Den Haag
Ma - Zo: 10:00 - 21:00

Voor niks gaat de zon op

Sinds mijn zeventiende schrijf ik recensies en reviews. Dat begon, halverwege de zeventiger jaren, met het schrijven over de optredens van bands in allerlei jeugdhonken, daarna mocht ik elpees reviewen op de jeugdpagina van de krant en nu dus spellen in een bordspellencommunity.

Rijk word je er niet van. Integendeel, je loopt er behoorlijk op leeg. Wanneer je de tijd die je er in steekt een lullig bijbaantje zou nemen dan houd je daar veel meer aan over.
Wanneer ik bijvoorbeeld op een regenachtige zaterdagavond op de Tomos vanuit Alphen aan den Rijn naar (bijvoorbeeld) Haastrecht tufte om naar een optreden van (bijvoorbeeld) Supersister te gaan, dan kreeg ik wel gratis toegang in een bouwval waar ik de hele avond in de hashwalm stond, maar de krant betaalde niet mijn benzine. En voor het stukje dat ik 's zondags tikte kreeg ik een vriendelijk bedankje en (niet zelden) een complimentje. Daar moest ik het mee doen.

Ook nu zegt mevrouw Verschuur dat ik niet goed wijs ben. Al die tijd die je hier in steekt. Al die uren... waarom? Je speelt spellen die je anders nooit zou spelen en zit daarna te zweten op een stukje. Waarom doe je dat? Je lijkt wel gek!

In de spellenwereld hebben de reviewers en demoërs een niet te onderschatten positie. Hun (ik zeg het nogmaals: belangeloze) werk en inzet zijn in hoge mate bepalend voor de verkoopcijfers van een spel. Anders dan in andere sectoren heeft deze sector geen andere etalage dan de socials en websites van reviewers en de demotafeltjes op beurzen. Hun inzet is belangeloos, liefdewerk oud papier. De enige vergoeding die zij krijgen is de kopie van het spel dat ze reviewen of demoën.
Is dat erg?
Neuh.
Niemand dwingt ons. Wij doen dit zelf. We doen dit graag en niemand klaagt of zeurt.

Waarom schrijf ik dit?
Een poosje geleden bracht de post een grote doos met daarin een (gebruikt) exemplaar van Aelderman - een omvangrijke worker-placement met een moeilijkheidsgraad van 4.27/5, uitgegeven door Rockerl Games.

Of wij deze zouden willen reviewen.

Nu is het bij Bordspelwereld zo dat er een pool met reviewers is die allemaal een eigen stiel en voorkeur hebben. Hierdoor kunnen we elk spel neerleggen op een tafel waar deze het best gewaardeerd wordt. We voorkomen hiermee dat een spel niet begrepen en ondergewaardeerd wordt. Want als er één ding is dat ons niet te verwijten valt, dan is het onprofessionaliteit. Bij Bordspelwereld nemen we ons vak uiterst serieus.

Dus: er was een grote doos met daarin een moeilijk spel.
Ik had daar wel zin in, maar omdat ik een sterke neiging heb om mezelf te overschatten leek het me slimmer om het uit te besteden.
Nu is Benno bij Bordspelwereld de meest aangewezen persoon voor complexe spellen. Dus vroeg ik hem: "Heb jij zin om Aelderman te reviewen?"
"Oh ja hoor... dat wil ik wel. Wanneer moet dat af?"
"Het liefst vóór SPIEL"
"Dat gaat niet lukken, ik ben nog bezig met GWT."
"Zo snel mogelijk daarna."
"Ik ga mijn best doen!"

Nu schreef ik al dat wij bij Bordspelwereld onze zaken serieus nemen. Benno is hierin ons leidend voorbeeld. Benno kruipt dus dagenlang door het spelregelboek, maakt allerlei aantekeningen en zet proefsituaties op het bord, speelt delen van het spel tegen zichzelf en nodigt daarna een paar van zijn vrienden uit voor assistentie.
Benno laat het ook niet bij één potje. Voordat hij aan het schrijfwerk begint zijn er meerdere partijen gespeeld met verschillende aantallen spelers.
Wanneer dat uiteindelijk allemaal achter de rug is, al die uren, begint het échte werk: schrijven!

Als het schrijven van een review geen kwestie is van even achter de laptop gaan zitten en er een stukkie uitrammelen, dan is dat bij Benno al helemaal niet het geval. Hij heeft bij het spelen al een indrukwekkende reputatie waar het AP betreft... dat is bij het schrijven al niet anders. Elke zin wordt gewikt en gewogen of er geen betere mogelijk is. Ieder aspect van het spel moet belicht worden, ieder detail benoemd.
Benno levert gedegen werk en heeft daar inmiddels een even gedegen internationale bekendheid mee opgebouwd.

Deze week naderde zijn klus het stadium van voltooiing. Maar net voordat de review op de website geplaatst kon worden ontving ik een mail van de uitgever.

Hi Dick
This is Doris from Rockerl Games, I'm not sure if we met in Essen because I personally was only there at our booth for 2 days. I wanted to ask about the current status of Aelderman - I absolutely understand that there was not much time before SPIEL but hoped you had time by now to play and review the game? It would be great if you could give me a short notice when you are "finished" with the game - we would like to ask you to send it to other reviewers, of course we will pay for shipping! Also please let me know how you liked the game ;)

Ik moest het een paar maal lezen maar het stond er echt:
Of we het spel dus terug wilden sturen zo dat een andere reviewer er ook iets mee kon doen.

Nu schreef ik in het begin al dat ons werk liefdewerk oud papier is en dat we dat niet erg vinden. Maar in mijn bijna vijftigjarige carière als recensist heb ik het nog nooit meegemaakt dat een uitgever het bestond om het reviewexemplaar terug te vragen. En dat nog zonder dat dit tevoren was gemeld. Nog nooit!

Verbijstering maakte plaats voor treurigheid en dat vervolgens weer voor boosheid. En dan druk ik me nog voorzichtig uit.
Boosheid was nog een milde term voor dat wat in mij kookte.
Wat dacht dit mens wel niet?

Vandaag besloot ik tot het enige juiste wat iemand in zo'n geval moet doen: het sturen van een factuur voor de door Bordspelwereld verrichte arbeid tegen een uurloon van €32,50 (wat een koopje is!). Misschien dat ze hierdoor de waarde van het werk van reviewers en demoërs herkent.
Voor niets gaat de kat dood.
Ik heb Benno gezegd dat hij het spel kan houden.

Bijlagen: bsw_factuur_230055, bsw_factuur_230056bsw_factuur_230057

Deel dit artikel

Andere websites

De redactie van Bordspelwereld besteedt ook tijd en aandacht aan:

BordspelAvond
De Slag om Carcassonne
3D-Prints voor Bordspellen
Bring & Buy

Over deze website

Bordspelwereld geeft informatie over het verzamelen en spelen van bordspellen. De blogs worden ook geplaatst op de Facebookpagina Bordspelwereld. Je vind hier ook blogs die eerder zijn geplaatst in andere groepen.

Clicky
Koekie er bij?
Wij presenteren cookies op onze website. Sommige zijn essentieel voor u en het correct functioneren van deze site, andere cookies helpen ons om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kunt zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op: dat als u onze cookies niet blieft mogelijk niet alle functies van de site voor u beschikbaar zijn.