Den Haag
Ma - Zo: 10:00 - 21:00

De Zwarte Piet toegespeeld krijgen

Kent u die uitdrukking allerbeste spellenliefhebbers? Ik moet hier aan denken omdat het vandaag Keti Koti is en het al dagen gonst van de verwachting of hij het gaat doen of niet, onze koning. Want hij zit er overduidelijk mee, met die spreekwoordelijke Zwarte Piet.

zwartepietVoordat ook ik straks mijn excuses ga aanbieden, mense, voel ik de behoefte om dit stukje te beginnen met het wegnemen van een misverstand. Een zwarte Piet krijg je niet toegespeeld, je néémt 'm. Laat dat duidelijk zijn.

Wanneer je aan het zwartepieten bent dan "krijg" je geen kaarten, je pákt ze. Hoe je tegenstander de kaarten ook aan je voorhoudt en hoe er ook gemanipuleerd wordt. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor je keuze.
Er is éen uitzondering - daar zal ik het straks over hebben - maar in de regel krijg je de Zwarte Piet niet toegespeeld maar néém je 'm.

Wat dat betreft was het een stuk eenvoudiger geweest wanneer Willem Alexander destijds bij het aannemen van zijn baan had gezegd: "Mense, ik doe ut, maah ein dingetsje nog: ik aksepteâh gein verantwoâhdelijkhèd voâh wat mèn familie hep geflik. Dùidelûk?"

Ik weet waarover ik schrijf mense. Ik zit er namelijk ook mee, met zo'n Zwarte Piet. En ik wil daar ook mijn excuses voor aanbieden, vandaag. Ik had dat natuurlijk ook veel eerder moeten doen, maar dat heb ik niet gedaan en vooral dáár bied ik mijn excuses voor aan, voor dat ik niet mijn excuses heb aangeboden op het moment dat ik dat had moeten doen. Toen ik 'm kreeg.
Bij deze.
Sorry!

In mijn spellenkast ligt een Zwarte Pietenspel. Niet zomaar een Zwarte Pietenspel, maar het foute Zwarte Pietenspel. Ik heb de Papitaversie. Die erge, met het blauwzwarte negerjongetje met rode pandjesjas en de veelstekleine hoge hoed. Ik schaam me dat ik dit schrijf maar er zijn geen andere woorden voor.
Het doosje is de schandvlek van de spellenwereld.

"Hoe kom je daar aan Dick," voel ik u denken "Hoe komt iemand als jij, iemand met een academisch denkvermogen, iemand met heldere standpunten over goed en fout, hoe komt zo iemand in het bezit van zo'n fout doosje in zijn spellenkast?"

Dat zal ik vertellen mense: "Ik heb hem toegespeeld gekregen, ik zweer het. Het is niet mijn schuld, Ik tref geen blaam".

Jaren geleden kocht ik op Marktplaats een spel.
Ik weet niet weer precies welk spel maar het was een flinke doos. Dat herinner ik me nog goed.
Op de dag dat het bezorgd zou worden hoorde ik een plofje op de deurmat.
Dat vond ik vreemd want ik had een "dingdong" verwacht.
Ik ging kijken en zag een klein postpakketje liggen.
Daarin zat een nog kleiner doosje:
Het Papita Zwarte Pietenspel.

Er was niemand om mijn verbazing te schertsen, waardoor ik me dus een halve dag heb afgevraagd waarom ik dit kreeg toegestuurd in plaats van dat waarvoor ik betaald had.
Was dit een grap?

Het bleek een vergissing.
De verstuurder had twee etiketten verwisseld.
Ik kreeg keurig mijn zuurverdiende centen terug en mocht het spel houden.
Waardoor ik er nu wel mee zit... met de Zwarte Piet.
En hij was er mooi van af.

Maar ik bied er mijn excuses voor aan, vandaag, op deze prachtige dag.
Want het is Keti Koti en... het regent!
Eindelijk!
Om met Elmore James te spreken: The Sky is Crying!
En zo hoort het ook, vandaag, op deze feestelijke dag!
The Sky is Crying!

Zwarte Piet, Willem Alexander, Ding Dong

Deel dit artikel

Andere websites

De redactie van Bordspelwereld besteedt ook tijd en aandacht aan:

BordspelAvond
De Slag om Carcassonne
3D-Prints voor Bordspellen
Bring & Buy

Over deze website

Bordspelwereld geeft informatie over het verzamelen en spelen van bordspellen. De blogs worden ook geplaatst op de Facebookpagina Bordspelwereld. Je vind hier ook blogs die eerder zijn geplaatst in andere groepen.

Clicky
Koekie er bij?
Wij presenteren cookies op onze website. Sommige zijn essentieel voor u en het correct functioneren van deze site, andere cookies helpen ons om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kunt zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op: dat als u onze cookies niet blieft mogelijk niet alle functies van de site voor u beschikbaar zijn.