Den Haag
Ma - Zo: 10:00 - 21:00

Ik ben een lijstjesman mense!

Het begon heel lang geleden met de beursberichten van Koos Zwart in de Aloha. Daarna de lp's in Muziekkrant Oor (en natuurlijk het onovertroffen jaarlijkse jaaroverzicht), de boekenlijsten in de Haagse Post en VN.
Oh... herinnert u zich deze nog: Haal het gedrukte exemplaar bij uw platenhandelaar!


Dat dan weer niet.
Ik kan me zelfs niet heugen ooit een single gekocht te hebben.
Oh got, de Aloha.
Zo oud ben ik dus al.
Maar dat terzijde.

Ik ben een lijstjesman. Dat moge duidelijk zijn. Toen ik de bordspelwereld binnenstruikelde gebruikte ik de lijsten van Spellengek letterlijk als houvast en leidraad. De recensies van Dagmar, Wendy en Peter Hein sneden namelijk hout (en doen dat nog steeds). Ik kon me altijd vinden in hun argumenten en was zelden teleurgesteld in door hen veroorzaakte aankopen. Spellengek was heel lang de vaste rots van mijn behoud.
En natuurlijk ontwikkel je in de loop der jaren een soort van eigen smaak en mening maar ook die wordt gevoed door de mening van anderen. Want inmiddels kijk ik ook en zeer nadrukkelijk naar lijstjes in andere kanalen. Ik ben namelijk een lijstjesman.

Er zijn van die weken in het jaar waarin het karakter van lijstjesmannen gevormd wordt. De week tussen kerst en oud en nieuw  is bijvoorbeeld zo'n speciale week, net als de week van het Songfestival. Zo maar wat voorbeelden waarbij u zich vast wel iets kunt voorstellen.
Ik keek vooral uit naar deze week.
Ik heb genoten!
Elke ochtend!

Negen dagen lang startte ik op met een mok koffie en het nieuwe tiental in het jaaroverzicht van Pieter Hein van Mulligen. Vandaag, zaterdag, is het de laatste dag. De dag waarop de hoogste tien onthuld zijn.
Omdat ik dit gisteren schreef ken ik de precieze volgorde nog niet. U inmiddels wel... wanneer u een lijstjespersoon bent.

Ik zal er niet van opkijken wanneer de eerste plek opnieuw word bezet door de Bohemian Rhapsody onder de bordspellen. Iets dat de Top2000 en de lijst van Spellengek met elkaar gemeen hebben; die vastgeroeste nummer 1 die in andere lijsten niet eens in de top 20 komt.

Laatst sprak ik een moppersmurf die niet aan lijstjes doet. Onzin natuurlijk. Ik probeerde me dat voor te stellen; geen lijstjes. Hoe dan? Geen stemlijsten, geen linkerrijtje van de eredivisie, geen verlanglijstje, geen boodschappenlijstje.
Denk daar eens over na wanneer je zoiets zegt.
Wanneer je een voorkeur hebt voor het een boven het ander dan heb je al een lijstje. Verticaal of horizontaal, maakt niet uit; waar een volgorde is, is een lijstje.

Toen ik gisteren bezig was met het schrijven van dit stukje, wist ik, toen ik begon, nog niet waar ik jullie mee naar toe zou nemen. Dat weet ik nooit. Ik doe maar wat. Ik begin te tikken en dan ontstaat het.
Wel maak ik, na de eerste of tweede alinea, altijd even een lijstje van dingen die ik niet vergeten moet.
Ik ben namelijk een lijstjesman.

Mijn lijstje voor deze week is een top 5 van de belangrijke lijstjes voor liefhebbers en -sters van het bordspel. De lijst der lijsten.

5. Bordspelmania Top 25
Stijf onderaan. Wanneer dit een top 40 zou zijn zou deze óók onderaan staan. In een top 100 ook. Ik ken geen ander bordspellijstje dat het zo ontzettend verdiend om onderaan te staan. Het zijn twee lijsten waar (door mij) geen chocola van te maken is. Binnen- en buitenland? Ik heb hier uitleg bij nodig. Zinloos lijstje.

4. Bordspelwereld Top 23
Op de vierde plek zien we een nieuwe binnenkomer. Van niets op 4; wat een geweldige prestatie is voor een lijst die nog niet eens officieel bestaat(!). In november leest u er meer over en kunt u meedoen. Op 8 december maken we de eerste resultaten bekend. Spannend! Ik voorspel een tweede plek in 2024. Mark my words!

3. BGG top 25000
Wanneer deze top 5 zou zijn samengesteld door u dan zou de Board Game List van BGG ongetwijfeld op nummer 1 gestaan hebben. Maar u heeft het hier gelukkig niet voor het zeggen en dus staat deze lijst op 3.

2. Spellengek jaarlijst
Geen verrassing en toch ook weer wel. Ik heb er hierboven al voldoende woorden aan besteed. Een hele leuke lijst en ook superbelangrijk... maar minder belangrijk dan:

1. Brothers Murph top-10
Iedere week opnieuw ben ik benieuwd welk onderwerp Mike en Nick in een lijstje hebben gepropt. Iedere week opnieuw zijn er wel spellen waar ze me nieuwsgierig naar maken en waar ik vervolgens naar op zoek ga.
Voorbeeldjes: Een top 10 van spellen die in je broekzak passen. Een Top 10 van solo spellen. Een Top 10 van spellen op je schaamplank. Heerlijk!
Op dit moment: Neem de bovenste 1000 van de BGG top 25000. Verdeel dat in tien brokken van 100 en maak uit die 100 een nieuwe top 10. Na de eerste 5 afleveringen kocht ik spellen als Crown of Emara, Gentes en Merv.

Nu ga ik naar bed. Wanneer ik opsta weet ik net zo veel als u.
Is this the real life?

Download de Spellengek Top-100

Bordspelwereld Facebook, Lijstje, Pieter Hein van Mulligen, Dagmar

Deel dit artikel

Andere websites

De redactie van Bordspelwereld besteedt ook tijd en aandacht aan:

BordspelAvond
De Slag om Carcassonne
3D-Prints voor Bordspellen
Bring & Buy

Over deze website

Bordspelwereld geeft informatie over het verzamelen en spelen van bordspellen. De blogs worden ook geplaatst op de Facebookpagina Bordspelwereld. Je vind hier ook blogs die eerder zijn geplaatst in andere groepen.

Clicky
Koekie er bij?
Wij presenteren cookies op onze website. Sommige zijn essentieel voor u en het correct functioneren van deze site, andere cookies helpen ons om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kunt zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op: dat als u onze cookies niet blieft mogelijk niet alle functies van de site voor u beschikbaar zijn.