-
Een cirkelsector is een deel van het cirkeloppervlak ingesloten door een cirkelboog en de beide stralen naar de eindpunten van die cirkelboog.
Bron: pandd.nl
P for Pizza
In het partyspel P for Pizza moet je snel denken.
Associeer zo snel mogelijk en verzamel pizzapunten.
Wie als eerste een volledige pizza weet te vormen met zijn pizzapunten, wint.
Wat vinden wij van P for Pizza? Lees het in deze review.
Normaal ben ik helemaal niet van de partyspellen en ben ik de laatste die mijn vinger opsteekt als er één van een review voorzien moet worden.
Deze keer was dat anders; P for Pizza leek me hét perfecte spel voor Mikolaj.
Een soort Pim Pam Pet 'van vroeger', maar dan met een thema; pizza. Dat wat Mikolaj het allerliefste eet, het liefst elke dag.
Toen ik P for Pizza opende werd mijn enthousiasme helaas meteen getemperd.
De 'pizzapunten' zijn helemaal geen pizzapunten, maar driehoeken.
Zo'n pizzapunt, de vorm dus, noem je een cirkelsector. Dat moest ik ook even opzoeken. Weer wat geleerd!
De driehoeken, die ik dus absoluut geen pizzapunten kan noemen (maar dit in de rest van de review wel ga doen, om het leesbaar te houden.), lijken eigenlijk in de verste verte niet op pizzapunten (afgezien van de vorm dus). Er is geen tomatensaus te ontdekken, waar is de korst? Én wat doen die wormen op mijn pizza?
Tot zo ver de teleurstelling, misschien speelt het spel dan wel ontzettend leuk?
Hoe wordt het gespeeld?
De basis van P for Pizza is simpel. In het midden ligt een stapel met driehoekige kaarten. De zijdes met de categorieën ligt naar boven. Aan alle 3 de zijden van de driehoek ligt één kaart met de letter-zijde naar boven.
Nu is het aan alle deelnemers om zo snel mogelijk iets uit één van de combinaties categorie/letter te roepen.
Degene die dat als eerste doet krijgt de pizzapunt. De bovenste pizzapunt van de stapel wordt nu omgedraaid op de leeggekomen plek te liggen, zodat er een nieuwe letter en 3 nieuwe categorieën zijn ontstaan.
Tot zo ver is het spel simpel en erg vergelijkbaar met bijvoorbeeld Pim Pam Pet of Tik Tak Boem.
Ik denk dat de makers van P for Pizza hetzelfde dachten en dus vonden dat er iets extra's bij moest.
Dus maakten ze de spelregels complexer; Je moet eerst de 3 onderste delen van je pizza maken met 3 pizzapunten die je scoort in de groene/makkelijke categorie. Daarna moet je 2 pizzapunten verzamelen in de gele/gemiddelde categorie. En het laatste stuk moet verzameld worden in de rode/pittige categorie.
Wat vinden we van P for Pizza?
Normaal probeer ik in mijn eerste indruk en speluitleg neutraal te blijven, zodat er in de laatste alinea van mijn review echt ruimte is voor mijn mening. Maar hier is dat niet gelukt en kun je dus al een beetje raden welke kant het opgaat.
P for Pizza is niet vernieuwend in het spelidee. Er zijn veel spellen met hetzelfde idee. Het Pizza-thema is naar mijn smaak ondermaats uitgevoerd. De spelregel over welke categorie je op welk moment 'moet' kiezen vind ik dubieus. Ik snap het idee, de gedachte erachter (die prima is). Maar naar mijn mening werken partygames over het algemeen het beste zonder complexe regels. Ik vind het dan ook lastig hier iets over te zeggen. Ja, het voegt wat toe, maar tegelijkertijd neemt het ook iets van de actie en spontaniteit weg die juist in een partygame zo belangrijk is.
De doos spreekt over 2-4 spelers; wel wat weinig voor een partygame. Dat is ook helemaal niet zo; Het spel bevat genoeg kaartjes om met meer spelers te spelen en ik zou dan ook aanraden om dit minimaal met 4 personen te spelen.
Wat ook nog een puntje van aandacht is bij P for Pizza is dat de categorieën op de drie zijdes van de driehoek geprint staan. Om goed mee te kunnen spelen, moeten de spelers dus óók goed/snel ondersteboven en zijlings kunnen lezen.
Zelf ben ik helaas dus nogal teleurgesteld in P for Pizza. Ik neem hem niet mee naar de spellenclub en ook Mikolaj is helaas niet enthousiast.
Daarentegen vindt Leonore (4,5) die nu druk bezig is met het leren van letters en de basis van het lezen, dit wel een heel leuk spel. Uiteraard lezen wij de categorieën dan wel nog voor. Voor haar is dit een leuke variatie op pim pam pet.
Conclusie;
Ik heb geleerd dat pizza-punten cirkelsectoren heten én dat partygames, ongeacht de vorm, gewoon echt niet mijn ding zijn.
Wat betreft het spel; P for Pizza kan ongetwijfeld voor leuke momenten zorgen bij het juiste gezelschap, maar verwacht er niet teveel van.
- Waardering:
- Auteur: Doruk Kicikoglu
- Uitgebracht in: 2020
- Uitgever: Big Potato Games
- Soort Spel: Party- en Gezelschapsspellen
- Moeilijkheidsgraad: 1.00 / 5
- Aantal spelers: 2-4 spelers
- Best met: 5+ spelers
- Speelduur: 20 minuten
- Leeftijd: 8+
- Board Game Geek: https://boardgamegeek.com/boardgame/311330/p-for-pizza
- Foto's bij dit artikel: Nicky Stengewis
- Soortgelijke spellen/reviews: Tick Tack Bumm Color Flash
- Disclaimer: Het aantal sterren in een waardering is altijd in relatie tot de categorie en het soort spel. Een familiespel met 8 sterren is niet persé beter dan een expertspel met een waardering van 7 sterren. Bovendien is elke review de persoonlijke waardering van één persoon.