Den Haag
Ma - Zo: 10:00 - 21:00

De spellenkast van Sylvie Roets

sylvie kast 0Goedenmorgen. Daar ben ik dan...
Eindelijk! Kon je het niet vinden?

Hoezo?
Je bent ruim een half uur te laat!

Dat is ook wel jouw schuld hoor... ik heb heel lang in de buurt rond gereden en kon het niet vinden.
Heb je dan geen navigatie in de auto?

Jawel, maar de nummering van de huizen hier... bizar! Weet je hoe ze zo'n woonwijk in Nederland noemen?
Nee... is daar een naam voor?

Bloemkoolwijk
Hoe dat zo?

Vanwege het stratenplan, dat op een bloemkool lijkt; een rondweg met allemaal ronde wijkjes.
Maar dit is maar één straatnaam.

Precies... maar de huizen zijn hier dan weer zo groot als een hele Nederlandse wijk.
Wonen jullie zo klein daar in het noorden?

Ja we zijn met veel meer dan jullie en de meesten van ons wonen onder de waterspiegel.
De spellenkasten plaatsen jullie dan toch wel op de verdieping... dat ze niet nat worden?

Ja natuurlijk doen we dat. Maar laten we beginnen.
Goed...

Hallo Sylvie, kun je iets over je zelf vertellen? Heb je bijvoorbeeld een relatie, kinderen, huisdieren? Hoe woon je? Wat doe je voor de kost? Heb je nog andere hobbies?:
Ik ben gehuwd en heb 2 tieners en nog een hondje. Waar ik precies woon weet je inmiddels wel.

Inderdaad. Maar laten we het daar alsjeblieft niet meer over hebben.
En waarom niet? Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand hier zo lang naar ons huisnummer heeft gezocht. Het staat gewoon op de gevel hoor!

Ik stond bij de buren... dat is nummer 27. Dan staat er één huis naast. Is het dan vreemd dat ik denk dat dat nummer 29 is... en niet 31?
Je had op z'n minst even kunnen controleren. Maar zoals je wilt; we stoppen er over.
Eigenlijk ben ik secretaresse van opleiding, maar momenteel zit ik tussen jobs. Ik hou wel van tekenen, lezen, fotograferen en reizen, maar m'n passie ligt toch vooral bij bordspellen spelen.
Je had op z'n minst even kunnen telefoneren.

Telefoneren?
Ja... dat je later zou komen.

Zeg, Sylvie... secretaresse. Dat vind ik altijd zo'n serviele baan.
Serviel? In de zin van?

Dienend, ondersteunend, er voor zorgend dat de ander (en dan nog meestal een man) beter kan presteren. Ik vind het emancipatoir niet iets om fier op te zijn.
Dat ligt er aan hoe je het bekijkt. Secretartesse zijn zie ik niet als dienen aan één persoon maar als onmisbare functie in een team. Het is zeker waar dat veel directeuren hulpeloos zijn in het administrateren van hun functie. En ik ben het ook met je eens dat de functie ondergewaardeerd is. Maar mijn kwaliteiten gaan veel verder dan het openen van de ochtendpost en koffie zetten. Kun jij een excel bestand van 12 sheets ombouwen tot één perfect funtionerende draaitabel?

Draaitabel?
Precies... dat bedoel ik. Ik durf te beweren dat ik meer van excel ken dan jij.

Ik ben belangstellend Sylvie... niet neerbuigend. In 1988 kreeg ik een prijs als meest geëmancipateerde man van Nederland. Dus ik durf te beweren dat ik aan jouw kant sta.
Meest geëmancipateerde man van Nederland? Is het waar?

Ik jok dit niet... meest geëmancipateerde man van Nederland!
Vertel!

Dat verhaal ligt buiten de scope van dit gesprek. Bovendien: de beker die ik er mee gewonnen heb is door mijn vorige relatie met een hamer plat geslagen...
Dat klinkt als een trauma Dick.

... en daarna heeft ze het ding op de motorkap van mijn auto gelijmd...
Als een Roll Royce?

... met Bison kit.
Dat zal fijn vastgezeten hebben.

Die auto was twee maand oud.
Hoe kwam dat zo?

Laten we verder gaan: Wanneer ben je met bordspellen begonnen? Is er een specifiek punt in je leven dat je kunt duiden, waarvan je bijvoorbeeld zegt; "En toen gebeurde dat... en dat was eigenlijk het begin van het serieuze verzamelen!":
Eigenlijk heb ik altijd al bordspellen gespeeld. Als kind werd kaarten (en da's dan vooral Manillen) er in gelepeld, en m'n favoriete bordspel was als kind Raad je Plaatje.

Manillen... wat is dat?
Ik geloof dat dat bij jullie Klaverjassen genoemd wordt. Verder is dat dan vooral overgegaan in computer gaming tot ik met het spel Afrika begin de jaren 2000 langzaamaan de weg naar de bordspellen terugvond. Met corona en groter wordende kinderen is de collectie echter exponentieel gegroeid.

Hoeveel spellen heb je eigenlijk?:
Inclusief de spellen die nog onderweg zijn kom ik bijna op 200, maar daar zijn ook wel een deel kleintjes bij of spellen die eigenlijk van de kinderen zijn.

Met onderweg, bedoel je?
Kickstarters. Daar ben ik groot fan van

Zijn dat allemaal spellen of tel je daar ook de uitbreidingen in mee?:
Da's zonder de uitbreidingen.

Hoe houd je de administratie bij? Heb je een account op BGG?:
Ik hou m'n collectie spellen bij op BGG en m'n plays op BG Stats.

Mogen de lezers je accountnaam weten, zodat ze kunnen zien wat je zoal hebt?:
Mijn accountnaam is SRoets

Oh, nu we het toch over je achternaam hebben; Ruth Roets, is dat familie?
Ken je haar?

Van Radio 1, ja. En nee niet persoonlijk.
Het is geen familie. Maar ik luister graag naar haar.

Beschrijf je bordspelkast eens. Hoe groot is ie, waar staat ie, is ie zelf gemaakt of niet, kortom... wat kan je over de kast zelf vertellen?:
De bordspellenkast is de wandkast in het kantoor, daar oorspronkelijk enkel voorzien was voor boeken. En op de overloop heb ik nog een lage Besta-kast waar wat oudere of kinderspellen in staan die niet echt meer op de tafel komen. Ik heb zelf een vrij uiteenlopende smaak van spellen en ik heb dan ook wat voor ieders smaak. Dus afhankelijk van wie wel eens samen aan tafel wil zitten met een spel op tafel, van zeer licht tot een expertspel.

sylvie kast 1

 

Wat is je favoriete spel... en waarom?:
Da's heel moeilijk om te zeggen, daar dit echt afhankelijk is van het gezelschap en m'n mood.

Heb je zo'n brede smaak, zoveel vrienden of heb je een wispelturig karakter?
Ik denk dat het een combinatie is van die drie. We hebben veel vrienden, dat klopt en mijn speelgezelschap wisselt ook vaak. Of ik erg veel buien heb... gôh, dat zou je aan Philip moeten vragen.

En wat is je guilty pleasure?:
Dan denk ik dat dit Take 5! is. Daar blijf ik naar teruggrijpen en die durf ik dan ook regelmatig op Boardgamearena spelen.

Maar op BoardGame Arena kun je toch alles spelen, zonder dat iemand het ziet?
Dat klopt. Maar in het echt zou ik dat toch niet durven spelen

Wat zijn eigenlijk je voorkeuren qua speltypes?:
Da's ook weer enorm wisselend. Ik hou van meerdere mechanismes zoals worker placement, deck building of push your luck. Verder is het altijd leuk om spellen te spelen waar je maar punten en beloningen blijft sprokkelen. Dan denk ik bvb aan Castles of Burgundy of Encyclopedia. En de laatste tijd ben ik coops meer en meer aan het appreciëren, maar dan hangt het ook wel wat af van je medespeler.

Encyclopedia... dat ken ik niet
Oh dat is prachtig! Het is een op dobbelstenen gebaseerd worker-placement. Aan het begin van elke ronde trek en rol je dobbelstenen die je vervolgens op je spelersbord plaatst. Deze dobbelstenen kunnen vervolgens worden gebruikt om elke beurt een actie uit te voeren, afhankelijk van hun kleur en waarde. Je actie kan bestaan uit het voorbereiden van je expedities door naar de ambassade te gaan, de bank te bezoeken om geld in te zamelen of je onderzoeksteam in te huren bij de universiteit. Als je klaar bent om te gaan, kies je de Animal Cards die je wilt bestuderen en organiseer je expedities om ze in hun natuurlijke omgeving te observeren. Als je onderzoek is afgerond, kun je je bevindingen publiceren in een poging de grootste bijdrager aan Buffons Encyclopedie te worden. Elke publicatie die je doet levert je overwinningspunten op en aan het einde van het spel scoor je punten op basis van verzamelingen dieren en onderzoeken die je tijdens het spel hebt verzameld. De naturalist met de meeste punten wint!

Dat schud je nu zomaar uit je mouw?
Ja. Helaas is de uitgever al failliet dus je kunt het spel alleen nog tweedehands scoren. Ik heb de kickstarter.

Natuurlijk
Inderdaad

Zijn er auteurs waarvan je meer spellen hebt?:
Ik geloof dat dan eerder Reiner Knizia en Uwe Rosenberg zijn, maar die hebben er dan ook heel wat op hun repertoire staan hè. Ik kijk er eigenlijk niet echt naar als ik iets aanschaf. Het gaat me vooral om het spel, hoe het voor me aanvoelt.

Ik had juist meer Stefan Feld verwacht.
Waarom?

Omdat je vertelde dat je het altijd leuk vindt om spellen te spelen waar je maar punten en beloningen blijft sprokkelen. Die punten-salade, dat is typisch Feld.
Ik heb wel Felds, maar zijn naam schoot niet omhoog.

Er zijn ook verzamelaars die een voorkeur hebben voor een bepaalde illustrator. Heb jij dat ook?:
Het oog wil ook wat, maar ook daar ga ik me niet speciaal richten naar iemand.

Waar speel je zoal?:
Meestal thuis of bij een spellenclub zoals Meeples in Gent, maar dat kan ook gaan tot aan De Pionne in Oostende.

Staan de dozen in je kast op een bepaalde volgorde?:
Dat kan af en toe wat wijzigen, maar momenteel staan ze eerder ietswat geschikt van kort naar heel lang. Da's dan eerder om praktische redenen zodat m'n gezinsleden al wat gemakkelijker iets kunnen kiezen. Alhoewel er al wat verschuivingen zijn geweest om alle gaatjes goed op te vullen.

Wat doe je met de inhoud van de dozen... zit alles in ziplocks, heb je geprinte inserts, zijn je kaarten gesleeved of niet en - als we dan helemaal los gaan... heb je speelstukken geprint en beschilderd?:
Als er geen inserts zijn, dan steek ik ze wel in ziplocks. En spellen waarvan de kaarten echt de basis zijn en ik bvb weet dat ik het niet zomaar kan vervangen, durf ik wel te sleeven.

De meeste bordspelspelers kampen met een tekort aan kastruimte. Hoe zit dat met jou?:
Ik vrees dat ik momenteel ook op dat punt zit... Ik heb nog enkele vakken met boeken, maar die zijn nogal hoog en en ik ben niet van de grootste. Vandaar dat al enkele naar de overloop zijn verhuisd.

Heb je handige opbergtips of creatieve oplossingen voor slim opbergen?:
Puzzelen hè...

Als je spellen te koop aanbiedt... waar doe je dat dan?:
Dat heb ik nog niet teveel gedaan, maar da's dan momenteel enkel op spellenbeurzen.

Spellenbeurzen zoals?
Spel-o-polis of Zomerspel. Daar sta ik altijd bij de deur de eerste vragen te beantwoorden of bij het tweedehands.

sylvie kast 2En als je spellen koopt... heb je een favoriete bordspelwinkel?:
Dat kan verschillen, daar ik ook wel naar men budget kijk... maar men favoriete bordspelwinkel is de Spelgezel in Gent.

Die ken ik. Dat is een volle neef van Christof van Conkelberghe.
Ken je die?

Ja, best wel goed.
Die ga ik morgen zien om zijn spel te kopen.

Oh, wat toevallig... doe hem de groeten!
Dat zal ik doen.

Wil je verder nog iets kwijt. Ben ik iets vergeten te vragen?:
Nee, ik denk dat we nu wel rond zijn.

Vond je dit een prettig interview?:
Ja hoor. Iedere babbel over spelletjes en het hobby is leuk.

HET Hobby?
Ja?

Bij ons zeggen ze DE hobby.
Oh, dat vind ik niet erg hoor, dat jullie dat zo noemen.

Er moeten nog wel een paar foto's van je kast bij het stukje. Je mag er zelf ook bij. Hier kun je wat over die foto's vertellen:
De grote foto is zowat de volledige kast. Op de andere foto een stapel spellen die er dan niet meer in passen.

 

Heb je ook een goed gevulde spellenkast en wil je daar iets over vertellen?

Hier vind je de vragenlijst. Wanneer je die invult en verzendt dan staat je verhaal in een van de komende weken op deze plek.

 

Over deze website

Bordspelwereld geeft informatie over het verzamelen en spelen van bordspellen. De blogs worden ook geplaatst op de Facebookpagina Bordspelwereld. Je vindt hier ook blogs die eerder zijn geplaatst in andere groepen.

Clicky
Koekie er bij?
Wij presenteren cookies op onze website. Sommige zijn essentieel voor u en het correct functioneren van deze site, andere cookies helpen ons om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kunt zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op: dat als u onze cookies niet blieft mogelijk niet alle functies van de site voor u beschikbaar zijn.