Den Haag
Ma - Zo: 10:00 - 21:00

De spellenkast van Dick Verschuur

kjw+dv+b+b 2Hallo Dick, kun je iets over je zelf vertellen? Heb je bijvoorbeeld een relatie, kinderen, huisdieren? Hoe woon je? Wat doe je voor de kost? Heb je nog andere hobbies?
Ik woon heel prettig in een vinexwijk die ingeklemd ligt tussen Den Haag, Delft en Rijswijk en ben onafscheidelijk samen met mevrouw Verschuur, met wie ik inmiddels al weer drieëndertig jaar getrouwd ben - een cruciaal getal.
Met haar heb ik tien jaar over de wereld gefietst en al die tijd in een tentje gewoond. Tien jaar hebben we uit de inhoud van onze fietstassen geleefd, wat behoorlijk in tegenstelling is met de zee aan ruimte die we nu hebben en alle meuk die we daarin verzameld hebben.
Bella woont hier ook. We hebben haar gered uit een asiel bij Moskou. Ze is een beetje een brompot en beslist geen kindervriendin maar wij vinden haar een schat.
Sinds mijn pensioen ben ik voltijds bordspelwebmaster - als je het zo kunt noemen. Ik doe de techniek en content van een vijftal bordspelgerelateerde websites en de daarbij horende facebookpagina's. Ik kook voor mevrouw Verschuur en laat Bella uit. Dat is het ongeveer.

Wanneer ben je met bordspellen begonnen? Is er een specifiek punt in je leven dat je kunt duiden, waarvan je bijvoorbeeld zegt; "En toen gebeurde dat... en dat was eigenlijk het begin van het serieuze verzamelen!"
Mijn verhaal wijkt niet zoveel af van dat van anderen. Ook ik kreeg Monopoly door mijn kinderstrot gepropt. Stratego vond ik al heel wat leuker en ik heb ontelbare potjes Yahtzee gespeeld, wat toch wel de moeder is van alle roll-and-writes.
Na incidentele potjes Risk en Keezen kwam de echte ommekeer veel later, met Carcassonne en Het Stenen Tijdperk. Die twee spellen hebben er echt toe bijgedragen dat ik een andere spelbeleving kreeg.

Hoeveel spellen heb je eigenlijk?
Volgens BGG heb ik er ruim 900, wat wel ongeveer klopt denk ik.

Zijn dat allemaal spellen of tel je daar ook de uitbreidingen in mee?
Daar zit alles in. Ik ga geen onderscheid meer maken tussen spellen en uitbreidingen. Sommige uitbreidingen zijn kostbaarder dan het basisspel en duren langer om te spelen. Overigens - en dat is niet geheel irrelevant in deze context - lijd ik aan een ernstige vorm van completitis. Zodra ik een spel heb aangeschaft moet ik daar ook alle uitbreidingen en promo's bij hebben. Alleen dan is een spel compleet en kan ik rustig slapen.
Om die reden houd ik me verre van Catan en Dominion: stel je voor dat ik die spellen leuk vind, dan loop ik er financieel op leeg.
Ik zou wel graag weten of er onder de lezers van dit interview genen zijn die dit herkennen. Misschien kunnen we samen tot de oprichting van een patiëntenvereniging komen.

Hoe houd je de administratie bij? Heb je een account op BGG?
Ooit had ik een uitgebreide lijst in een zelfgebouwde Filemaker applicatie. Dat zag er in grote lijnen hetzelfde uit als op BGG. Ik heb dat lang volgehouden en stapte niet over op BGG omdat ik het zonde vond om al mijn werk gedag te zeggen. Het is niet dat ik moeilijk afstand kan doen maar ik heb wel een hardgrondige hekel aan opnieuw beginnen en tweemaal hetzelfde werk doen.
Toch ben ik drie jaar geleden uiteindelijk overgestapt naar BGG en een jaar geleden heb ik dat nog eens opnieuw gedaan, omdat ik mijn eerste lijst deelde met mevrouw Verschuur. Dat werkte niet. Mevrouw Verschuur is een prettig mens maar soms wil een man ook wel eens iets alleen voor ze eige.

Mogen de lezers je accountnaam weten, zodat ze kunnen zien wat je zoal hebt?
MetDick op BGG en op BGA ben ik Crush Curve Kid - wat een anagram is van mijn naam.

Beschrijf je bordspelkast eens. Hoe groot is ie, waar staat ie, is ie zelf gemaakt of niet, kortom... wat kan je over de kast zelf vertellen?
Ik heb een bordspelkamer. Dezelfde kamer doet ook dienst als logeer- en strijkkamer en daar kan ik goed mee leven. In die kamer zijn drie wanden zo economisch mogelijk beplankt en vervolgens heb ik met mezelf afgesproken dat dit is wat het is. Wat er op die planken past (en onder het logeerbed) daar ga ik het mee doen. Wanneer er door nieuwe inbreng een oud spel van een plank af lazert dan gaat dat spel onmiddellijk en zonder pardon de verkoop in.

scrabbleWat is je favoriete spel... en waarom?
Zoals veel anderen kan ik niet spreken van één favoriet spel. Ik kan er nu vijf noemen - in bonte volgorde - waarvan de onderlinge schikking weer afhankelijk kan zijn van het weer, het gezelschap en mijn humeur.
Castles of Burgundy, Mosaic, Brass Lancashire, Marrakesh, First Rat.
Vooruit, zes: Rajas of the Ganges.
Maar dat kan volgende maand weer anders zijn.

En wat is je guilty pleasure?
Dat zal Scrabble zijn, op een campingtafel, tegen mevrouw Verschuur. Ik heb een dubbelgroot veld laten printen. We spelen het met twee lettersets.

Wat zijn eigenlijk je voorkeuren qua speltypes?
Voornamelijk point salads waarin weinig sprake is van dobbelsteengeluk. Spellen als bijvoorbeeld Marrakesh, waarin je dat "geluk" op meerdere manieren kunt inzetten vind ik heel erg fijn. Burgundy is ook zo'n spel. Ik heb ook een grote voorkeur voor spellen waarin het thema is doorverwerkt in de vormgeving en waarvan de acties duidelijk aansluiten op dat thema. Lancashire en First Rat bijvoorbeeld. Ik kan ook bijzonder genieten van tafelvullers als Teotihuacan en Mosaic.
Nu je het er over hebt... ik kan misschien beter duiden welke speltypes ik minder leuk vind: spellen met een verzonnen of gefantaseerd thema: Isle of Cats bijvoorbeeld, waarin je katten van een eiland moet redden. Katten die er uit zien alsof ze hun leven lang LSD hebben geslikt.
Everdell is ook zoiets waar ik de kriebelitis van krijg. Niet alleen van die absurde boom maar ook van die lappen tekst op de kaarten. Laatst sprak ik hierover met een goede vriendin, die zei: "Dat spel met die kartonnen boom.... wat een verzonnen onzin, rot op! Als ik wil lezen dan pak ik wel een boek".
Oh... ik ben ook geen grote liefhebber van "pest"spellen. Ik wil het leuk hebben aan tafel.

Zijn er auteurs waarvan je meer spellen hebt?
Ik wijk niet sterk af van anderen: ik heb heel veel van Stefan Feld, veel van Der Uwe en Alexander Pfister. Ook van Inka en Markus Brand heb ik erg veel. Die twee worden bijna nooit genoemd in "de rijtjes" maar je zou in je eigen verzameling eens moeten checken hoeveel van je spellen van hen zijn.

Dat zal ik doen... en verder?
Van Reiner Knizia heb ik dan weer vrij weinig. Op de een of andere manier blijven zijn spellen niet zo aan me plakken terwijl hij toch ook wel een paar hele leuke spellen heeft gemaakt. El Dorado vind ik leuk, Ra, Eufraat en Tigris bijvoorbeeld. Maar daar liggen ook bergen niemendalletjes en nagemaakte spellen tegenover.

Er zijn ook verzamelaars die een voorkeur hebben voor een bepaalde illustrator. Heb jij dat ook?
Ja. Dennis Lohausen. Dat is de illustrator die het artwork heeft gedaan voor bijna alle grotere spellen van Uwe Rosenberg, maar ook First Rat heeft getekend en Rajas of the Ganges. Ook Klemens Franz vind ik leuk om naar te kijken. Dat is trouwens een dubbeltalent. Behalve illustrator en vormgever heeft hij ook spellen bedacht.
Omdat ik sterk visueel ben ingesteld vind ik goede vormgeving een belangrijk onderdeel van een goed spel. Net zoals ik de typografie van de spelregels belangrijk vind. In dier voege: Carnegie: 10 - Takenoko: 3.

zjc2Waar speel je zoal?
Met de Zware Jongens Club spelen we elke vrijdag in de MVA bij mij thuis. Met Frau Prüser speel ik elke maandag, ook hier thuis. Ik ga heel graag naar Spellen aan den Rijn in Alphen en naar Spellenpret in Sassenheim. Ook heb ik het vaak reuze naar m'n zin op Oostvlaamse spellenbeurzen.
Ik speel voor de pret en het plezier dus ik mijd de plekken waar het er serieus aan toe gaat. Een spellenclub moet geen zwarte kousenkerk zijn.
Dan speel ik nog op onregelmatige momente bij Anouk, in Haarlem. Daar ga ik ook graag naar toe. Ik heb haar leren kennen via de "Slag om Carcassonne" die ik tweemaal per jaar organiseer. We hebben grotendeels dezelfde voorkeuren maar kunnen het heftig oneens zijn over de verschillen.

Staan de dozen in je kast op een bepaalde volgorde?
Die staan op de enige juiste volgorde: die waarin er het meest op een plank gaan. Bij elke nieuw spel is het herschikken en aanpassen. Ik weet doorgaans wel waar alles staat.

Wat doe je met de inhoud van de dozen... zit alles in ziplocks, heb je geprinte inserts, zijn je kaarten gesleeved of niet en - als we dan helemaal los gaan... heb je speelstukken geprint en beschilderd?
Alles zit in ziplocks of doosjes, de meeste kaarten zijn gesleeved (ik ben van de Swan) en voor heel veel heb ik inserts geprint. Die inserts modelleer ik ook zelf. De uitbreidingen gaan in de basisdoos, de dozen van de uitbreidingen en al het overbodige plastic en karton gaat in de kliko. Hoppa!

De meeste bordspelspelers kampen met een tekort aan kastruimte. Hoe zit dat met jou?
Wanneer ik geen tekort aan kastruimte zou hebben dan zou ik niets verkopen. Alle kastruimte die vrij komt wordt meteen opgevuld. Desnoods met een schoenlepel.

Heb je handige opbergtips of creatieve oplossingen voor slim opbergen?
Sommige dozen zijn veel te groot voor de hoeveelheid die er in zit. Met wat handigheid en bravoure kun je dozen soms meer dan de helft kleiner maken - waarmee je ruimte wint. Een voorbeeld hiervan is Amerigo, van Feld. Die past in oorspronkelijke staat niet in een Kallax maar de inhoud past in een doos die half zo klein is. Dat vind ik zo'n verspillende onzin. Welke dwaas verzint zoiets?
Tip: pak een schaar, stanleymes en een tube lijm en los het op!

Als je spellen te koop aanbiedt... waar doe je dat dan?
Ik plaats op Marktplaats, Facebook, BGG en hier op Bordspelwereld. BGG heeft mijn grote voorkeur. Op Marktplaats en Facebook is er altijd gezeur en ge-heen-en-weer over de prijs. Op BGG wordt niet gezeurd en zijn de prijzen in overeenstemming met de waarde.

En als je spellen koopt... heb je een favoriete bordspelwinkel?
Ik koop bijna alles tweedehands maar voor de spellen die ik nieuw aanschaf ga ik graag naar de leukste bordspelwinkel van Nederland: Speel! in Bleiswijk.

Wil je verder nog iets kwijt. Ben ik iets vergeten te vragen?
Er schiet me niet spontaan iets spontaan te binnen. Mag ik daar later nog eens op terug komen?

Nee.
Nou, dan niet.

Vond je dit een prettig interview?
Ik had de vragen zelf kunnen verzinnen. Ik zweer het!

Er moeten nog wel een paar foto's van je kast bij het stukje. Je mag er zelf ook bij. Hier kun je wat over die foto's vertellen:

1. Achter en onder het tweepersoons logeerbed ligt dat wat bijna nooit ter tafel komt, verkoop en alle reguliere Carcassonne.
3. is de bovenkant van 2
4. De kast in de kamer. Hierop ligt wat er momenteel gespeeld wordt
5. De MVA; Mevrouw Verschuur Arena of Most Valuable Asset. Hij is 3,60m bij 1m en er kunnen 10 spelers aan.

 

 

Heb je ook een goed gevulde spellenkast en wil je daar iets over vertellen?

Hier vind je de vragenlijst. Wanneer je die invult en verzendt dan staat je verhaal in een van de komende weken op deze plek.

 

Andere websites

Over deze website

Bordspelwereld geeft informatie over het verzamelen en spelen van bordspellen. De blogs worden ook geplaatst op de Facebookpagina Bordspelwereld. Je vindt hier ook blogs die eerder zijn geplaatst in andere groepen.

Clicky
Koekie er bij?
Wij presenteren cookies op onze website. Sommige zijn essentieel voor u en het correct functioneren van deze site, andere cookies helpen ons om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kunt zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op: dat als u onze cookies niet blieft mogelijk niet alle functies van de site voor u beschikbaar zijn.