde?
De meeste staan georganiseerd per uitgeverij. Door de extensieve groei en het plaats tekort durft hier wel al eens tegen gezondigd zijn, vooral omdat hetzelfde formaat van doos zo lekker stapelt en we ook zo plaatsbesparend proberen te werken, maar in grote lijnen klopt het allemaal nog wel. Een bijkomend probleem is wel dat sommige spellen bij diverse uitgeverijen verschijnen en dat sommige titels dan weer bij de ene of de andere reeks terechtkomen.

Wat doe je met de inhoud van de dozen... zit alles in ziplocks, heb je geprinte inserts, zijn je kaarten gesleeved of niet en - als we dan helemaal los gaan... heb je speelstukken geprint en beschilderd?
Ik hou het meestal pur sang. Er is een tijd geweest waarin elk spel voorzien was van de nodige ziplock-zakjes, dit vond ik eigenlijk fantastisch. Ik begrijp dat we milieubewuster moeten denken, maar die zakjes waren wel bijzonder handig om je materiaal te sorteren, netjes op te bergen en werkt vooral plaatsbesparend. De dure Kickstarter hebben tegenwoordig allemaal wel een persoonlijke inlay, die hopelijk alle uitbreidingen, promo’s en andere kan herbergen, maar waar je ook voor gestudeerd moet hebben om alles terug op de juiste plaats te krijgen. Het heeft allemaal z’n voor- en nadelen natuurlijk. Ik heb geen geprinte of houten inserts, die vind ik gewoonweg te duur. Voor die prijs heb je een ander spel, zo zie ik het altijd. Ook het sleeven van kaarten komt er meestal niet van. Het is niet zo dat een spel bij mij zo vaak gespeeld wordt dat de kaarten volledig kapot zouden zijn. Bovendien vind ik dat een spel ook wel gebruiksslijtage mag vertonen, dit is teken dat het spel gespeeld is, dat het effectief goed bevonden is en leuk is en dat het spel misschien een nieuwe aanschaf verdient. Er zijn zo enkele kaartspellen volledig “kapot” gespeeld ten tijde van onze spellenclub. Sommige hebben een nieuwe versie gekregen, de andere blijven we spelen met uitgerafelde randjes. We zijn op zich wel zeer voorzichtig met het materiaal, dus erg veel van dit soort spellen ga je zeker niet vinden in de collectie. Qua schilderwerk van miniaturen ben ik altijd stiekem jaloers op mensen die de kunde en geduld hebben om dit te verwezenlijken. Ik durf hier zelfs niet aan beginnen, wegens totaal geen geduld en ook geen vaste hand. Enkel de miniatuurtjes van Scythe heb ik door een laten schilderen door iemand en ze zien er fantastisch uit. Ook mijn tandwielen van Tzolkin kregen een verflaagje en zien er gelikt uit (maar zorgen ook voor een moeizame draaiing, wat dan weer irritant is). Voor het overige heb ik niet zo erg veel spellen met miniatuurtjes eerlijk gezegd.

We gaan weer even pauzeren Arne. Ik moet even bijkomen. Is er een elektronicawinkel hier in Lille? Mijn reserve SD kaart is ook vol dus ik heb een nieuwe nodig.
Je kunt er wel een van mij lenen hoor! Ik heb er genoeg.

Dank je. De meeste bordspelspelers kampen met een tekort aan kastruimte. Hoe zit dat met jou?
Ik ken het probleem en geef met het schaamrood op de wangen toe dat ook ik hier problemen mee heb. Luxe-problematiek lijkt me het juiste woord voor dit.

Heb je handige opbergtips of creatieve oplossingen voor slim opbergen?
Hier ben ik absoluut geen krak in, en bovendien kan ik zelf ook wel wat tips en tricks gebruiken. Ik ga de vorige artikels hier op de site er dus zeker eens op nalezen, want ik krijg ook niet alles netjes weggestopt … alhoewel ik de oplossing eigenlijk wel ken. Afslanken is optie A, een groot magazijn kopen en inrichten als spellencafé is de ietwat onrealistische droomoptie B.

Als je spellen te koop aanbiedt... waar doe je dat dan?
Ik verkoop eigenlijk niet zo graag spellen. Ik hou absoluut niet van biedingen, verzendproblematieken en andere zever. Als ik dan al eens iets verkoop, dan houd ik mijn prijzen op zich bijzonder laag, zodat ik effectief wel iets kan verkopen, maar vaak worden dan ook de grotere titels eruit gehaald. Ik verkoop dan ook liefst alles samen als pakket aan verzamelaars (soms voor een belachelijke prijs), maar dan ben ik er gewoonweg vanaf. Afzonderlijk zou het me misschien meer opbrengen, maar ik heb gewoon geen zin in al dat gedoe. Ik bied de spellen dan aan op Bordspelmania en enkele Facebookgroepen die hiervoor specifiek zijn opgericht.

En als je spellen koopt... heb je een favoriete bordspelwinkel?
Ik koop ook zéér weinig spellen, dus een echt goede klant van winkels ben ik niet. Ik ontvang op regelmatige basis spellen om te recenseren, dus ik heb eigenlijk meestal materiaal genoeg om uit te testen.

Jij krijgt de spellen waarover je schrijft?
Jazeker!

Sodekraai! Hoe krijg je dat voor elkaar?
Krijgen jullie je recensieexemplaar dan niet?

Nee... wij kopen gewoon een spel in de winkel en daar vertellen we iets over. Maar gratis... hoe krijg je dat voor elkaar?
Ik ga je niet wijzer maken Dick. Wij vissen in dezelfde vijver.

kast cnodder 4Maar... koop je toch wel eens iets?
Moest er echt eens iets mijn pad passeren, dan spreid ik meestal mijn aankopen omdat ik héél veel sympathieke mensen in het wereldje heb leren kennen, ook met een winkel en die wil ik allen wel eens iets gunnen. Zo kocht ik onder andere bij Lotana, Spelshop, Crowdfinder, Spellenspeciaalzaak Adriaenssen en Spel-Topia. Ook op Spiel Essen koop ik af en toe wel eens een spel dat ik echt graag aan de collectie wil toevoegen, maar dan rechtstreeks van de uitgever.

Nu we het toch over spellen kopen hebben... heb je een verlanglijstje en kun je daar iets over vertellen?
Goh, ik heb wel zoiets als een wishlist, maar dit is niet zo zeer om aan te kopen. Het is eerder een lijst met spellen die ik zeer interessant vind, die ik ergens eens probeer te spelen of te bemachtigen als er zich een opportuniteit voordoet, maar echte “moetjes”, daar doe ik nog maar zelden aan mee.

Wil je verder nog iets kwijt. Ben ik iets vergeten te vragen?
Ik kan je ongetwijfeld nog héél wat vertellen, over diverse zaken, maar het moet hier ook nog een beetje behapbaar blijven, dus rond ik hier graag af.

Oh, dat vind ik toch wel een opluchting. Man, man, man wat kan jij kakelen.
Ik zou echt graag nog een uurtje doorgaan. De lezers zouden er hier misschien ook niet direct boodschap aan hebben, maar ik spreek graag een keertje af voor interview 2.0 met extra beeld- en tekstmateriaal.
Dan moet je je fysiek wel wat beter voorbereiden. Ik zie dat je doodop bent.

Dat klopt wel. Maar desondanks... vond je dit een prettig interview?
Zeker. Het was ook leuk om je eens te ontmoeten. Dat maakt het toch nog een stukje vlotter praten en persoonlijker. Graag nodig ik je eens uit om eens in Lille langs te komen en aan de speeltafel aan te schuiven.

Er moeten nog wel een paar foto's van je kast bij het stukje. Je mag er zelf ook bij. Hier kun je wat over die foto's vertellen.
Het is niet evident om foto's te maken van de zolder, daarvoor staat er te veel materiaal op een beperkte, maar langgerekte ruimte (lees: ik ben een bijzonder povere fotograaf). Ik heb ook nog een koffer en kastje vol met de kleinere kaart- en dobbelspellen (deze zijn niet te zien op de foto). Ook de grotere houten spellen à la Crokinole, Kubb, Mollky, ... staan niet op de foto. Op de speeltafel staat een collectie Vital Lacerda's, deze zijn recent van plaats verhuisd, maar moeten nog een mooie plaats krijgen.

Grappig. Kubb heb ik laatst gekocht omdat we in november een Bordspelwereldevenement hebben. Het lijkt me leuk om dat daar te spelen.
Dat is zeker plezant.

Selecteer de taal

Koekie er bij?
Wij presenteren cookies op onze website. Sommige zijn essentieel voor u en het correct functioneren van deze site, andere cookies helpen ons om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kunt zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op: dat als u onze cookies niet blieft mogelijk niet alle functies van de site voor u beschikbaar zijn.