Ruim je spellen op met de methode Mevr. Verschuur
Toch zijn bordspellen geen garantie voor een blij en gelukkig leven.
Je zou kunnen denken: die dozen brengen zó veel plezier in ons leven, dus als ik veel dozen heb dan word ik onuitsprekelijk gelukkig.
Een misverständnis mense. Schaam je niet; ik heb nog niemand in deze hobbyruimte ontmoet die deze denkfout niet gemaakt heeft.
Met al die bordspellen halen we, beetje bij beetje, een paard van Troye binnen. Na verloop van tijd stapelen ze zich op. De planken zijn vol, de spellen komen langs de wanden op de vloer, in de logeerkamer, in de laden van het wandmeubel in de kamer, in de nachtkastjes, tot je uiteindelijk geen kast of lade meer open kan doen zonder dat je een Knizia of Kramer ziet liggen.
Gelukkig is er een oplossing die niet alleen zorgt voor een opgeruimd huis, maar die ook vreugde en harmonie brengt in je spelletjescollectie.
"Hoe bedoel je?"
"Er moet iets gebeuren Dick. Het gaat niet goed met ons."
"Niet goed? Hoe zo, niet goed? Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest als nu!"
"Jij misschien, maar kijk eens om je heen. Dit huis is verstopt!"
"Verstopt? Hoe bedoel je?"
"Verstopt als in: we staan op de drempel van een spelletjesinfarct. Ik kan mijn kont niet meer keren in dit huis. ik zie alleen maar spellendozen. Overal staan spellendozen. Zelfs in de keuken staan spellendozen. Er staat zelfs een spellendoos in de badkamer!"
"Eénje maar... en alleen maar omdat ik de spelregels wilde doorlezen."
"In bad?"
"Ja, in bad... is dat zo raar?"
"Wat vind je zelf Dick... schiet je niet een beetje door?"
"Ik vind dat je overdrijft"
"Overdrijven? IK? Vind je dat ík overdrijf?"
"Een beetje wel..."
"Dick... Doe er wat aan!"
Het is nog slechts zelden rozegeur en maneschijn bij ons thuis sinds mevrouw Verschuur een bondgenoot gevonden heeft in die Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. Ze heeft haar boek gekocht (en dat zou jij óók maar eens moeten lezen. je zult er van opknappen!). Sindsdien zijn hier de rapen gaar.
Om niet de beroerdste te zijn werk ik mee aan deze relatietherapie. Ik ben gaan lezen.
Ik ben me rotgeschrokken.
Het is nog veel erger dan waar ik bang voor was.
Na een paar pagina's werd het me duidelijk. Dat mens kan het niet uitstaan dat er stellen zijn die wél gelukkig zijn in een huis vol prikkels waar het een gezellige rotzooi is. Omdat zij daar niet tegen kan moet de hele wereld zich maar aanpassen aan haar gebrekkige onvermogen. Ik vind dat nogal wat.
Die Marie Kondo staat bekend om haar KonMari-methode. Een methode die draait om het bewaren van items die 'vreugde' brengen en het loslaten van wat dat niet doet. Deze methode kan, volgens de vertaling van mevrouw Verschuur, vooral worden toegepast op het opbergen van mijn bordspellen.
Over kort-door-de-bocht gesproken.
Omdat ik niet meer verder wilde in dat boek las mevrouw Verschuur gisteravond, in bed, een stukje voor:
"Begin met het verzamelen van al je bordspellen op één plek en bekijk ze individueel. Houd de spellen vast en vraag jezelf af of ze nog steeds plezier en vreugde brengen. Als een spel niet langer opwindend aanvoelt, kan het tijd zijn om het door te geven aan anderen of te doneren".
"Aan anderen?"
"Ja, aan anderen!"
"Dus daar mag de boel wel verstopt raken, bij anderen"
"Dick, luister! Wanneer je hebt besloten welke spellen je wilt houden, is het tijd om na te denken over opbergoplossingen. Een van de kernprincipes van de Marie Kondo-methode is om items op te bergen op een manier die overzichtelijk en gemakkelijk toegankelijk is. Investeer in stevige planken, kasten of opbergdozen die geschikt zijn voor bordspellen van verschillende formaten. Verticale opslag is vaak de beste optie omdat het ruimte bespaart en het gemakkelijker maakt om spellen te zien en te bereiken."
"Dat staat er niet. Je kunt me niet wijs maken dat dat in dat boek staat."
"Dat is wat ik er in lees, Dick"
"En jouw schoenen dan?"
"Daar ga ik ook wat aan doen. Later. Maar die spellen van jou zijn hier het grootste probleem dus die zijn het eerst aan de beurt!"
"..."
"Dus, Dick, categoriseer je spellen op een manier die voor jou logisch is. Dit kan op basis van thema, complexiteit of speeltijd zijn. Door een duidelijke organisatie aan te houden, kun je snel het juiste spel vinden wanneer je zin hebt om te spelen."
"Dat is al zo, zoals ze nu staan. Dit IS mijn logische manier!"
"Er staat hier nog wat. Luister: Een ander waardevol aspect van de KonMari-methode is het vouwen van kleding en items op een manier die ze rechtop laat staan, waardoor ze gemakkelijk zichtbaar zijn. Deze aanpak kan ook worden toegepast op bordspellen. Plaats de spelboxen rechtop in de opbergdozen of op de planken, zodat je de titels en afbeeldingen duidelijk kunt zien. Dit bespaart niet alleen ruimte, maar maakt ook de keuze van welk spel te spelen eenvoudiger."
"Weet je waar dit me aan doet denken?"
"Nou?"
"Aan Montignac en aan Yomanda. Aan Sonja Bakker... vooral aan Sonja Bakker."
"Het opbergen van bordspellen volgens de principes van Marie Kondo gaat niet alleen over het organiseren van je ruimte, maar ook over het cultiveren van een omgeving die positieve energie en vreugde uitstraalt. Door te selecteren, te organiseren en zorgvuldig op te bergen, kun je je spelletjescollectie transformeren in een bron van plezier en ontspanning voor jou en je medespelers.
Kortom, het opbergen van bordspellen volgens de Marie Kondo-methode is niet alleen een manier om je ruimte te ordenen, maar ook om bewuste keuzes te maken over welke spellen echt belangrijk voor je zijn. Door te focussen op vreugde en efficiëntie, kun je een bordspelcollectie creëren die niet alleen georganiseerd is, maar ook een bron van blijdschap en vermaak vormt voor iedereen die betrokken is."
"Zit je dit nu allemaal te verzinnen?"
"Nee Dick... hiervan is geen woord verzonnen. Ik heb alleen het woord 'spullen' vervangen door 'bordspellen'. Welterusten!"