De spellenkast van Robèr Boonmann
Hallo Robèr
Dag Dick... eindelijk!
Ja, zeg dat wel. Sorry dat het zo lang heeft geduurd.
Dat lag niet aan mij hoor.
Nee, nogmaals excuus... je was zoekgeraakt.
Zoekgeraakt? IK?
Ja. zoekgeraakt. Ik was je kwijt.
Oh, wat erg! Maar weer gevonden, dus.
Ja, gelukkig wel. Je lag onder mijn belastingpapieren. Dat is een stapel die ik zo veel mogelijk probeer te mijden.
Krijg nou wat. Hoe kwam ik daar?
Mevrouw Verschuur had mijn bureau opnieuw ingericht.
Het zal wel... maar laten we maar beginnen. Ik heb er zin in!
Kun je iets over je zelf vertellen? Heb je bijvoorbeeld een relatie, kinderen, huisdieren? Hoe woon je? Wat doe je voor de kost? Heb je nog andere hobbies?
Ik ben Robèr, 55 jaar en woon in Geldrop samen met mijn man Marcel. Dit jaar zijn we 29 jaar samen waarvan 21 getrouwd. We hebben twee honden, Kuula, een draadhaar Vizsla en Laïka, een korthaar Vizsla. Beide zijn herplaatsers. In het dagelijks leven ben ik stedenbouwkundige / planoloog / planjurist bij de gemeente Helmond, waar ik afgelopen maand mijn 25 jarig jubileum vierde. Naast bordspellen heb ik nog een andere (nog grotere) hobby en dat is flamencodans. Dat doe ik ook al zo’n 25 jaar. Ik ben dus wel iemand van de lange adem mag ik wel zeggen.
Wanneer ben je met bordspellen begonnen? Is er een specifiek punt in je leven dat je kunt duiden, waarvan je bijvoorbeeld zegt; "En toen gebeurde dat... en dat was eigenlijk het begin van het serieuze verzamelen!"
Vroeger thuis speelden we wel spellen maar niet echt heel intensief. Een beetje het standaard werk zoals Levensweg, Stratego, In het begin van mijn relatie met Marcel rikten we veel met een nichtje van hem en haar man. Na een paar jaar zijn we overgestapt op wat modernere spellen zoals Carcassonne, Boonanza en Alhambra. Dus eind jaren ‘90 was het begin van mijn bordspelleven. Af en toe kocht ik eens een nieuw spel maar dat waren er wellicht 10 per jaar. Dat heeft een aantal jaren zo rustig doorgekabbeld totdat ik in 2010 ben begonnen met demoen voor Quined en WWG. Vanaf dat moment ben ik heel actief geweest in de spellenwereld en kwam ik op veel beurzen waar ik de eerste jaren alles kocht wat los en vast zat. Het verzamelen was begonnen.
Hoeveel spellen heb je eigenlijk?
De teller staat nu op 871
Hosternokke! Zijn dat allemaal spellen of tel je daar ook de uitbreidingen in mee?
Dat zijn enkel de basisspellen. Als ik de uitbreidingen meetel staat de tellen op 1694.
Dat is twee maal zo veel als ik...
is het echt?
Ik zit hier niet te jokken. Mevrouw Verschuur vind het aantal van mij al buitenproportioneel.
Heb je daar last van?
Van mevrouw Verschuur?
Van haar rem op je verzameling.
Neuh... maar ik begrijp haar wel.
Speelt mevrouw Verschuur ook spellen?
Jawel, maar het is niet haar leven. En bij jou... Marcel?
Die speelt wel. Maar het is ook niet zijn geloofsovertuiging. We hebben samen de honden.
Dat hebben wij ook met elkaar... de honden.
Jij en ik?
Nee, mevrouw Verschuur en ik
oh... ik was je even kwijt.
Hoe houd je de administratie bij? Heb je een account op BGG?
De administratie doe ik via BGG en BGStats
Mogen de lezers je accountnaam weten, zodat ze kunnen zien wat je zoal hebt?
Natuurlijk, dat is rober (dus zonder streepje anders gaat het fout)
Beschrijf je bordspelkast eens. Hoe groot is ie, waar staat ie, is ie zelf gemaakt of niet, kortom... wat kan je over de kast zelf vertellen?
Beneden in de woonkamer hebben we een kastenwand met 4 schuifdeuren. Deze is op maat gemaakt, eigenlijk voor CD’s, maar toevallig ook een mooie maat voor speldozen. Achter twee daarvan staan dus spellen. Maar het grootste gedeelte staat boven op de zogenaamde werkkamer. Gewoon in Ivar stellingkasten en een 2x4 Kallax bureau.
Beneden staan de spellen die ik het liefst speel (voor wat het waard is)
Wat is je favoriete spel... en waarom?
Dat is en blijft Carcassonne. Daar is het mee begonnen en daar zal het mee eindigen. We spelen dat graag met zijn tweeën en dan met het mes op tafel. Heerlijk.
En wat is je guilty pleasure?
Stansramen uitdrukken. Ik mis de dagen na Essen dat ik met 70 spellen thuiskwam en dan een hele week bezig was alles uit te pakken. Een soort therapeutische bezigheid waar ik zen van wordt. Maar gelukkig zijn de aantallen wel wat minder geworden. Beter voor de portemonnee en de kastruimte.
Zeventig spellen?
Ja...
Wat zijn eigenlijk je voorkeuren qua speltypes?
Ik vind de wat zwaardere familiespellen van ongeveer 45-60 min fijn om te doen. Ik hou van korte beurten. Tegels leggen, area control, meerderheden en alles wat zich op een landkaart of stadsplattegrond afspeelt. Beetje een beroepsdeformatie. Ik speel dan ook eigenlijk de hele dag betaald SimCity.
Zijn er auteurs waarvan je meer spellen hebt?
Jazeker, Uwe Rosenberg, Michael Schacht (enigszins ondergewaardeerd naar mijn idee), Mac Gerdts, Shem Phillips, Kramer and Kiesling, Knizia, Cathala, Friedemann Friese, Ryan Laukat, Shadi Torbey, Stefan Feld, om maar eens een paar te noemen.
Er zijn ook verzamelaars die een voorkeur hebben voor een bepaalde illustrator. Heb jij dat ook?
Niet echt een voorkeur voor het verzamelen, maar ik kan het artwork van Michael Menzel en Klemens Franz wel waarderen. Maar de wat “oudere” spellen van zo rond het jaar 2000, waar het artwork het spel ondersteund in plaats van overschreeuwt, kan ik zeer waarderen. Het goed voor mij allemaal niet zo heel flashy en realistisch te zijn.
Dat herken ik wel
Wat herken je wel?
Dat het artwork het spel moet ondersteunen. Ik ben altijd op zoek naar een visueel houvast voor mijn acties.
Het zal de leeftijd zijn, Dick
Waar speel je zoal?
Meestal thuis of bij mijn spellenmaat, maar ook bij bevriende stellen die we de laatste jaren ook aan het spelen hebben gekregen. Op een spellenclub kom ik bijna nooit en op een beurs speel ik ook liever niet, veel te rumoerig.
Staan de dozen in je kast op een bepaalde volgorde?
Ze staan vooral op formaat in de kast, zoals het dus tetrismässig het beste inpast. Verder probeer ik wel de series en ontwerpers een beetje bij elkaar te houden.
Wat doe je met de inhoud van de dozen... zit alles in ziplocks, heb je geprinte inserts, zijn je kaarten gesleeved of niet en - als we dan helemaal los gaan... heb je speelstukken geprint en beschilderd?
Het meeste zit in ziplocks. Voor een paar spellen heb ik een aparte insert. Sleuven doe ik ook bijna niet. Ik denk dat ik maar hooguit 5 spellen gesleeved heb. Zelf printen en schilderen doe ik al helemaal niet.
De meeste bordspelspelers kampen met een tekort aan kastruimte. Hoe zit dat met jou?
Dat is een structureel probleem. Of eigenlijk is de kastruimte niet het probleem, maar eerder dat er andere spullen (van anderen) instaan.
Heb je handige opbergtips of creatieve oplossingen voor slim opbergen?
Alle gaten, kieren en spelonken in huis benutten.
Als je spellen te koop aanbiedt... waar doe je dat dan?
Via Facebook, Bordspelmania, BGG, deze site.
En als je spellen koopt... heb je een favoriete bordspelwinkel?
Ik heb niet echt een favoriete winkel. Ik koop het liefste op beurzen, of in fysieke winkels als ik ergens in een stad ben, bijvoorbeeld op vakantie.
Verder regelmatig is webwinkels en dan is Spelspul wel een favoriet.
Wil je verder nog iets kwijt. Ben ik iets vergeten te vragen?:
Ik hoop in ieder geval nog heel wat jaren van de spellen en spellencommunity te kunnen en mogen genieten. Al doe ik het de laatste tijd wel wat rustiger aan. Net voor Corona ben ik gestopt met mijn vrijwilligerswerk voor Quined en WGG, dat werd allemaal een beetje te veel. In demoën heb ik ook niet zo veel zin meer, dus nu ben ik een beetje mezelf opnieuw aan het uitvinden in de spellenwereld.
Vond je dit een prettig interview?
Zekers en ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen.
En als er vragen zijn, ik hoor het graag.
Er moeten nog wel een paar foto's van je kast bij het stukje. Je mag er zelf ook bij. Hier kun je wat over die foto's vertellen:
Op de bovenste foto zie je mij met onze twee dames
De kasten beneden en boven.
Een flamenco actie foto.
Heb je ook een goed gevulde spellenkast en wil je daar iets over vertellen?
Hier vind je de vragenlijst. Wanneer je die invult en verzendt dan staat je verhaal in een van de komende weken op deze plek.