Den Haag
Ma - Zo: 10:00 - 21:00

De spellenkast van Chantal van Rijn

chantal 1Hallo!
Goeiemiddag!

Ik kom voor...
de CD-kast! Hier staat ie.

Ik zie het.
Wilt u nog controleren of ie compleet is?

Ik neem aan dat dit zo is, toch?
Ooooh... ik zie een meeple op uw shirt!

Bordspelwereld. Ken je dat?
Nee... maar wat toevallig. Wij spelen ook bordspellen. Vanmorgen nog een potje Everdell gespeeld.

Ja, wel toevallig. Maar dat is niet mijn type spel.
Oh... waarom niet?

Voornamelijk door die totaal overbodige kartonnen boom.
Die is bij ons ook al kapot.

En al die tekst op die kaartjes. Ik heb een vriendin die zegt daarover: "Rot op! Als ik wil lezen dan neem ik wel een boek!"
Hahaha. Ook daar kan ik me iets bij voorstellen. Maar wij vinden het een heerlijk spel.

Ik vind het wel bijzonder: ik kom hier voor een tweedehands CD-kast, voor het opbergen van mijn kaartspellen... kom ik bij een bordspelspeelster terecht.
Ja dat vind ik ook wel bijzonder. Ik had de link echt niet gelegd.

Maar nu ik hier toch ben: Kun je iets over je zelf vertellen? Heb je bijvoorbeeld een relatie, kinderen, huisdieren? Hoe woon je? Wat doe je voor de kost? Heb je nog andere hobbies?
Ik ben Chantal, 26 jaar en ik woon samen met mijn vrouw, twee katten en vier cavia's in Gouda. We wonen in een maisonnettewoning in Gouda met aan beide kante prachtig uitzicht op groen. Ik werk als gastouder en mijn vrouw werkt bij de technische dienst van een openluchtmuseum.

Hier in de buurt?
Ja, bij het Archeon, in Alphen aan den Rijn. Naast spellen spelen houd ik van lezen, ben ik veel in de natuur te vinden en zet ik me graag in voor thema's zoals duurzaamheid, klimaat en antroposofie. Ook een museum bezoeken, lekker (veganistisch) uit eten of dingen maken en opknappen doe ik graag in mijn vrije uren! 

Wanneer ben je met bordspellen begonnen? Is er een specifiek punt in je leven dat je kunt duiden, waarvan je bijvoorbeeld zegt; "En toen gebeurde dat... en dat was eigenlijk het begin van het serieuze verzamelen!"
Onze verzameling is nog relatief jong en klein. Beiden hebben we altijd wel graag een spelletje gespeeld, maar de serieuze verzameling begon zo'n anderhalf jaar geleden.

Dat is inderdaad nog niet zo lang geleden
Ik zocht naar een uitlegvideo van Mysterium (want met z'n tweetjes kwam het spel voor ons niet lekker van de grond) en zo kwam ik terecht bij De Spelletjesvrienden. Die  ontdekking (en een videoverslaving daarbij) nam ik mee naar vrienden, die voor hun bruiloft een exemplaar van Everdell hadden gekregen en geen idee hadden hoe dit gespeeld moest worden.
We keken er samen naar en vanaf dat moment is er geen dag voorbij gegaan dat ik niet met bordspellen bezig ben geweest.

Geen dag?
Geen dag!

Je zou actief kunnen worden bij Bordspelwereld. Kun je schrijven?
Ik ben al actief genoeg, maar ik zal het in de groep gooien

Hoeveel spellen heb je eigenlijk?
Op dit moment staat onze collectie op 68 spellen. 

Dat is binnen anderhalf jaar inderdaad elke 14 dagen een nieuw spel
Ja. Daar komt t wel op neer.

Zijn dat allemaal spellen of tel je daar ook de uitbreidingen in mee?
Daar zitten een paar uitbreidingen bij, maar we hebben niet heel veel uitbreidingen. Spellen die ondertussen weer verkocht of weggegeven zijn, zijn hier natuurlijk ook niet bij opgeteld.

Dan zit je misschien wel aan een spel per week!
Dat zou zomaar kunnen!

Hoe houd je de administratie bij? Heb je een account op BGG?
Ik houd de administratie bij door een combinatie van BGG en BG Stats. Ik vind zelf BG Stats heel fijn werken en BGG is daaraan gekoppeld, dus alles wordt mooi gesynchroniseerd. Verder hebben we ook een Instagram-account waarop we veel delen, wat we spelen en wat we er van vinden. 

Mogen de lezers je accountnaam weten, zodat ze kunnen zien wat je zoal hebt?
Op BGG heet ik @chantalv07 en op Instagram heten we @despelletjescorner 

En je had nog niet eerder van Bordspelwereld gehoord?
Wij volgen jullie op insta. Maar ik had de link niet gemaakt naar iemand die een cd-kast komt ophalen.

Beschrijf je bordspelkast eens. Hoe groot is ie, waar staat ie, is ie zelf gemaakt of niet, kortom... wat kan je over de kast zelf vertellen?
Onze 'kast' is volop in ontwikkeling op dit moment. We hebben een plank boven de televisie voor de grotere spellen en een lage, brede Billy boekenkast voor de kleinere spellen. Dit werd te klein allemaal bij elkaar, dus we zijn nu op onze slaapkamer een grote Kallax-constructie aan het bouwen, waardoor we veel meer spellen kunnen verzamelen. 

Wat is je favoriete spel... en waarom?
Oef... Dat is een lastige vraag. Doordat ik nog niet zo veel heb gespeeld, weet ik ook nog niet zeker of ik wel achter mijn keuze sta. Het eerste spel dat nu in mij opkomt, is de legacy-variant van Ticket To Ride, omdat we hier op dit moment zo veel plezier aan beleven.

Mevr. Verschuur en ik speelden dat met de jaarwisseling. Heel erg leuk!
Nou en of! Wat een geweldige variant hebben ze hiermee gemaakt. Daarnaast ben ik altijd blij met een potje De Verdwenen Ruïnes van Arnak, Wingspan en Flamecraft.
Maar... wie precies is mevr. Verschuur?

Een fenomeen in de bordspelwereld, ik ben er mee getrouwd.
Oh...

Vertel verder... wat is je guilty pleasure?
Na een werkdag heb ik vaak geen ruimte meer in mijn hoofd voor een groot spel, dus pak ik vrij snel een roll- of flip and write erbij. Welcome To... vinden we super, maar ook Happy Campers en Clever doen het altijd nog goed.

Wat zijn eigenlijk je voorkeuren qua speltypes?
Op dit moment speel ik echt nog van alles! Worker-placement, tile-placement en deckbuilders hebben mijn voorkeur, maar ik denk dat ik misschien nog wel meer thematisch kijk dan mechanisch. Ik houd van flink thematische spellen. Als het te droog is, kan ik er weinig mee. Abstract kan wel, hoor, maar dan wel mooi, snap je? Het is een dunne scheidingslijn.

Zijn er auteurs waarvan je meer spellen hebt?
Waarschijnlijk wel, maar niet bewust. Er is nog geen auteur waar ik nu meteen aan denk, in ieder geval.

Er zijn ook verzamelaars die een voorkeur hebben voor een bepaalde illustrator. Heb jij dat ook?
Nog niet, maar ik verwacht wel dat ik zo'n verzamelaar zal worden, haha. Ik ben gek op artwork!

chantal kast1


Wanneer je nog maar kort in de spellenwereld rond kijkt dan heb je nog niet alles een plek gegeven. Over een paar jaar ben je een connaisseur met een eigen specialiteit.

Werkt dat zo?

Ja hoor. Let maar eens op. Zeker wanneer je nu al je eigen hoekje op insta hebt.
Oh, dat lijkt me heel interessant

Ik zie vooral 999 Games en White Goblin in je kast. Dat lijkt me de invloed van DSV.
Denk je dat?

Ja, toch wel. De voornaamste bron van informatie is direct zichtbaar in jullie collectie.
Gôh! Dat je dat ziet... apart.

Het zegt evenveel over DSV als over jullie hoor...
Je zet me wel aan het denken, Dick

We gaan verder. Waar speel je zoal?
Bijna alles bij ons aan de eettafel, maar we hebben gelukkig ook een aantal vrienden waar we mogen aanschuiven voor een spel. We proberen ook steeds vaker een spelletje mee te nemen onderweg, als we ergens wat gaan drinken, als we op vakantie gaan, noem het maar op. Het liefst heb ik altijd een spel bij me.

Staan de dozen in je kast op een bepaalde volgorde?
De enige volgorde is op grootte. Het kan snel rommelig worden en ik houd wel van een beetje overzicht. Verder kijk ik gewoon naar wat mooi bij elkaar staat. Zo staan Cascadia en Calico naast elkaar doordat ze - naast de grootte - natuurlijk ook gewoon lekker matchen.

Wat doe je met de inhoud van de dozen... zit alles in ziplocks, heb je geprinte inserts, zijn je kaarten gesleeved of niet en - als we dan helemaal los gaan... heb je speelstukken geprint en beschilderd?
Het begint een beetje te komen! Tot nu toe hebben we alles eigenlijk gewoon redelijk gelaten zoals het binnenkomt, hoogstens wat zaken veranderd, wat ziplocks toegevoegd of weggelaten, dat soort dingen. We lopen nu steeds meer tegen de noodzaak van inserts aan, dus die worden op dit moment voor ons geprint door een vriend van ons. Kaarten hebben we (nog) niet gesleeved, maar ook dat gaat waarschijnlijk niet lang meer duren, vooral met bijvoorbeeld Dominion. En grappig genoeg heb ik gisteren mijn eerste extra geprinte speelstuk gekregen van diezelfde vriend: een wensput voor alle munten in Flamecraft. Deze gaan we binnenkort ook nog eens mooi beschilderen en daar heb ik veel zin in!

De meeste bordspelspelers kampen met een tekort aan kastruimte. Hoe zit dat met jou?
Dat hadden we dus, maar het wordt beter! Wij hebben net ons huis een beetje verbouwd waardoor we meer ruimte konden creëren. We hebben geen groot huis, dus het zal altijd puzzelen zijn: als we meer spellen willen, zal een andere hobby moeten krimpen. Maar goed, deze oplossing geeft in ieder geval een flinke tijd wat ademruimte! 

Heb je handige opbergtips of creatieve oplossingen voor slim opbergen?
Ik heb mezelf toegesproken dat echt niet alle spellen die we bezitten zichtbaar hoeven zijn en dat geeft ruimte. Er staan dus spellen op onze slaapkamer waar wij gemakkelijk bij kunnen, maar visite hoeft dat niet altijd te zien. Als we ze willen neerzetten, wisselen we ze om met spellen beneden.

Als je spellen te koop aanbiedt... waar doe je dat dan?
Meestal op Marktplaats of via de DSV-club waar ik lid van ben. Hele fijne mensen!

Het is wel grappig dat wij elkaar leren kennen via Marktplaats, maar niet via een spel
Ja dat is wel heel erg grappig

En als je spellen koopt... heb je een favoriete bordspelwinkel?
Ik koop eigenlijk altijd alles bij De Spelletjesvrienden of bij een lokale spellenwinkel als ik in een stad ben. Ik heb geen voorkeur voor een fysieke spellenwinkel, ik ben zelfs misschien nog op zoek naar een spellenwinkel waar ik me helemaal thuis voel.

chantal kast2


In Delft zit een hele leuke: Speldorado

Oh... dat moet ik noteren.

In Bleiswijk zat Speel! Maar die zijn verhuisd naar het Westland.
Dat is wel een eind weg.

Dat vond ik nu ook. Wat kilometers en reistijd betreft zitten ze dichterbij, maar gevoelsmatig een heel eind verder.
Waar zitten ze dan?

In De Lier. Maar nu we het toch over spellen kopen hebben... heb je een verlanglijstje en kun je daar iets over vertellen?
Zeker! Doordat onze verzameling nog zo klein is, hebben we een enorme verlanglijst. Ik maak een lijstje op mijnverlanglijst.eu en daarop kunnen mensen altijd zien wat we nog wensen en men kan daar ook meteen iets afstrepen. Ideaal voor verjaardagen en feestdagen! Maar ook voor onszelf een uitkomst, want hierdoor vergeet ik nooit meer een spel. 

Wil je verder nog iets kwijt. Ben ik iets vergeten te vragen?
Mijn minst favoriete spel of soort spel? Ik ben helemaal geen fan van partyspellen waarbij je dingen moet uitbeelden, raden binnen een bepaalde tijd of jezelf voor gek moet zetten. Ik zet dan ook echt mijn hakken in het zand, dat is zó niets voor mij!

Vond je dit een prettig interview?
Ja! Erg leuk, het geeft me ook meteen weer nieuwe motivatie om een spel op tafel te leggen!

Er moeten nog wel een paar foto's van je kast bij het stukje. Je mag er zelf ook bij. Hier kun je wat over die foto's vertellen
Vier foto's van onze 'spellenkasten'. Het is vooral heel erg verdeeld op dit moment en niet alles paste op de foto's. Ik kan niet wachten tot alles een mooi plekje kan vinden en tot we weer nieuwe spellen aan de collectie toe mogen voegen!

 

Heb je ook een goed gevulde spellenkast en wil je daar iets over vertellen?

Hier vind je de vragenlijst. Wanneer je die invult en verzendt dan staat je verhaal in een van de komende weken op deze plek.

 

Over deze website

Bordspelwereld geeft informatie over het verzamelen en spelen van bordspellen. De blogs worden ook geplaatst op de Facebookpagina Bordspelwereld. Je vindt hier ook blogs die eerder zijn geplaatst in andere groepen.

Clicky
Koekie er bij?
Wij presenteren cookies op onze website. Sommige zijn essentieel voor u en het correct functioneren van deze site, andere cookies helpen ons om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kunt zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op: dat als u onze cookies niet blieft mogelijk niet alle functies van de site voor u beschikbaar zijn.