Bordspellen en de waan van de dag
Andy Warhol zei ooit: "In the future everybody will be famous for 15 minutes" .
Veel columnschrijvers gebruikten die uitspraak later dankbaar als open deur voor een stukje. Ik doe dat nu ook.
Want, voor wat bordspellen betreft zijn we - denk ik - inmiddels in die toekomst gearriveerd. Elke week is er wel een nieuw spel dat alle schijnwerpers van de waan van de dag op zich gericht krijgt. Hoe komt dat? Maar vooral: waarom willen we dit?
In de afgelopen jaren zijn bordspellen razend populair geworden en sommige uitgevers hebben geprobeerd om deze populariteit uit te buiten door het creëren van mediahypes rondom de eerste uitgave van een bordspel. Een voorbeeld hiervan is het populaire spel "Exploding Kittens", dat in 2015 werd uitgebracht.
De uitgever van dit spel gebruikte allerlei marketingtechnieken om het, voorafgaand aan de lancering, onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Zo werd er gebruik gemaakt van sociale media en YouTube om trailers en teasers te verspreiden en er werden preview-exemplaren naar bekende spelrecensenten gestuurd, zodat zij hun volgers konden informeren.
Het gevolg was dat het spel voor de lancering al veel aandacht kreeg en toen het eenmaal uitkwam, was het meteen een enorme hit. Het was in korte tijd uitverkocht en er ontstond zelfs een wachtlijst voor mensen die het wilden kopen. Het spel kreeg lovende recensies en er ontstond een ware hype.
Hoewel die mediahype in eerste instantie leek te leiden tot een groot succes, had deze hype ook negatieve gevolgen. Zo waren spelers teleurgesteld omdat het spel niet voldeed aan de hoge verwachtingen, die waren gecreëerd door de marketingcampagne. Ook waren er veel spelers die het spel maar één keer speelden en het daarna weer weglegden.
Daarnaast kan het creëren van mediahypes rondom de eerste uitgave van een bordspel leiden tot een gebrek aan aandacht voor andere spellen die net zo goed of zelfs beter zijn. Spelers kunnen zich zo focussen op de hype rondom één specifiek spel, dat ze andere spellen links laten liggen en zo misschien wel een pareltje missen.
Het is belangrijk om kritisch te blijven ten opzichte van de mediahype rondom de eerste uitgave van een bordspel. Het is begrijpelijk dat uitgevers hun product op de markt willen brengen en dat daarbij gebruik wordt gemaakt van marketingtechnieken, maar het is aan de spelers om te bepalen of een spel daadwerkelijk de hype waard is. Spelers kunnen bijvoorbeeld recensies lezen van andere spelers en spelrecensenten, voordat ze een spel aanschaffen.
Kortom, de mediahype rondom de eerste uitgave van een bordspel kan leiden tot zowel positieve als negatieve gevolgen. Het is belangrijk om kritisch te blijven en je kallax niet te blijven vullen met de waan van de dag, maar vooral eens te kijken naar de evergreens onder de bordspellen. Dat voorkomt teleurstellingen.
Over teleurstellingen gesproken: Ik heb Isle of Cats te koop staan. De komt hier niet meer op tafel, staat hier stof te vergaren en mag op zoek naar een andere spellenkast.