Survival of the fittest
Je bent baas over 1 roofdier en 5 prooidieren. Kan jouw roofdier zo veel mogelijk prooidieren van de andere spelers vangen en kunnen jouw prooidieren tegelijkertijd ontsnappen aan de andere roofdieren? Dan zijn jouw dieren het sterkst en win je Survival of the fittest!
"Survival of the fittest" is een uitdrukking die afkomstig is uit de evolutietheorie. Het is een korte samenvatting om het mechanisme van natuurlijke selectie te beschrijven. De biologische omschrijving van het begrip “fitness” wordt gedefinieerd als het voortplantingssucces van dieren. Individuele dieren die het best aangepast zijn aan hun leefomgeving en het sterkst en intelligentst zijn in vergelijking met andere individuen van hun soort, zullen meer kans hebben om te overleven én daardoor meer kans hebben om zich voort te planten. Deze sterkere eigenschappen van deze dieren maken dan ook meer kans om doorgegeven te worden aan volgende generaties dan de eigenschappen van zwakkere individuen.
Het spelbord van Survival of the fittest bestaat uit een vast bord met daarop hexagons. Er zijn ook 8 vaste obstakels op het spelbord getekend. Dieren kunnen nooit over deze obstakels springen, ze moeten er omheen. Er zijn ook 4 mobiele obstakels die in het spel komen wanneer er dubbel wordt gegooid met de dobbelstenen. Elke speler krijgt aan het begin van het spel 1 predator en 5 prooidieren. De predator leg je in je eigen starthoek, de prooidieren mag je over het hele spelbord verdelen. Dit doe je door om de beurt 1 prooidier te plaatsen tot ze allemaal op het spelbord liggen. Je predator moet zo veel mogelijk prooien van de tegenspelers vangen. Dit doet hij door op een vak te landen waar een prooi zit. Je kan op die manier meerdere prooien per beurt vangen.
Wanneer je aan de beurt bent, werp je de 2 dobbelstenen. Dan kies je met welke dobbelsteen je je roofdier verplaatst (verplicht) en met welke dobbelsteen je je prooidieren verplaatst (verplicht minstens 1 prooidier verplaatsen). Je roofdier verplaats je exact het aantal ogen op je predatordobbelsteen. Bij je prooidieren mag je het aantal ogen op je prooidobbelsteen verdelen over je verschillende prooidieren als je dat wenst. Als je bijvoorbeeld 4 gooit, mag je kiezen of je 1 prooidier 4 vakjes verplaatst of 4 prooidieren 1 vakje, of 1 prooidier 1 vakje en een ander prooidier 3 vakjes, of een andere combinatie.
Als je dubbel gegooid hebt, dan mag je een mobiel obstakel op het spelbord leggen. Wanneer deze mobiele obstakels allemaal op het spelbord liggen, dan mag je er eentje verplaatsen. Bij een verplaatsing van dieren mogen deze dieren niet over of op obstakels springen en niet over of op andere dieren springen (uitzondering: je roofdier mag uiteraard wel op een prooidier springen om het te vangen). Je mag ook niet 2x langs hetzelfde vakje passeren in dezelfde beurt. Indien een dier ingesloten zit, dan moet het zich zo ver mogelijk verplaatsen. Let wel: je moet minimum 1 prooidier op het spelbord hebben om verder te mogen spelen. Zijn al je prooidieren gevangen genomen? Dan eindigt het spel voor jou.
De andere spelers spelen verder tot er slechts 1 speler over blijft die nog minstens 1 prooidier op het bord heeft staan. Dan eindigt het spel, want deze prooidieren kunnen niet meer gevangen genomen worden. Iedereen telt nu de punten op van de prooidieren die hij tijdens het spel kon gevangen nemen. Deze staan op de achterkant van de prooidiertokens. De laatste speler met prooidieren op het bord mag bij zijn punten ook nog die van zijn eigen prooidieren tellen die nog op het bord staan. De speler met de meeste punten wint Survival of the fittest! Let wel: dit is niet noodzakelijk de speler die als laatste overbleef en nog prooidieren op het bord heeft staan.
Mijn mening over Survival of the fittest?
Als de vraag wordt gesteld of je eerst het slechte of eerst het goede nieuws wil, dan zeggen de meesten: geef eerst maar het slechte nieuws. In deze optiek begin ik mijn mening dan ook met 2 noten van kritiek. In eerste instantie gaat dat over het artwork. Of in mijn ogen het gebrek daaraan. De doos is mooi en de dieren op de voorkant uitnodigend. Maar het artwork op het spelbord vind ik triestig. Omdat het een spel is met obstakels op het bord, had men heel makkelijk met een modulair bord kunnen werken, dat dan kan worden aangepast aan het aantal spelers. Zo ziet het er bij elk spel en bij elk aantal spelers weer een beetje anders uit en staan de obstakels niet altijd op dezelfde plaats. Voor 2 spelers vind ik het spelbord bijvoorbeeld net iets te groot. Na een eerste spel hadden we ook meteen door dat het spel, zoals zo dikwijls, interessanter en uitdagender is met 3 of 4 spelers dan met 2 spelers. En van de diertokens, die wel heel stevig van hout zijn, had men echt houten miniatuurtjes kunnen maken. Dan had het spel er al helemaal anders uitgezien. Nu ziet het er een beetje… tja, saai uit.
Een tweede noot van kritiek is het feit dat het spel heel simpel is. En dan bedoel ik niet per se tactisch simpel, maar een beurt heeft gewoon niet veel om het lijf. Je gooit, verzet je dieren en that’s it. Het spel winnen of verliezen wordt ook grotendeels bepaald door je geluk of ongeluk met de dobbelstenen. Ik heb op zich niets tegen een geluksfactor in een spel, integendeel, maar die geluksfactor mag niet te bepalend zijn, en dat vind ik hier wel het geval. Laat ons zeggen dat de speler die het meeste “dubbel” kan gooien, grote kans heeft om het spel ook effectief te winnen. De mobiele obstakels zijn bepalend in het spel, want je kan er dieren mee insluiten die dan niet weg kunnen, want ze mogen niet over de obstakels springen. Deze dieren zijn dus pas weer van betekenis als de eigenaar ervan dubbel kan gooien. Kan die dat niet, dan loopt zijn dier gewoon rondjes. Het kan op dat moment zijn dat je eigenlijk enkele rondes niet echt meedoet terwijl andere spelers lustig verder prooien kunnen vangen. Gooi je vaak hoge getallen, dan is je kans op winst ook veel groter dan wanneer je toevallig steeds lage getallen gooit. De dobbelstenen zijn dus in dit spel veel te bepalend.
Tactisch gezien heeft het spel volgens mij veel meer potentieel dan hier wordt getoond. Ik denk dat er veel meer mee te doen is als de makers nog wat langer zouden nadenken over extra acties of meer verschillende mogelijkheden in een beurt. Zeg maar: als je dubbel 1 of 2 gooit, krijg je onmiddellijk een extra beurt, als je dubbel 3 of 4 gooit, mag je een obstakel verzetten en als je dubbel 5 of 6 gooit mag je toch over een dier of obstakel springen. Dat zijn heel kleine ingrepen die het spel al onmiddellijk interessanter en minder saai maken. En zo kan ik nog wel enkele zaken bedenken. Op zich dus een tactisch spel met veel potentieel, maar waarvan dat potentieel nog bijlange na niet volledig benut wordt. Zoals het spel nu is, is het voor mij te simpel en te saai. Wel heel eenvoudig om te leren: de spelregels zijn kort en makkelijk.
Workerplacement en Eurospellen, Tine Dillen, Waardering 6, S
- Waardering:
- Auteur: Kurt Jay Bertels
- Vormgeving: Leandri Cilliers
- Uitgebracht in: 2025
- Uitgever: self published
- Soort Spel: Workerplacement en Eurospellen
- Moeilijkheidsgraad: 1.5 / 5
- Aantal spelers: 2-4 spelers
- Best met: 3-4 spelers
- Speelduur: 30-45 minuten
- Leeftijd: 10+
- Board Game Geek: https://boardgamegeek.com/boardgame/419149/survival-of-the-fittest
- Video: https://boardgamegeek.com/video/512709/survival-of-the-fittest/1-play-review-survival-of-the-fittest
- Foto's bij dit artikel: Tine Dillen
- Disclaimer: Het aantal sterren in een waardering is altijd in relatie tot de categorie en het soort spel. Een familiespel met 8 sterren is niet persé beter dan een expertspel met een waardering van 7 sterren. Bovendien is elke review de persoonlijke waardering van één persoon.