Den Haag
Ma - Zo: 10:00 - 21:00

Is het een vliegtuig... is het een…?

Het zijn allemaal leuke nieuwe Carcassonne dingen! Carcassonne is de reden dat mijn bordspel hobby ooit begon en de reden dat ik nu eindelijk een stukje ga schrijven voor deze website. Want Carcassonne is mijn grote liefde.

ccwereldwonderenMijn liefde beslaat al lang veel meer dan Carcassonne alleen. Zelfs zoveel meer dat ik me soms schuldig voel wanneer ik een ander spel speel. Alsof ik vreemd ga. Als in een goede relatie waarin liefde vanzelfsprekend wordt, je elkaar verwaarloost en dit bijna tot een breuk leidt (of lijdt, het is maar hoe je het bekijkt), omdat je aandacht verslapt en naar andere dingen gaat.

Maar altijd weer is daar dan net op tijd Hans-im-Glück. Die trouwe vriend die mij weer even op mijn grondvesten doet schudden en als het ware de relatietherapie op een dienblaadje aanlevert in de vorm van een nieuwe (mini-)uitbreiding, jubileumversie of stand alone. Ze weten precies wanneer de innige relatie met dit spel nieuwe prikkels nodig heeft om het vuurtje aan te wakkeren en weer hevig te laten branden. Hoewel onze Hans telkens, als hij met iets nieuws komt, nog wel een beetje vaag is, en het niet geheel duidelijk is wat deze nieuwe input betreft, is mijn liefde weer helemaal opgebloeid. Mijn endorfine schiet door het dak.

Welnu? Waar kijken we naar? Het lijkt op een stel nieuwe mini’s in nieuwe vormen en met nieuwe functies. Hans heeft dit weer heel slim gedaan. Ik dacht namelijk dat ik naar Essen zou gaan voor World Wonders, een spel dat, na berichten tijdens GenCon zeer mijn aandacht heeft getrokken. Maar nu doen Klaus en Hans heel slim ook een spreekwoordelijke nieuwe duit in het geschiedkundige zakje: World Wonders in Carcassonne.

Ik kan me ook zo voorstellen dat ze een beetje de hete adem voelden van de overdaad aan tile-placement games waarbij de tegels over het algemeen de gedaante aannemen van 2d tetris-tegels. Ik noem een Isle of Cats, Ark Nova, Berenpark, Lamaland en straks dus ook Word Wonders. Is het daarom dat de grote heren voor het eerste afwijken van die vierkante tegels? Is deze nieuwe mini gewoon zeer vernieuwend voor Carcassonne of voelen ze de hete adem in hun nek en heeft Carcassonne dit nodig om ook een nieuwe generatie spelers te bekoren?
Ok, Ok. Eerlijkheid gebiedt mij natuurlijk te zeggen dat we bij bijvoorbeeld de Markten van Leipzig (en nog wat mini’s) al zagen dat er voor dubbele tegels gekozen werd, maar nu dames en heren, nu krijgen we 4 tegels die uit 5 velden bestaan!

Klinkt dit cynisch? Zo is dit niet bedoeld! Vergeef me mijn scepsis als ik zo overkom. Ik heb juist heel veel zin in deze uitbreiding, al weet ik totaal de regels en de functionaliteit niet. Dat maakt bij Carcassonne ook helemaal niet uit. Het is namelijk altijd leuk.

Desalniettemin: Het prikkel-marketing-trucje doet zijn werk en het gissen en het uitkijken kan beginnen!
Ik ben zo rete-nieuwsgierig!

Deel dit artikel

Andere websites

De redactie van Bordspelwereld besteedt ook tijd en aandacht aan:

BordspelAvond
De Slag om Carcassonne
3D-Prints voor Bordspellen
Bring & Buy

Over deze website

Bordspelwereld geeft informatie over het verzamelen en spelen van bordspellen. De blogs worden ook geplaatst op de Facebookpagina Bordspelwereld. Je vind hier ook blogs die eerder zijn geplaatst in andere groepen.

Clicky
Koekie er bij?
Wij presenteren cookies op onze website. Sommige zijn essentieel voor u en het correct functioneren van deze site, andere cookies helpen ons om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kunt zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op: dat als u onze cookies niet blieft mogelijk niet alle functies van de site voor u beschikbaar zijn.