Den Haag
Ma - Zo: 10:00 - 21:00

The search for lost species

search for lost speciesEerder konden we onze telescoop afstoffen en als echte nerds de sterrenhemel afspeuren op zoek naar de mysterieuze Planeet X. Met deze nieuwe iteratie van de The search for-serie trekken we nu onze ontdekkingsreizigers jas aan en gaan we als een echte Darwin op zoek naar de verloren soort, oftewel ‘the lost species’. En als je denkt dat dat nooit zo cool kan zijn als het heelal, lees dan vooral verder, zodat ik je ongelijk kan bewijzen. 

Veel elementen van The Search for the Lost Species zijn hetzelfde als die van zijn voorganger The Search for Planet X. Je krijgt een kaart, nu van een onbewoond eiland in plaats van de sterrenhemel. Door de juiste vragen te stellen én kennis te nemen van de plaatsingsregels voor elementen op de kaart, kun je uiteindelijk deduceren waar planeet X, sorry, de verloren soort, zich bevindt. 

Plattegrond

In The Search for Lost Species krijg je een plattegrond van 16 hexagonen, die elk hun eigen dier en habitat hebben. Er zijn 3 verschillende habitats: regenwoud, moeras en woestijn. Waar deze zich bevinden kun je vanaf het begin op de plattegrond zien. In de makkelijke versie vormen ze een langwerpig eiland, terwijl de moeilijke een rond eiland laat zien waarbij meer tegels niet aan de zee grenzen. Daarnaast zijn er 4 verschillende diersoorten, plus de begeerde verloren soort. In het begin weet je niet waar deze zich bevinden, er zijn alleen een aantal hints die vertellen waar ze in ieder geval niet zitten. 

Plaatsingsregels

Elk spel heeft een aantal standaard regels voor waar de dieren op het eiland zich bevinden. Lori’s bevinden zich bijvoorbeeld altijd met zijn vieren in een diamantpatroon, terwijl de eenzame python nooit naast een couscous te vinden is. Dit zijn dingen die in elk spel gelden. Maar er zijn ook altijd een aantal regels die specifiek zijn voor het scenario dat je speelt. Deze zul je in het begin niet kennen, maar kun je met acties leren, en naarmate de tijd verstrijkt zal iedereen meer te weten komen over de verloren soort. 
Door gebruik van de bijbehorende app is er niemand die voor scheidsrechter hoeft te spelen, de app regelt alles. En superhandig: elk scenario heeft zijn eigen code, zodat iedereen zijn eigen telefoon kan gebruiken tijdens het spel.

Acties

Tijdens het spel voer je verschillende acties uit, die allemaal tijd kosten. Degene die achteraan staat op het tijdspoor (en dus het minste tijd heeft gebruikt) is aan de beurt. Met de acties kun je verschillende dingen doen. De dorpsactie laat je één van de extra plaatsingsregels leren en je krijgt een kaart die je tijdens het spel kan helpen of die extra punten kan opleveren aan het eind van het spel. Om deze actie te kunnen doen moet je wel op de plattegrond naar 1 van de 2 dorpen lopen. Je kunt de actie niet meerdere keren achter elkaar doen. Pas als iedereen voorbij een bepaald punt op het tijdspoor is, krijg je je dorpsfiche terug. Hetzelfde geldt voor de cameraval-actie. Deze actie, die je 4 hele tijdstappen kost, laat je een foto maken in 1 van de gebieden. Dan weet je precies welk dier zich hier bevindt of dat het juist 1 van de 5 lege gebieden is. Wel tricky, het gebied met de verloren soort lijkt namelijk ook leeg te zijn. Maar meestal zul je moeten proberen te deduceren waar de dieren zich bevinden. Als je met de boot langs de kust vaart en 4-6 gebieden selecteert, kun je vragen of een bepaald dier hier kan worden gevonden. Ik zou bijvoorbeeld kunnen vragen of er een lori aanwezig. Als ik deze vraag invoer in de app, dan vertelt deze precies hoeveel lori’s er in deze gebieden samen te vinden zijn. Als het antwoord 2 is, dan weet ik nog niet op welke 2 van deze 6 locaties. Maar tel ik deze informatie op met wat ik al wel weet, dan weet ik nu misschien genoeg om toch te weten welke, of anders welke vraag ik nog moet stellen om er definitief achter te komen. Misschien wil je een kleiner gebied doorzoeken, dan kun je te voet op onderzoek uit gaan. Je kunt dan 1-3 gebieden doorzoeken, en deze hoeven niet aan de kust te liggen, zoals bij de boot. Het gaat je echter wel meer tijd kosten. 

Rapporteer waarnemingen

Tijdens het spel kun je ook punten verdienen door op bepaalde tijdstippen je bevindingen te rapporteren. Iedereen kiest gelijktijdig om 0-2 fiches in te zetten waar dieren op staan. Deze fiches leg je dan omgekeerd neer in de regio waar jij denkt dat dat bepaalde dier zich bevindt. Deze fiches worden met een tijdsmarkeerder bedekt. Als iedereen langs het nummer op de tijdsmarkeerder is gekomen, dan worden deze bevindingen gecontroleerd in de app. Heb je het goed, dan blijft het fiche liggen en krijg je aan het eind punten. Ben je de eerste, dan krijg je zelfs een bonuspunt. Heb je het fout, dan moet je voor straf een tijdstap vooruit. Pas wel op, je kunt hier punten mee verdienen, maar de andere spelers weten nu ook wat zich daar bevindt! 

De verloren soort vinden

Heb je je brein flink laten knarsen en denk je te weten waar de lost species zich bevindt, geef dan in de app aan waar je denkt dat hij is en daarnaast bij 2 van de omliggende gebieden wat zich daar bevindt. De app laat met een staande ovatie weten dat je de soort hebt gevonden of met een zielig trompetje dat je het helaas fout had. Heb je het fout, dan kost het je 5 tijdstappen en gaat het spel verder. Heb je het goed, dan maak je ook die 5 stappen, maar dan is het spel afgelopen. Andere spelers mogen nog wel raden waar de verloren soort is, maar zullen afhankelijk van hun positie op het tijdspoor minder punten krijgen. Of ze kunnen kiezen extra fiches op de map te leggen om hopelijk wat extra punten erbij te sprokkelen. 

Alle nog niet onthulde fiches worden getoond en gecontroleerd. Iedereen krijgt punten voor alle dieren die ze goed hebben geraden, plus bonuspunten als ze dit als eerste deden. Daarnaast krijgen degenen die de verloren soort hebben gevonden nog meer punten. Als laatste kun je nog dorpskaarten hebben die voor bepaalde dingen extra punten geven. Degene met de meeste punten wint en mag zichzelf een Darwinnetje in spé noemen! Als je nou alleen maar 200 jaar eerder was geboren…

Solo tegen Tini  

Het voordeel van de app is dat het super makkelijk te vertalen is naar een solospel. En behalve op instructie van de app wat tokens neerleggen, hoef je niks te doen. In het solospel speel je tegen Tini, die eigenlijk alles doet wat een normaal persoon doet. Je kan de makkelijke of moeilijke plattegrond kiezen en of Tini in easy of in hard mode speelt. Voor nog meer variatie kun je het aantal hints dat je in het begin krijgt minder of meer maken. Je vertelt net als normaal wat je voor acties doet. De app vertelt je precies wat Tini doet en herinnert je eraan waar Tini zou moeten staan op het tijdspoor en op de plattegrond zodat je weet dat je niks vergeten bent. Tini kan ook waarnemingen rapporteren, gebaseerd op haar eerdere acties. Ze kan zelfs de verloren soort vinden als je niet oplet. Tini scoort hetzelfde als een normale speler, behalve dat kaarten verzameld in het dorp voor haar altijd 2 punten per stuk zijn. 

Verschillen met Planet X

Ben je al bekend met The Search for Planet X of ben je nieuw in de serie en vraag je je af welke editie het beste bij je past? In het geval van dat laatste is het antwoord: Lost Species. Geen twijfel mogelijk. Waarom? Het grootste verschil met planeet X is dat de hele plattegrond altijd beschikbaar is. Wat je kunt onderzoeken hangt alleen af van waar je zelf bent. Dat in tegenstelling tot planeet X, waar maar een deel van de nachthemel te bekijken is. Nieuw is dat Lost Species maar liefst 6 verschillende verloren soorten heeft die je kunt zoeken, allemaal met hun eigen standaard regel. Planeet X was altijd hetzelfde. Er was geen Vulcanus of Y om naar te zoeken. De fiches voor de cameraval en dorpsactie zijn eveneens nieuw. Deze acties hebben hun tegenhanger in planeet X, maar je kunt deze acties nu minder vaak gebruiken, wat naar mijn mening het deductie-element beter accentueert. Nieuw zijn ook nog de kaarten die je krijgt als je het dorp bezoekt. Deze geven je tijdens het spel hulp, bijvoorbeeld door de cameraval in een bepaald gebied goedkoper te maken, door een extra plaatsingsregel of je kunt een kaart kiezen voor extra punten (bijvoorbeeld 1 extra punt voor elke lori die je aan het eind van het spel hebt waargenomen).  

Breinoefeningen

Ik ben dol op deductiespellen, dus dit spel past precies in mijn straatje. Verwacht echter geen relaxte avond; je hersenen zijn flink aan het kraken door te kijken wat je kunt elimineren op basis van de nieuwe informatie ondertussen steelse blikken werpend op de acties van je tegenstanders. Als iemand net 3x naar lori’s heeft gezocht en nu opeens 2 fiches neerlegt… Prettig is ook dat als je net het ongeluk hebt op de verkeerde plekken te zoeken, je nog niet uit de race bent. Door de waarnemingen te rapporteren krijgt een speler punten, maar na een tijdje word de informatie openbaar gemaakt, en spelers die achter lopen kunnen dan toch deze informatie meenemen om in de race te blijven. En speel je als ervaren speler met een nieuweling, dan kun je jezelf een handicap geven door met minder hints te beginnen. Hierdoor blijft het ondanks een verschil in ervaring spannend. Het voordeel van met veel spelers spelen, is dat je meer moet nadenken over wat andere spelers doen waardoor je minder vaak de eerste zal zijn om een dier te vinden. Met minder spelers blijft het een race wie als eerste kan zeggen waar de verloren soort is. Je kunt zeggen dat de interactie 'à la eurogame' is, namelijk indirecte door het doen van je eigen ding. Ook de solo is goed. Je kunt de moeilijkheid aanpassen zoals je zelf wilt, zodat het altijd uitdagend blijft. Doordat beurten vaak vlot wegspelen en je steeds bezig bent met nadenken over of je nog iets weg kan strepen, maakt het niet uit met hoeveel mensen je het speelt. Ik kan het spel dus voor alle spelersaantallen aanraden. De herspeelbaarheid is goed:  2 verschillende plattegroden, 6 verschillende verloren soorten en een onbekende hoeveelheid scenario’s voor elke combinatie. Ik heb in ieder geval nog nooit 2x hetzelfde potje gespeeld. Voor mij is het een dikke 8,5 waard. 

Een grote verbetering ten opzichte van Planet X is de niet meer ronde plattegrond en vooral de extra dorpskaarten geven dit spel vind ik net wat extra’s. Aan alle wannabe astronomen die ondanks mijn brutale intro toch tot hier hebben gelezen, bedankt en bezoek eens een eiland in plaats van een planeet ;-)!

 

 

Over deze website

Bordspelwereld geeft informatie over het verzamelen en spelen van bordspellen. De blogs worden ook geplaatst op de Facebookpagina Bordspelwereld. Je vindt hier ook blogs die eerder zijn geplaatst in andere groepen.

Koekie er bij?
Wij presenteren cookies op onze website. Sommige zijn essentieel voor u en het correct functioneren van deze site, andere cookies helpen ons om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kunt zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op: dat als u onze cookies niet blieft mogelijk niet alle functies van de site voor u beschikbaar zijn.