Den Haag
Ma - Zo: 10:00 - 21:00

De spellenkast van Willem de Gooyert

 

wdg1Hallo Willem, we lazen dat je een hele grote Carcassonneverzameling hebt. Klopt dat?
Ja dat klopt helemaal! Mijn verzameling Carcassonnespellen is de grootste ter wereld.

Kun je iets over je zelf vertellen? Heb je bijvoorbeeld een relatie, kinderen, huisdieren? Hoe woon je? Wat doe je voor de kost? Heb je nog andere hobbies?
Nou, ik ben dus Willem de Gooyert, 34 jaar jong, en werk als projectmanager in de financiële sector. Ik werk voornamelijk vanuit thuis, waar ik woon, samen met mijn partner en onze 2 katten.
Carcassonne is mijn voornaamste hobby op het moment, met Brazilaanse percussie als tweede.
Ik ben ook bekend in de (internationale) wereld van de Carcassonne fans als de conservator van het Carcassonne Museum, waarmee ik op instagram ook te vinden ben.

Wanneer ben je met bordspellen begonnen? Is er een specifiek punt in je leven dat je kunt duiden, waarvan je bijvoorbeeld zegt; "En toen gebeurde dat... en dat was eigenlijk het begin van het serieuze verzamelen!"
We speelden vroeger thuis elke vrijdagavond bordspellen, als vaste traditie. Ik was dus al altijd enthousiast over het spelen van bordspellen. In 2016/2017 werd ik geintroduceerd met het spel Carcassonne en al snel kwam ik erachter dat er vele uitbreidingen, zelfstandige versies en speciale edities zijn. Ik begon met het verzamelen voor het spel, en in de afgelopen jaren is dit uitgegroeit tot de grootse verzameling van het Carcassonne spel ter wereld.
Als voorbeeld heb ik een complete verzameling van alles wat in het Nederlands is uitgegeven voor Carcassonne. Mijn Duitse en Engelse verzamelingen zijn ook bijna compleet. Dat heeft niemand anders.

Hoeveel spellen heb je eigenlijk?
In totaal, zo'n 570. Niet alleen een heel indrukwekkend aantal, maar daarvan zijn er alleen al zo'n 550 versies van Carcassonne, wat mijn verzameling uniek maakt. Ik heb het spel in ruim 30 talen (van de 37 talen waarin het is uitgegeven wereldwijd)

Zijn dat allemaal spellen of tel je daar ook de uitbreidingen in mee?
Ik tel daar ook uitbreidingen in mee. Carcassonne staat erom bekend voor de vele uitbreidingen. Het is dan wel alleen de uitbreidingen in eigen doos (mini-uitbreidingen niet meegerekend). Als ik alleen de versies van het basisspel Carcassonne en zelfstaande versies van Carcassonne tel, zijn het er zo'n 350-400
Carcassonne heeft ook veel promos gezien door de jaren heen, en ik heb heel erg last van completitis, dus ik had al snel alles wat er ooit voor was uitgegeven.

Hoe houd je de administratie bij? Heb je een account op BGG?
Ik heb een BGG account, al ben er daar niet zo precies mee. BGG heeft helaas niet de meest correcte lijsten van versies van Carcassonne beschikbaar, dus ik heb mijn eigen gemaakt. Er is een pagina op de wikicarpedia (een Carcassonne regels site), waarop ik afbeeldingen van alle verschillende uitgaven heb gezet. Deze heb ik ook offline, waar ik op kan afvinken als ik een versie heb. Zo kan ik precies bijhouden wat ik nog zoek, aangezien het soms om erg kleine verschillen. Ook ben ik aan het werk aan mijn eigen website, om gedetailleerde afbeeldingen en beschrijvingen van alle versies te kunnen delen.
Als ik nu op BGG kijkt, lijkt het dat de site sommige uitbreidingen dubbel telt. Het is dus niet mijn favoriete manier van het bijhouden. Mijn eigen Excel-bestand is veruit de beste manier, zodat ik kan bijhouden hoeveel dozen, tegels, meeple, etc heb :). Ook daarin ben ik uniek.

Mogen de lezers je accountnaam weten, zodat ze kunnen zien wat je zoal hebt?
Willem88

Beschrijf je bordspelkast eens. Hoe groot is ie, waar staat ie, is ie zelf gemaakt of niet, kortom... wat kan je over de kast zelf vertellen?
Het voornaamste deel van mijn Carcassonne verzameling staat in mijn thuiskantoor. Hier heb ik een aantal schappen ingebouwd in een kast, en heb ik nog 2 kasten staan, met ernaast een stapel Carcassonne big boxen. Aangezien ik hier niet genoeg ruimte heb voor al mijn verzameling, heb ik nog een hele rits dozen op de vliering staan. Ik hoop dat in ons volgende huis er wellicht meer ruimte beschikbaar is.
In de woonkamer hebben we nog wel onze andere spellen staan, die geen Carcassonne zijn. Dat zijn er zo'n 20.

Wat is je favoriete spel... en waarom?
Tsja, dat is dus Carcassonne ;)

En wat is je guilty pleasure?
Er zijn een paar spellen die we ook erg leuk vinden om te spelen. Bijvoorbeeld Kwakzalvers van Kakelenburg, Radlands en Hoogspanning. Maar Carcassonne toch het meest.

Wat zijn eigenlijk je voorkeuren qua speltypes?
ik hou van licht-strategische spellen. Daarnaast ook doorgaans de lichtere spellen die simpel zijn in opzet, krijgen mijn aandacht. Ik ben altijd geinteresseerd in uitbreidingen, maar doorgaans speel ik spellen die makkelijk te leren zijn, en waarin nog veel diepte kan worden gevonden (Carcassonne bijvoorbeeld ;) )

Zijn er auteurs waarvan je meer spellen hebt?
Als ik Carcassonne mee tel, dan is Klaus-Jürgen Wrede mijn favoriete auteur. Ik heb hem ook een aantal keer ontmoet, en hij heeft behoorlijk wat dingen voor mij gesigneerd. Sommige daarvan heb ik weer weggegeven aan anderen, en sommigen hebben een speciale plek in mijn verzameling. Als ik dat niet mee tel, dan is het Reiner Knizia. Ik heb een paar spellen van hem, waaronder natuurlijk de zelfstandige versie van Carcassonne: De Burcht

Er zijn ook verzamelaars die een voorkeur hebben voor een bepaalde illustrator. Heb jij dat ook?
Niet specifiek. Binnen Carcassonne zijn er 3 illustrators die het spel hebben getekend door de jaren heen. De eerste versie (C1) werd geillustreerd door Doris Mättheus. Ik heb ook Sint Petersburg en Regenwormen, die ook allebei door haar geillustreerd zijn.
De tweede versie (C2) was geillustreerd door Anne Pätzke. Ik heb van haar alleen maar Carcassonne. Hetzelfde geldt voor de derde versie (C3), die door Marcel Gröber is geillustreerd.
Ik vind het wel erg leuk om ook contact te hebben met de illustrators. Zo heb ik een aantal dingen gesigneerd door deze illustrators (allemaal dingen die zij hebben geillustreerd)

Waar speel je zoal?
Voornamelijk Carcassonne. Ik speel dit ook competitief, wat alleen het basisspel is. Maar thuis speel ik graag met een paar uitbreidingen. Ik probeer dan leuke combinaties te vinden, of aparte scenarios.
Als we geen Carcassonne spelen, speel ik graag Radlands, Hoogspanning, Snowdonia, of lichtere spellen zoals Jaipur, Regenwormen of Love Letter

Staan de dozen in je kast op een bepaalde volgorde?
Ik heb mijn Carcassonne gesorteerd op de stijl. C1 bij C1, C2 bij C2, C3 bij C3 en een schap voor de 20e verjaardag edities. Daarnaast heb ik een schap voor de zelfstandige versies. De overige schappen zijn een beetje gemixed, voornamelijk met specialere edities zie ik graag tentoonstel. Aangezien een groot deel op de vliering staat opgeslagen, probeer ik een goede scheiding te houden met dingen die ik graag tentoostel.

Wat doe je met de inhoud van de dozen... zit alles in ziplocks, heb je geprinte inserts, zijn je kaarten gesleeved of niet en - als we dan helemaal los gaan... heb je speelstukken geprint en beschilderd?
Een groot deel van mijn Carcassonne verzameling is nog in het plastic, dus daar is niks mee gedaan. Veel van de oudere dozen zijn wel geopend, en dan is het afhankelijk van hoe ik het kocht. Als de tegels nog in de ramen zitten, dan laat ik dat zo. Voor mijn speelsets heb ik alle tegels gesleeved. Ik heb ook veel van de kleinere componente geupgrade, door bijvoorbeeld houten versies te kopen van de goederen.

Je hebt de tegels gesleeved? Heb je daar foto's van zodat de lezers kunnen zien hoe dat er uit ziet?
Het zijn speciale sleeves van Swan

De meeste bordspelspelers kampen met een tekort aan kastruimte. Hoe zit dat met jou?
Zeker! Mijn partner heeft al snel aangegeven dat ik mag doen wat ik wil in mijn kantoor en de vliering, maar ze wil geen Carcassonne dozen tegenkomen in elke kamer van het huis. Ik heb dus veel dozen op de vliering staan (iets meer dan 150)

Heb je handige opbergtips of creatieve oplossingen voor slim opbergen?
Voor Carcassonne zijn er best wel wat slimme opbergmogelijkheden. Er zijn inlays te krijgen die in de doos van het basisspel passen, zodat je er meer tegels in kwijt kunt. Ik heb ook een houten kist van Basically Wooden gekregen, waarin ik veel Carcassonne kwijt kan. Voor het opslaan van de dozen (Carcassonne spellen en uitbreidingen in verschillende talen) heb ik toevallig goede dozen gevonden, waar precies 4 basisspellen of 8 uitbreidingen in passen.

Als je spellen te koop aanbiedt... waar doe je dat dan?
Aangezien ik voornamelijk Carcassonne heb, is dat ook het spel waarvan ik het meeste verkoop. Dit komt niet heel vaak voor, maar als ik dingen dubbel heb (door bijvoorbeeld een bundel te kopen voor een specifieke versie die ik nog niet had), dan is dit vaak op CarcassonneCentral.com (een engelstalig Carcassonne forum), of Ebay. Soms ook op BGG

En als je spellen koopt... heb je een favoriete bordspelwinkel?
Ook hier is het weer iets anders voor mij, aangezien ik eigenlijk alleen Carcassonne koop. Veel van de dingen die ik zoek zijn niet meer nieuw te krijgen, dus ik speur verschillende tweedehands plekken regelmatig af, om te kijken of ik iets kan vinden wat ik niet heb. Als er iets nieuws wordt uitgebracht, koop ik dit vaak bij de uitgevers. Ik heb direct contact met verschillende uitgevers van het spel in verschillende talen, die weten dat ik ook hun nieuwste uitgaven wil hebben. Voor Nederlandstalige Carcassonne is dit 999 Games, al heb ik ook wat nieuwe dingen gekocht bij de Spelletjesvrienden, of een lokale spellenwinkel.

Wil je verder nog iets kwijt. Ben ik iets vergeten te vragen?
Wat ik nog kwijt zou willen is dat ik graag mijn best doe om zo goed mogelijke informatie over het Carcassonne spel te delen. Met een spel dat ruim 20 jaar oud is, met vele verschillende versies en uitbreidingen, zijn er vaak vragen over regels of beschikbaarheid van specifieke spellen. Ik ben zeer actief op Instagram, Facebook, Reddit, Discord en verschillende fora (CarcassonneCentral en Carcassonne-Forum bijvoorbeeld) om anderen te helpen met hun vragen, en om nieuws te delen over het spel. Ik sta ook in direct contact met de Duitse uitgever (die de rechten van het spel hebben), om nieuws te kunnen delen en ook feedback te geven naar hen.
Ik kan uren praten over verschillende versies en uitgaven die ik heb verzameld, al weet ik dat velen daar niks aan vinden. Ik moet mezelf er ook vaak aan herinneren dat ik antwoorden op vragen simpel hou, en niet gelijk de hele historie van het spel ga vertellen. Doorgaans is men meer geinteresseerd in de versie in hun taal, en niet zozeer in die ene uitgave uit Polen die net even iets anders was.

Het lijkt er inderdaad een beetje op dat je niet kunt stoppen als je eenmaal over Carcassonne begonnen bent. Maar dat begrijp ik best. heb je Klaus Jürgen Wrede ooit wel eens ontmoet?
Ja, ik heb Klaus-Jürgen Wrede een aantal keren ontmoet. Voor het laatst in Essen afgelopen oktober. Hij kent mijn Carcassonne Museum, en heeft best veel dingen voor mij gesigneerd, een deel daarvan heb ik inmiddels al weer weggeven als prijs. Ik ben vorig jaar in Carcassonne geweest. En heb uiteraard ook Carcassonne gespeeld in Carcassonne.

Vorig jaar? toen "De Mist werd gelanceerd? Ik heb je niet gezien.
Nee, toen kon ik helaas niet gaan. Het was iets te kort dag dat het was aangekondigd, en ik kreeg de reis niet rond helaas. Een vriend van me was er wel, en hij heeft de Franse Mist voor me gekocht, en laten signeren door Klaus-Jürgen Wrede en Marcel Gröber. Ik vond het wel spijtig dat ik er niet kon zijn. Al is het omdat ik geen persoonlijke tegel heb kunnen laten maken. Marcel maakte daar ook designs van mensen op Carcassonne tegels, in het design van het spel

 

kjw+dv+b+b 2Zoals deze?
Ja. Jij was wel naar het evenement gegaan las ik. Was zeker leuk?

Ik had een topweekend. Daar zou je best jaloers op kunnen zijn.
Was ik ook best.

Bordspelwereld organiseert 2 x per jaar de Slag om Carcassonne. Ken je deze website? https://www.slagomcarcassonne.nl zou je daar niet eens aan mee willen doen?
Dat zou leuk kunnen zijn, als het qua datum uitkomt. Dat is een mega-carcassonne toch? Ik moet kijken of ik dan kan; laat ik je zsm weten, ok?

De volgende editie is op 24 september a.s., in Alphen aan den Rijn. Mag ik je aankondigen als "Special Guest"?
Dat zou ik een eer vinden. Maar het is net voor mijn verjaardag, dus moet zeker weten dan mijn partner geen plannen heeft.

Vond je dit een prettig interview?
Zeker! Dank je wel voor de uitnodiging!

Er moeten nog wel een paar foto's van je kast bij het stukje. Je mag er zelf ook bij. Hier kun je wat over die foto's vertellen.
Ik heb vorige week toevallig eens mijn hele verzameling van Carcassonne in 1 kamer bij elkaar gezet. Het zijn allemaal dozen op elkaar gestapeld, aangezien ik niet genoeg schappen/kasten heb om het allemaal neer te zetten. Normaliter staat een deel op de vliering, en de rest in mijn 3 kasten.

 

Heb je ook een goed gevulde spellenkast en wil je daar iets over vertellen?

Hier vind je de vragenlijst. Wanneer je die invult en verzendt dan staat je verhaal in een van de komende weken op deze plek.

 

Over deze website

Bordspelwereld geeft informatie over het verzamelen en spelen van bordspellen. De blogs worden ook geplaatst op de Facebookpagina Bordspelwereld. Je vindt hier ook blogs die eerder zijn geplaatst in andere groepen.

Koekie er bij?
Wij presenteren cookies op onze website. Sommige zijn essentieel voor u en het correct functioneren van deze site, andere cookies helpen ons om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kunt zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op: dat als u onze cookies niet blieft mogelijk niet alle functies van de site voor u beschikbaar zijn.