Den Haag
Ma - Zo: 10:00 - 21:00

Het Festivalspel

Muziekfestivals spreken denk ik bij iedereen wel tot de verbeelding. Toffe muziek met gelijkgestemde mensen waar je ontzetten van kan genieten. Grote menigten die opgaan in de muziek en de sfeer. Dat is waar ik aan moest denken toen ik dit spel zag. Een uniek thema wat je niet vaak ziet.

In dit spel probeer je als eerste een aantal taken te voltooien, een aantal doelen te verzamelen en dan als eerste bij de uitgang te komen. Die speler die wint. Vrij rechttoe rechtaan en dat is het dan ook. 

Iedereen krijgt een eigen festival kaart. Deze bestaat uit 2 delen, de linkerkant waarop een aantal opdracht tokens liggen in twee categorieën en waar ook ruimte is voor 4 loterij tokens welke je kan verdienen en je poncho token. De opdracht tokens bestaan uit 2 soorten; Drinks or Bites tokens en TO-DO tokens. Deze zijn verdeeld in verschillende kleuren.

Iedereen plaatst zijn pion met eigen spelerskleur in het In/Out vak op de speelmat. Ook worden op de speelmat zwarte blokjes neergelegd op vooraf gedefinieerde plekken, welke alle festivalgangers moeten voorstellen. Op de speelmat staan op verschillende plekken de logo’s welke zijn afgebeeld op je opdrachten. Daarnaast zijn er extra plekken om munten te halen of verdienen, een poncho te kopen of een lot te kopen.

Het doel is namelijk om als eerste in volgorde je opdrachten te behalen en naar de uitgang te komen. Dit doe je door op de speelmat naar de locatie toe te bewegen welke overeenkomt met een opdracht en daar bijvoorbeeld een drankje of wat eten te kopen met geld wat je hebt. Lukt dit op een locatie waar je nog niet bent geweest dan mag je je fiche verplaatsen op je festival kaart naar een overeenkomende plek waar je aangeeft dat hij voltooid is. Echter zodra je een Drinks or Bites opdracht hebt gehaald moet je de volgende keer een TO-DO opdracht halen. Als je die hebt gehaald moet je weer een Drinks or Bites opdracht halen. Dit doe je om en om totdat je ze allemaal hebt gehaald. Er zit echter een extra uitdaging in welke zorgt voor nogal wat geluk. Nadat je een opdracht hebt voltooid moet je altijd gooien met de Festival dobbelsteen. Hierop staan 5 verschillende symbolen.

Foto2

Een klavertje 4, je vindt 4 munten, wat een geluksvogel!
Een hand welke zwaait. Dit is thematisch een bekende die je tegenkomt en zorgt ervoor dat je op een willekeurig vrij zwarte plek mag gaan staan naast een tegenspeler.
Een zakkenroller, als je deze rolt, rolt hij jou zakken. Je bent al je geld kwijt. Je kan nu dus eerst weer op zoek naar een muntenautomaat om geld te halen voordat je een volgende opdracht kan uitvoeren.
Een lot, hiermee kan je maximaal 2 loten kopen. Deze loten geven je ook weer 5 kansen op willekeurige zaken, bijvoorbeeld 10 extra zetten, je pion naar een willekeurig veld verplaatsen (de hoofdprijs), 1 extra schoffelbeurt of geen prijs.
Of de laatste optie welke 2x op de dobbel staat, een schuiltent. Gooi je deze dan moet je je pion verplaatsen naar de schuiltent, tenzij je je poncho inzet en kwijtraakt. De schuiltent is echter een plek op een afgelegen plek op het bord waarvandaan je je weg weer moet vinden naar het speelbord. Hiermee ben je zo 2 beurten verder voordat je weer iets kan.

Je kan overigens wel weer een nieuwe poncho kopen om dit te voorkomen, echter kost dit ook weer kostbare tijd waarbij je je een weg moet banen door de festivalgangers.

SpeelbordEr komt nog 1 extra ding bij kijken voordat je naar de uitgang mag als je al je opdrachten voltooid hebt. Je moet gedurende het spel ook minimaal een vrijwilligersdienst op het festival uitvoeren voordat je naar de uitgang mag als je al je opdrachten hebt gehaald. Lukt dit allemaal dan is het racen naar de uitgang.

Hoe gaat dat dan in zijn werk met het verplaatsen is dan de volgende vraag.
Wel nu, als je aan de beurt bent gooi je twee zeszijdige dobbelstenen. De worp die je gooit is het aantal plekken wat je mag lopen over de speelmat. Met twee zeszijdige dobbelstenen is het maximum wat je kan gooien altijd 12. Het verschil wat je over houdt nadat je gelopen hebt, mag je gebruiken om de festivalgangers te verplaatsen. Stel je gooit 5, dan mag je zelf 5 stappen zetten, maar hierna mag je dus 7 stappen zetten met de festivalgangers. Dit kan je gebruiken om andere spelers te blokkeren. Hier begint alleen het frustrerende gedeelte van het spel. Tijdens de spelletjes die ik tot nu heb gespeeld ben je meer bezig om een weg te banen door alle festivalgangers i.p.v. lekker te spelen in je beurt. Het kan dus gebeuren dat je volledig ingesloten bent. De oplossing hiervoor is een zogenaamde schoffelen beurt. Hiermee mag je je pion omruilen met een festivalganger als je geen kant meer op kan. Echter, hierna is je beurt weer afgelopen. Je doet dan dus letterlijk niets anders al je pion omdraaien met een blokje en dan is de volgende speler weer aan de beurt. Dit kan er voor zorgen dat je soms alleen bezig bent om uit een groep festivalgangers te komen. Dit gaf mij continu een gevoel van een soort mens erger je niet met het enige verschil dat je niet van het bord afgeslagen kan worden.

Al met al zit er nogal wat willekeur of noem het geluk in het spel. Als je goed gooit kan je misschien net de festivalgangers een beetje ontwijken en gooi je daarbij ook de festivalsteen nog een beetje gunstig dan zorgt het ervoor dat je mijlenver voor loopt op een ander die misschien dramatisch rolt en niet echt lekker kan lopen. Helaas zorgt dit meer voor een gevoel dat je weinig eigen keuze hebt en volledig afhankelijk bent van wat je gooit. Je hebt weinig inbreng om hier iets tegen te doen. Er zijn geen extra opties om hier iets aan te doen.

Speelbordje

Bij het open maken van de doos kom je het spelmateriaal tegen. Wat als eerste opviel is het spelbord of ik moet eigenlijk zeggen het spelkleed welke bestaat uit stof. Een interessante keuze en ik had het nog niet veel vaker gezien maar bij mij zaten er nogal wat vouwen in, wat ervoor zorgde dat de blokjes / festivalgangers en pionnen niet altijd goed bleven staan. Een kartonnen bord was handiger geweest om dit te vermijden.
De festival kaart is ook van stof, echter is dat geen probleem doordat er geen vouwen inzitten.
De fiches moet je zelf eenmalig beplakken met stickers, maar zien er eenvoudig maar duidelijk uit. De zwarte blokjes zijn van hout en dienen hun doel prima, ook de pionnen en dobbelstenen zijn eenvoudig maar voldoen ook.

Toen ik het thema zag en de doos had ik een uniek spel verwacht. Ik ken maar weinig spellen met dit thema. Helaas komt het spel niet echt goed uit de verf door een continu gevoel van willekeur en weinig eigen inbreng met daarbij eigenlijk weinig tot geen betekenisvolle keuzes. Dit zorgt ervoor dat hetgeen je moet doen eigenlijk altijd uitzelfde bestaat. Of je gaat zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde opdracht locatie als je genoeg geld hebt. Als je geen geld hebt ga je naar de dichtstbijzijnde muntenverkoper. Heb je weer geld dan ga je weer een opdracht doen en is het hopen dat je niet weer bent ingesloten. Dit duurt ongeveer een uurtje met zijn drieën of vieren.

Helaas had ik er meer van verwacht. Voor een spel met deze moeilijkheidsgraad zijn er simpelweg betere keuzes wat mij betreft. Wat mij betreft had het spel langer doorontwikkeld mogen worden om meer keuzevrijheid of interessante opties erin te verwerken. Ik geef het dan ook een 5.

 

Workerplacement en Eurospellen, Waardering 5, F, Christiaan Goudzwaard

 • Waardering:
 • Auteur: Conrad Moormann, Erik van der Veer
 • Vormgeving: ?
 • Uitgebracht in: 2024
 • Uitgever: De Spelmakers
 • Soort Spel: Workerplacement en Eurospellen
 • Moeilijkheidsgraad: 1.5 / 5
 • Aantal spelers: 2-4 spelers
 • Best met: 3 spelers
 • Speelduur: 45-60 minuten
 • Leeftijd: 8+
 • Board Game Geek: https://boardgamegeek.com/boardgame/418765/het-festivalspel
 • Foto's bij dit artikel: Christiaan Goudzwaard
 • Disclaimer: Het aantal sterren in een waardering is altijd in relatie tot de categorie en het soort spel. Een familiespel met 8 sterren is niet persé beter dan een expertspel met een waardering van 7 sterren. Bovendien is elke review de persoonlijke waardering van één persoon.

2 reacties

 • Deze review verrast me. Ook ik had hier, na een eerste blik op de doos en de omschrijving, veel meer van verwacht.

  Blijft wel de vraag: hoe komt dit en had je het kunnen voorkomen?

  Testen, testen en laten testen denk ik.
  En niet vijf of tien keer maar tientallen keren.
  Neem zo'n spel mee naar spellenclubs en vraag of spelers het met je willen spelen. Op die plekken krijg je de kritiek en antwoorden waar je iets mee kunt. Wees niet bang om je spel te spelen met kritische spelers of notoire zeikerds. Pas wanneer zij het niet lek kunnen prikken is je spel klaar voor productie.

  En ga er mee naar uitgeverijen. Ook daar krijg je informatie waarom een spel nog wat ontwikkeling nodig heeft.

  Een keuze voor het verkeerde materiaal bij een speelmat bijvoorbeeld, is een direct gevolg van matig testen. Ik kan me niet voorstellen dat zoiets pas bij de reviewer aan de oppervlakte komt.
  Zonde van de productie natuurlijk. Tenzij de bedenkers deze batch als brede testmogelijkheid zien.
  Maar dat lijkt me een kostbare procedure.

 • Christiaan,
  bedankt voor de uitgebreide review! We kunnen zien dat je hier serieus mee bezig bent geweest. De opmerking over de vouwen in de speelmat is terecht, dit hadden we niet voorzien. Dit is inderdaad een aandachtspunt.  
   
  Een score van 5 sterren is ons inziens een te lage score. We begrijpen dat dit jouw persoonlijke waardering weergeeft, maar we willen toch graag onze reactie geven aan de hand van de volgende citaten in je review:  
  ·       ‘Al met al zit er nog wat willekeur of noem het geluk in het spel’
  ·       ‘Helaas zorgt dit meer voor een gevoel dat je weinig eigen keuze hebt en volledig afhankelijk bent van wat je gooit’
  ·       ‘Er zijn geen extra opties om hier iets aan te doen’.  
   
  Bij elke beurt (uitgezonderd bij Schoffelen) beschik je over 12 stappen, de dobbelstenen bepalen voor wie die zijn. Als het gaat om de stappen voor de festivalgangers kun je je medespelers blokkeren maar je kunt natuurlijk ook je eigen weg vrijmaken. In de review lezen we dit laatste niet terug.   
   
  Vreemd dat je het Festivalspel vrij nadrukkelijk omschrijft als een geluksspel met weinig eigen inbreng. Die inbreng is er wel degelijk. Denk aan het tactisch gebruik van de lootjes die je op elk moment kunt inzetten, de keuze tussen het (gezamenlijk) blokkeren van je tegenstander(s) of het vrijspelen van jezelf, het gebruik maken van de ‘vrijwilligersgang’. Allemaal zaken waarover we niets teruglezen in de review. Jammer!
   
  Jammer ook dat de schuiltent als standaard negatief wordt omschreven. Dat is niet zo. Diverse Drinks or Bites en To-Do opdrachten liggen vrij dicht bij de schuiltent. Een verplaatsing daarheen kan gunstig zijn. De poncho wordt dan bewaard voor een minder gunstige keer. Ook hierin heb je een tactische keuze.   
   
  Als laatste merken we op dat het ‘mijlenver voorliggen’ aan het begin van het spel in een later stadium vaak wegvalt. Degene die ver voorloopt, trekt de aandacht van de andere spelers en zij kunnen hun tactiek daarop aanpassen. Bij 3 of 4 aan elkaar gewaagde spelers leidt dit vaak tot ‘onderling lobbyen’ en wordt het spel soms meer ‘om de speelmat’ dan ‘op de speelmat’ gespeeld. Zo blijft het spel spannend tot de laatste zetten en dat is nu juist de grap van het spel!   
   
  Tot slot: We vragen ons af waarop de moeilijkheidsgraad van 1,5 op 5 op gebaseerd is? Wil je het spel goed spelen, moet je op nogal wat zaken letten, dus we zijn wel een benieuwd waarop dit is gebaseerd. 
   
  Met vriendelijk groet,
  De Spelmakers
  Erik van der Veer en Conrad Moormann

Over deze website

Bordspelwereld geeft informatie over het verzamelen en spelen van bordspellen. De blogs worden ook geplaatst op de Facebookpagina Bordspelwereld. Je vindt hier ook blogs die eerder zijn geplaatst in andere groepen.

Clicky
Koekie er bij?
Wij presenteren cookies op onze website. Sommige zijn essentieel voor u en het correct functioneren van deze site, andere cookies helpen ons om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kunt zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op: dat als u onze cookies niet blieft mogelijk niet alle functies van de site voor u beschikbaar zijn.