Den Haag
Ma - Zo: 10:00 - 21:00

Nederlands verzet: Oranje zal overwinnen

Sinds mijn kinderjaren heeft de Tweede Wereldoorlog al mijn interesse gehad. Toen ik nog een kind was, ging ik geregeld met mijn opa naar allerlei musea die hiermee te maken hadden en verslond ik WOII-literatuur. Als kind kon ik nog niet altijd helemaal bevatten welke vreselijke dingen er precies allemaal gebeurden, maar wat mij wel altijd opviel, was de rol van het verzet en de “gewone” mensen die zich verzamelden en zich hiermee bezig hielden. Dit spel belooft je onder te dompelen in deze verzetswereld: mijn interesse was gewekt!


Het spel Nederlands Verzet: Oranje zal overwinnen! gaat over verzetsmensen die echt hebben bestaan en hun steentje hebben bijgedragen aan de bevrijding van Nederland. In de spelregels en op de verschillende kaarten wordt hier ook goed aandacht aan besteed in de vorm van achtergrondinformatie.

In dit coöperatieve spel neem je samen met je medespelers de rol op je van leden van het Nederlands verzet tijdens de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Je probeert de bezetters te verzwakken, maar daarbij moet je ook goed denken om de veiligheid van jezelf, je familie en je vrienden.

Tijdens de voorbereiding van elk spel kies je samen een scenario dat je wilt spelen. Elke scenario is verschillend en heeft weer andere doelen. Alle scenario’s bevatten doelen met niet-gewelddadige vormen van verzet: het verplaatsen van voorwerpen, het uitbreiden van een netwerk, het beschermen van mensen en ga zo maar door.
Alle scenario’s kunnen op 4 verschillende moeilijkheidsgraden worden gespeeld en aangeraden wordt om ze wel in volgorde te spelen, omdat elk volgende scenario iets complexer is.

Tijdens het opzetten van het spel zet je het spelbord klaar en kies je een scenario met moeilijkheidsgraad. Het regelboek is overzichtelijk en leidt je stap voor stap door alle zaken heen om het spel op te zetten. Alle spelonderdelen worden duidelijk beschreven in de handleiding.

Het spelbord bestaat uit een aantal verschillende regio’s welke met een kleur en een vorm zijn aangegeven. Je hebt hierbij een stadsgedeelte en een plattelandsgedeelte. Ook leg je hierbij direct de bezetterfiches (agenten en soldaten) op het bord. Deze komen later in de patrouillefase weer aan de beurt.

Tijdens het opzetten kies je ervoor om de makkelijke of standaardkant van de spelersborden te gebruiken. Ook kiest iedereen een persoonsbewijskaart van het karakter dat je speelt tijdens het spel.
Deze persoonsbewijzen bevatten allemaal een persoonlijk verhaal op de achterkant van de kaart met daarin beschreven wie de persoon was en wat zijn of haar rol was tijdens de oorlog. Dit zorgt direct voor een stukje betrokkenheid en achtergrond. Ook pak je direct de karakterkaarten die bij je karakter horen. Deze zijn allemaal uniek.Het spel wordt gespeeld in rondes en tijdens elke ronde kan iedere speler een aantal acties uitvoeren met de karakterkaarten, maar je kan ook een aantal centraal beschikbare moraalacties gebruiken in overleg. Dit zijn acties die iedereen tijdens een ronde kan gebruiken. Die zijn echter beperkt beschikbaar. De hoeveelheid moraalacties die je hebt is afhankelijk van de hoeveelheid moraal die er is. Met bepaalde acties kan de moraal verhoogd of verlaagd worden. Dit zorgt er dus ook voor dat je bij een lage moraal minder extra acties hebt. Tevens kunnen bepaalde kaarten die de bezetter gebruikt zorgen voor een (grote) verlaging van het moraal. 

Een ronde bestaat uit 2 perioden. Een dagperiode en een nachtperiode. Deze zijn beide ook weer onderverdeeld in verschillende fasen.

Dagperiode:
De dagperiode begint met de startfase. Hierin pakt iedereen zijn of haar 3 karakterkaaren en 1 bezetterkaart.
Hierna volgt de actiefase.
De karakterkaarten kan je gebruiken om acties uit te voeren. Ik beschrijf hieronder de beschikbare acties.

 • Je kan een actiepunt gebruiken om 1 of 2 stappen te zetten over het bord en hierbij mag je 1 voorwerp of 1 onderduiker meenemen.
 • Je kan een ticket gebruiken om naar een locatie naar keuze te bewegen. Hierna moet je wel de achterkant van de tickets uitvoeren. Deze kunnen allerlei verschillende gevolgen bevatten.
 • Elke locatie op het bord heeft een eigen actie. Als je op de locatie bent, kan je daar de actie uitvoeren.
 • Je kan je eigen karakterkaarten gebruiken en de speciale vaardigheden die hierop staan gebruiken.
 • Een dobbelsteen rollen om zo de veiligheid op jouw locatie te verhogen met de gerolde waarde.
 • 1 informatiefiche ontvangen en de veiligheid op jouw locatie met 1 verlagen.
 • Een actie specifiek beschreven op de scenariokaart uitvoeren.
 • Of zaken uitwisselen met andere karakters op dezelfde locatie. Dit mag ook tijdens het bewegen.Als je alle acties hebt gedaan die je wilt uitvoeren moet je de bezetterkaart als laatste uitvoeren. De bezetterkaart bevat altijd negatieve gevolgen en moet uitgevoerd worden. De bezetterkaart wordt naar mate het spel vordert ook steeds vervelender. Zodra deze is afgehandeld volgt de nachtperiode.

Nachtperiode
De nachtperiode bevat ook uit 2 fases. De gevarenfase en de patrouillefase.
Tijdens de gevarenfase sta je op een locatie waar je overnacht. Als ich daar 1 of meerdere karakters bevinden wordt deze plek steeds minder veilig. Het verlies aan veiligheid op een locatie wordt voor elk karakter apart bepaald en verwerkt. Je wil dus niet met teveel mensen op 1 locatie aanwezig zijn. Het bepalen hiervan gebeurt aan de hand van je alibi op je spelersbord en de hoeveelheid hulpmiddelen. Hierna volgt de patrouillefase.

Tijdens de patrouillefase komt de bezetter in actie. Je draait hierbij de bovenste patrouillekaart om en verwerkt deze. De patrouillekaart komt overeen met een regio op het bord Dit zie je al voordat je hem omdraait, dus je kan hier rekening mee houden. Ook zijn er kaarten die je soms helpen om de kaart te bekijken voordat hij gedraaid is. Deze kaart zorgt ervoor dat de bezetters zich over het bord verplaatsen, waardoor bepaalde wegen moeilijker begaanbaar worden, of waardoor je ontdekt wordt op een locatie. Met alle nare gevolgen van dien. 

Het verplaatsen is slim gedaan; elke locatie is aangegeven met een letter en twee pijlen. Afhankelijk van de kaart die je draait, volg je de letters en pijlen om zo de bezetterfiches te verplaatsen naar een andere locatie.


Het spel kan op verschillende wijzen eindigen.
Je haalt het doel op het scenario en wint hierbij direct. 
Of je verliest het spel als één van de volgende situaties zich voordoet:

 • Het alibi van een karakter wordt teruggebracht tot 0.
 • De moraal van de groep wordt teruggebracht tot 0.
 • Er kan geen bezetterkaart getrokken worden, omdat de stapel leeg is.

Wat vond ik ervan?
Het is geen gemakkelijk spel en je wint zeker niet zomaar. Je bent elke ronde aan het nadenken en aan het bespreken wat handige acties zijn om je doel te bereiken, zonder daarbij de locaties te onveilig te maken en een huiszoeking te activeren van de bezetter. Dit zorgt namelijk altijd voor ellende. Ook wil je de patrouilles van de bezetter het liefst vermijden, maar dit kan niet altijd en je zal daarvan de gevolgen moeten ondergaan. Het interessante is dat je dan een haltkaart moet trekken, met een tweetal opties. Dit is leuk gedaan in het spel. Een medespeler leest deze kaart voor met daarbij 2 verhalen en jij moet kiezen welke optie je neemt. De medespeler laat dan weten wat de uitkomst hiervan is. Dit verschilt ook elke keer. Ook hierdoor zie je tijdens het spelen weer de moeilijke keuzes die de verzetsstrijders hebben moeten maken. Dit is goed in beeld gebracht op deze manier en je wordt je bewust van de dilemma’s die daarbij kwamen kijken.

Ook het artwork past goed bij de periode en is overzichtelijk De symboliek is helder en duidelijk en wordt door middel van een hulpkaart goed weergegeven, zodat je niet telkens het regelboek erbij hoeft te pakken. De scenario’s zijn allemaal verschillend en voegen nieuwe opties en speelmateriaal toe. Ook kun je deze moeilijker of makkelijker maken, door verschillende zaken toe te voegen of weg te laten. Dit zorgt voor een hoge herspeelbaarheid.
De eerste keer spelen was wel een lange zit (ik was zeker ruim 2 uur onderweg), maar ik denk dit naar beneden bijgesteld kan worden. naarmate je het spel vaker speelt

De interessante feiten op de kaarten over de verzetsstrijders die echt hebben bestaan voegen zeker wat toe! Tijdens het spel heb je continue een gevoel van spanning: gaan we het halen of worden we gesnapt?! Ik ben alleen bang dat sommige spelmechanismen wat te repetitief zijn. Tijdens scenario 1 waren we veelal dezelfde acties aan het herhalen: spullen (fiches) ophalen om een andere locatie te ontgrendelen. Gelukkig zorgen andere keuzes en momenten ervoor dat dit niet snel gaat vervelen. Ik was aangenaam verrast, moet ik zeggen. Mocht je het tegenkomen en eens een coöperatief spel willen proberen, dan zou ik zeggen: Dompel je onder in de wereld van het verzet en geef het spel een kans!

Christiaan Goudzwaard

 • Waardering:
 • Auteur: Marcel Köhler
 • Vormgeving: Irene Cano (araire), James Churchill, Filipe Ferreira
 • Uitgebracht in: 2023
 • Uitgever: Liberation Game Design
 • Soort Spel: Coöperatieve- en Legacyspellen
 • Moeilijkheidsgraad: 2.89 / 5
 • Aantal spelers: 1 - 5 spelers
 • Best met: 3 - 4 spelers
 • Speelduur: 60 - 150 minuten
 • Leeftijd: 12+
 • Board Game Geek: https://boardgamegeek.com/boardgame/327266/dutch-resistance-orange-shall-overcome
 • Disclaimer: Het aantal sterren in een waardering is altijd in relatie tot de categorie en het soort spel. Een familiespel met 8 sterren is niet persé beter dan een expertspel met een waardering van 7 sterren. Bovendien is elke review de persoonlijke waardering van één persoon.

Over deze website

Bordspelwereld geeft informatie over het verzamelen en spelen van bordspellen. De blogs worden ook geplaatst op de Facebookpagina Bordspelwereld. Je vindt hier ook blogs die eerder zijn geplaatst in andere groepen.

Clicky
Koekie er bij?
Wij presenteren cookies op onze website. Sommige zijn essentieel voor u en het correct functioneren van deze site, andere cookies helpen ons om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kunt zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op: dat als u onze cookies niet blieft mogelijk niet alle functies van de site voor u beschikbaar zijn.