Thebes Lies
Vroeger bij ons thuis liep het spelen van bordspellen af en toe uit de hand. En niet in de goede zin van het woord: er werd ruzie gemaakt of valsgespeeld. Kaartspelletjes daarentegen gingen prima! Dus wat is dan beter dan een kaartspel waarin je ook nog eens kunt/moet liegen? In die tijd bestond Thebes Lies natuurlijk nog niet, dus er werd Liegen gespeeld, met een gewoon deck speelkaarten.
Thebes Lies is een 'moderne versie' van Liegen, alleen dan een beetje anders en in een nieuw jasje. In deze review gaan we kijken of het deck standaard kaarten volstaat, of dat Thebes Lies genoeg extra's toevoegt om het spel leuker te maken. En ik zal er niet om liegen...
Thebes Lies is een partyspel van Ibeyis Games dat gespeeld kan worden met 4 tot 8 spelers, je hebt dus al best een aantal leugenaars aan de tafel nodig. Het is het leukst met minimaal 5 spelers. Een potje duurt ongeveer 10 tot 15 minuten, afhankelijk van het spelersaantal. Het Egyptische thema zorgt voor grappig artwork en ik snap waar de makers naartoe wilden, maar verder dan het artwork komt het thema niet. De sfeertekst in de regels geven je een verkeerd idee over hoe het spel moet worden gespeeld, daar wordt namelijk gesproken over gokken, aankopen doen en weglopen zonder te betalen. Dat is niet aan de orde; je liegt over welke kaarten je neerlegt en probeert de anderen te overtuigen dat je de waarheid spreekt, dat is de kern van het spel. Degene die dit het beste doet, wint Thebes Lies.
Inhoud en setup
In een klein doosje verpakt, zit een aantal kaarten:
Karakterkaarten:
Er zijn in totaal 73 karakterkaarten. Er zitten 4 karakters in het spel, deze hebben allemaal 13 kaarten met waarde 1 en 5 kaarten met waarde 2. Ook is er één joker met waarde 1, deze telt dus tijdens het spelen voor ieder karakter.
Actiekaarten:
Van de actiekaarten zijn er 15 en deze zijn onderverdeeld in 3 categorieën: gele, blauwe en groene. Ik kom later terug op wat deze actiekaarten doen.
Amphora-kaarten:
Deze 18 kaarten zijn dubbelzijdig: aan de ene kant een kapotte vaas, aan de andere een ongeschonden vaas. Dit zijn eigenlijk de gescoorde (min)punten.
Ook zitten er 4 referentiekaarten bij het spel. Aangezien 4 spelers het minimale aantal is, zou het fijner zijn geweest om nog wat extra referentiekaarten te hebben. De tekst is namelijk niet erg groot en bijvoorbeeld niet leesbaar vanaf de andere kant van de tafel.
De karakter- en actiekaarten worden geschud, deze vormen samen één stapel. Geef iedere speler 5 kaarten, de overgebleven kaarten vormen de trekstapel. De amphora-kaarten worden op een aparte stapel op tafel gelegd. Nu kan het liegen en bedriegen beginnen!
Spelregels
Voor degenen die het kaartspel Liegen kennen, zullen de regels bekend vrijwel bekend zijn. In jouw beurt kun je drie dingen doen: of je speelt 1 tot 3 kaarten of je beweert dat de vorige speler heeft gelogen of je speelt een actiekaart. Denk je dat er gelogen is, dan draai je alle gespeelde kaarten om en kijk je of het aantal klopt. Aan het begin van een ronde speelt de startspeler dus 1 tot 3 kaarten en zegt daarbij welk karakter gespeeld is en hoeveel van deze karakters hij heeft neergelegd. Hij vult daarna zijn hand weer aan tot 5 kaarten. Per gespeelde kaart mag gekozen worden om deze open of gesloten neer te leggen. De rest van de ronde wordt met hetzelfde genoemde karakter gespeeld en gaat het aantal oplopen. De volgende speler moet namelijk het aantal met minimaal één verhogen, of althans liegen over dat hij dit doet. Zo gaat de ronde door totdat iemand achterdochtig wordt en in zijn beurt aangeeft dat er gelogen is. Als je ervoor kiest iemand niet te geloven, dan draai je alle gespeelde kaarten open en tel je hoe vaak het karakter daadwerkelijk voorkomt in de stapel. Dit aantal vergelijk je met het laatstgenoemde aantal. Er kunnen nu twee dingen gebeuren:
- Er zijn minder dan het genoemde aantal karakters: de speler die de leugen heeft onthult krijgt een amphora-kaart met de ongeschonden vaas naar boven en legt deze voor zich neer. De vorige speler krijgt een amphora-kaart met de kapotte vaas naar boven. De vorige speler hoeft niet per se degene te zijn geweest die heeft gelogen! Dit is een beetje verwarrend, maar de speler die het laatste kaarten heeft gespeeld kan dus de dupe worden van de leugen van iemand anders, het gaat immers alleen over het totaal aantal karakters in de stapel.
- Het aantal klopt of er zijn méér karakters dan het genoemde aantal: de speler die de leugen wilde onthullen heeft ongelijk en krijgt daarom een amphora-kaart met kapotte vaas. Niemand krijgt in dit geval een ongeschonden vaas. Hier ook weer iets verwarrends, want ook als het aantal dus niet klopt maar wel hóger is dan gezegd werd, wordt het niet als leugen gezien.
Na het onthullen en controleren van de stapel, start degene die de kapotte vaas heeft gekregen een nieuwe ronde.
Einde van het spel
Leuk, die vazen, maar wat moet je daarmee? De amphora-kaarten zijn als het ware de (min)punten. Zodra een speler 3 ongeschonden vazen voor zich heeft liggen, is het spel afgelopen en wint deze speler. Ook zodra iemand 3 kapotte vazen voor zich heeft liggen is het spel ten einde, degene met de meeste ongeschonden vazen wint dan het spel. Bij sprake van een gelijkspel delen de spelers de overwinning.
Actiekaarten
Naast karakterkaarten kun je ook actiekaarten spelen. Speel je een actiekaart gesloten, dan fungeren deze als karakterkaart (je kunt hem dus gebruiken om te liegen). Als je de daadwerkelijke actie wil gebruiken, dan speel je de actiekaart open en speel je deze beurt geen karakterkaarten.
Gele actiekaarten speel je in jouw eigen beurt. Er zijn 3 verschillende:
- Verander de speel-richting.
- Verhoog het genoemde aantal karakters met één.
- Verlaag het noemde aantal karakters met één.
Blauwe actiekaarten speel je in de beurt van een tegenstander. Er zijn 2 verschillende:
- Verplicht een speler om zijn kaarten open te spelen.
- Bekijk de stapel (dit mag niet in de beurt is van je linker- of rechterbuurman).
Groene actiekaarten mag je op ieder moment spelen. Er zijn 3 verschillende:
- Stop de actiekaart van een andere speler.
- Sla zelf een beurt over of laat iemand anders een beurt overslaan.
- Beëindig de ronde direct. Er wordt niet geteld.
Eindoordeel
Thebes Lies is een prima partyspelletje na een lange avond bordspellen spelen, mits iedereen de regels al kent. Ik kan me voorstellen dat sommige regels en actiekaarten verwarrend kunnen zijn voor nieuwe spelers en als je al de hele avond spellen hebt gespeeld, wil je niets iets gaan doen wat voor verwarring zorgt. Daarbij denk ik wel dat het spel makkelijker te begrijpen is wanneer iemand het aan je uitlegt dan wanneer je zelf het regelboekje leest. Heb je een coöperatief spel gespeeld dan wil je misschien, in plaats van samenwerken, naar de andere kant van het spectrum en iedereen nog even een paar rondes voor de gek houden. Dan is Thebes Lies zeker een goede keuze. Je moet dan wel met genoeg spelers zijn. Het spel kan vanaf 4 spelers, maar dat is eigenlijk te weinig. Vooral vanwege één van de actiekaarten die je niet kunt spelen als het de beurt van één van je buren is. Verder voegen de actiekaarten sowieso niet echt iets toe wat 'tactiek' betreft. Het is een leuke bijkomstigheid, maar het spel kan in mijn optiek ook prima zonder worden gespeeld. Ik had bijvoorbeeld in mijn eerste spel de eerste paar rondes geen actiekaarten in mijn handen en was ook vergeten dat ze er waren. De regels van de actiekaarten zijn ook niet eenduidig en dit is dan ook waar bij onze groep de meeste verwarring ontstond. De amphora-kaarten zijn een creatieve manier om bij te houden wie er rondes gewonnen en/of verloren heeft. Zo is er altijd duidelijk wie op het punt staat om te winnen, zodat je jouw kaarten gerichter kunt spelen en kunt proberen op het juiste moment de stapel te onthullen.
Ken je de spelregels van Liegen en heb je een standaard deck met kaarten in huis? Dan kom je daar ook prima mee uit de voeten. Vind je Liegen leuk maar wil je toch net wat variatie en dat kleine beetje extra, dan past Thebes Lies helemaal in jouw straatje.
Met een groep die groot genoeg is en waarbij de onderlinge vertrouwensband wel tegen een stootje kan is het een leuk spel voor tussendoor. Een paar verwarrende regels, maar zeker niet onbegrijpelijk. Ik geef Thebes Lies een 7. Of lieg ik?
Party- en Gezelschapsspellen, Waardering 7, T, Bianca Dijkshoorn
- Waardering:
- Auteur: Daniel Fernández González
- Vormgeving: Oksana Vrzhesnevska
- Uitgebracht in: 2023
- Uitgever: Ibeyis Games
- Soort Spel: Party- en Gezelschapsspellen
- Moeilijkheidsgraad: 1.00 / 5
- Aantal spelers: 4-8 spelers
- Best met: 5-6 spelers
- Speelduur: 10-15 minuten
- Leeftijd: 7+
- Board Game Geek: https://boardgamegeek.com/boardgame/392497/thebes-lies
- Foto's bij dit artikel: Bianca Dijkshoorn
- Disclaimer: Het aantal sterren in een waardering is altijd in relatie tot de categorie en het soort spel. Een familiespel met 8 sterren is niet persé beter dan een expertspel met een waardering van 7 sterren. Bovendien is elke review de persoonlijke waardering van één persoon.