Den Haag
Ma - Zo: 10:00 - 21:00

Het Pareto-principe, kent u dat?

Ik moest daar aan denken, allerbeste liefhebbers en -sters van het bordspel, nadat ik eerder deze week een verdomd intressant gesprek had met Anouk Wognum over Reiner Knizia. Of - beter gezegd - over zijn enorme oeuvre.

modern artBeiden waren we eendrachtig van mening dat 80% van de ruim 700 spellen die op zijn naam staan het soort meuk is dat je bij de kringloop vindt en dat 20% dingen zijn waarvan je verbaasd vaststelt: "Huh... is dat óók van Knizia?".
Zo vind ik Ra en Eufraat & Tigris twee topspellen. El Dorado speel ik ook supergraag. Die zijn van Knizia. Wist u dat?

Dus besloot ik dat het een leuk idee zou zijn wanneer ik een top10 zou maken van spellen die van Reiner Knizia zijn maar waarvan je nooit zou hebben gedacht dat ze van Reiner Knizia zijn. Al was het alleen maar om te boekstaven dat Reiner Knizia geen man is met een herkenbare stijl (zoals bijvoorbeeld Stefan Feld en Der Uwe) of het zou moeten zijn dat de stijl van Reiner Knizia de meest verrassende is in de Bordspelwereld.
Dat ik zijn naam hier zo vaak noem heeft overigens een bijreden: Ik probeer zijn naam evenveel keer te noemen als hij voorkomt op uw spellenplank. Regenwormen bijvoorbeeld. Oók van Knizia. Toch wel een succesje, qua verkoop, net als L.A.M.A.

Je zou kunnen zeggen dat Knizia de Bob Dylan onder de spellenmakers is. Wanneer ik een lijstje zou maken van alle hits die Bob Dylan geschreven heeft waarvan u nooit gedacht heeft dat ze door Bob Dylan geschreven zijn dan zou u net zo stomverbaasd zijn als ik ben over de verrassingen in het oeuvre van Reiner Knizia.

Maar goed... ik zou mijn verbazing over Knizia dus vorm gaan geven in een lijstje en daar zou ik dan een stukje bij schrijven. Toen ik daar zojuist mee wilde beginnen keek ik eerst even op BGG. Zomaar. Dat is werkontwijkend gedrag. Een lijstje maken en een stukje schrijven is namelijk ook maar gewoon werk.
Ik keek dus op BGG en wat wilde het toeval?
Nou?
Precies. Ik was te laat.
Iemand anders met hetzelfde idee was me een paar uur voor.
Wat maar weer bewijst dat je de dingen die je moet doen altijd moet doen op precies het juiste moment.
Niet te vroeg, niet te laat, maar op het juiste moment.
Ik was niet op het juiste moment.
Ik was te laat
Ik had gefaald.
Hier staat het lijstje met de beste 76 spellen van Reiner Knizia:
Wees net zo verbaasd als Anouk en ik. Zelfs zojuist was ik, terwijl ik toch al beter zou moeten weten, opnieuw verbaasd: Keltis is óók van Knizia.
Wist ik niet.
En ik ga Modern Art op mijn HebbeHebbeHebbelijstje zetten.
Nooit van gehoord.
U wel?
Kan geen slecht spel zijn wanneer het boven El Dorado eindigt.

Anouk Wognum, Reiner Knizia, Ra, Eufraat en Tigris, De zoektocht naar El Dorado, L.A.M.A., Hebbehebbehebbelijstje, Bob Dylan

Deel dit artikel

Andere websites

De redactie van Bordspelwereld besteedt ook tijd en aandacht aan:

BordspelAvond
De Slag om Carcassonne
3D-Prints voor Bordspellen
Bring & Buy

Over deze website

Bordspelwereld geeft informatie over het verzamelen en spelen van bordspellen. De blogs worden ook geplaatst op de Facebookpagina Bordspelwereld. Je vind hier ook blogs die eerder zijn geplaatst in andere groepen.

Clicky
Koekie er bij?
Wij presenteren cookies op onze website. Sommige zijn essentieel voor u en het correct functioneren van deze site, andere cookies helpen ons om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kunt zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op: dat als u onze cookies niet blieft mogelijk niet alle functies van de site voor u beschikbaar zijn.