Den Haag
Ma - Zo: 10:00 - 21:00

... Marlies de Jonge

marlies5Hallo Marlies
Hallo Dick

We kennen elkaar inmiddels een poosje... en toch ook weer niet.
Heb jij dat gevoel ook?

Ja... op de een of andere manier is er tijdens het spelen van een spel geen ruimte waarin we nader tot elkaar komen.
Precies. Dat gevoel heb ik ook. Maar misschien lukt het op deze manier.

Is het voor jou een voorwaarde wanneer je met iemand speelt; dat je diegene moet kennen?
Het is geen voorwaarde. Maar ik vind het wel veel fijner. Tenslotte heeft spelen ook we iets intiems. Zeker wanneer je met twee personen speelt. je zit in betrekkelijke afzondering tegenover elkaar aan tafel... je voelt de ander ademen. Je kunt de ander ruiken. Er zijn de kleine lichaamsgeluidjes... dat komt allemaal heel dichtbij.

Wat doet zoiets met jou... ga je daar dan extra op letten?
Ik merk het wel op ja. En zodra ik dat merk ga ik er ook bij mezelf op letten. Van lichaamsgeur van een ander kan ik heel onzeker worden.

je bedoelt; dat je in paniek kan raken over "is dat van haar of van mij?"
Precies. En winden bijvoorbeeld. Toen ik de eerste keer bij jou speelde lag Bella onder tafel. Opeens was er die lucht. Ik dacht werkelijk dat jij een wind gelaten had. Ik heb namelijk katten en die laten geen winden. Honden blijkbaar wel. Dat was me tot dat moment niet bekend.

Ze doet dat expres: winden wanneer er bezoek is.
Die lucht... vreselijk!

Frau Prüser heeft ook een ontspannende uitwerking op de kringspier van Bella.
Oh... grappig!

Laten we maar beginnen. Dat doe ik altijd met de vraag: Kun je iets over je zelf vertellen? Heb je bijvoorbeeld een relatie, kinderen, huisdieren? Hoe woon je? Wat doe je voor de kost? Heb je nog andere hobbies?
Ik ben een noordeling die zei nooit naar de Randstad te willen verhuizen en ca 15 jaar geleden richting Den Haag ging vanwege werk en hier nu niet meer vandaan wil. Er zijn hier in het Westen zoveel meer opties voor cultureel vermaak dichtbij en daarnaast is het zoveel makkelijker om hier mensen met gedeelde interesses te ontmoeten. Zo doe ik mee met een queer vegan kookclub, hoe niche wil je het hebben!? In mijn vorige woonplaats Meppel lukte het niet eens een literaire leesgroep op te richten! 
Naast lezen en vegan eten, ben ik dol op streetart bekijken, musea bezoeken en ik vermaak me met huisdieren (mijn eigen - adoptdontshop! - en oppasdieren via Stichting Kattenzorg Den Haag).

marlies1Je bent vegan?
Ja. Overtuigd!

En gay?
Ook dat nog.

Is er een gay community in de spellenwereld?
Ik denk het wel. Er zou zoiets moeten zijn. Hier lokaal speel ik wel met gay spelers. Maar het is geen voorwaarde. Ik voel me niet meer of minder op mijn gemak wanneer ik met andere gays speel, wanneer je dat bedoelt.

Het is een zijpad in dit gesprek. Als het belangrijk is dan kruisen we dat pad opnieuw.
Ik ben benieuwd.

Wanneer ben je met bordspellen begonnen? Is er een specifiek punt in je leven dat je kunt duiden, waarvan je bijvoorbeeld zegt; "En toen gebeurde dat... en dat was eigenlijk het begin van het serieuze verzamelen!"
Voor mij is de bordspelwereld nog relatief nieuw. Als kind deed ik graag spellen (scrabble, schaken, Boggle, Onderuit, klaverjassen met mijn opa) maar niet bijzonder veel. Daarna speelde ik nog steeds graag af en toe een spelletje, al kwam het er weinig van totdat een goede vriendin van mij en haar broer drie jaar geleden wekelijks om tafel gingen zitten om bordspellen te doen.
Ik deed een paar keer mee en er ging een wereld voor me open wat betreft de keuzemogelijkheden. De bordspelwereld bleek de afgelopen 30 jaar flink veranderd te zijn zonder dat ik daar weet van had! Ze wonen helaas niet naast de deur dus ik sluit niet zo heel vaak bij ze aan en moest dus noodgedwongen op zoek naar bordspelgenoten in de buurt. Dat bleek reuze makkelijk te zijn! Via NMLK speel ik vaak, ik sluit wel eens aan bij de avonden van de Rode Dobbelsteen in Den Haag en zo ontmoet je vanzelf mensen met wie het leuk is vaker om tafel te zitten. Erg boeiend om een voor mij nieuw gebied te ontginnen, te horen over ieders voorkeuren en speeltechnieken en te zien wat er allemaal uitgebracht wordt op spellengebied. 

NMLK?
Nieuwe Mensen Leren Kennen. Dat is een platform. Ken je dat niet?

Niet als afkorting. Maar het fenomeen wel.
Het is verrassend leuk. Je plaats een oproep 'wie heeft er zin een bordspel te komen doen' en je hebt ineens mensen aan tafel die je nog nooit ontmoet hebt en waarmee je toch een plezierige avond hebt waarbij het nooit ongemakkelijk wordt (tot nu toe tenminste ...)"

Hoeveel spellen heb je eigenlijk?
In 1,5 jaar tijd is de collectie uitgebreid van 10 naar ca 70. Het blijkt een behoorlijk verslavende hobby te zijn. 

Het is niet één hobby... het zijn er meer.
Of één hobby met veel aspecten.

Ik heb moeite met het woord "hobby".
Oh?

Ja... dan denk ik aan modelspoorbouw of porceleine olifantjes verzamelen.
hahahaha

marlies1Zijn dat allemaal spellen of tel je daar ook de uitbreidingen in mee?
Dat is inclusief enkele uitbreidingen waarvan sommige echt noodzakelijk zijn om een spel na een paar keer spelen leuk te houden.

Ik merk aan je dat je prikkels zoekt.
Oh... dat is wel zo, ja. Ik heb uitdagingen nodig.

Hoe houd je de administratie bij? Heb je een account op BGG?
Sinds kort wel. Ik vrees dat dat een veeg teken is wat betreft de ernst van mijn nieuwe verslaving ...

Zie je dit als verslaving?
Met de nodige zelfspot... ja.

Mogen de lezers je accountnaam weten, zodat ze kunnen zien wat je zoal hebt
v_mdj

Beschrijf je bordspelkast eens. Hoe groot is ie, waar staat ie, is ie zelf gemaakt of niet, kortom... wat kan je over de kast zelf vertellen?
De bordspellen staan onderin de boekenkast die ik een paar maanden geleden op maat heb laten maken. De kast heb ik iets dieper laten maken dan een gemiddelde boekenkast (35 ipv 28 cm) zodat de meeste spellen erin passen. Omdat zowel de kast als mijn hobby nog relatief nieuw is, heb ik nog ruimte 'over'. Een luxepositie als ik het zo hoor van andere spelers die vermoed ik niet heel lang zal duren. 

Wat is je favoriete spel... en waarom?
Wat ik vaker hoor van bordspelers is dat je smaak verandert. Je moet er eerst inkomen dus dan speel je wat lichtere (familie)spellen zoals Azul en El Dorado. Na enige tijd ben je dan wel toe aan iets complexere spellen. De spellen die ik nu graag speel blijken op bgg tussen de 2,5 en 3 te scoren qua complexiteit. Wie weet waar dat zal eindigen? Ik zou bijvoorbeeld graag een keer Roots proberen. Wat niet wegneemt dat ik nog steeds graag El Dorado en Azul (bij voorkeur Queen's Garden) speel. 
Ik weet inmiddels vooral waar ik niet erg van houd: partyspellen, spellen met een hoge geluksfactor, bluffen&pesten en teveel herhaling van dezelfde handelingen (zoals Ticket to Ride).

Daar steekt de prikkelbehoefte weer zijn kop op.
En ik heb een lichte allergie voor landkaarten op spellen (op de lagere school dreef ik de leerkracht al tot wanhoop omdat ik aan topografie pertinent niet mee deed). Dat begon met Risk en ik kan me er nog steeds moeilijk overheen zetten, denk bij voorbaat dat het saai en vervelend is. 

En wat is je guilty pleasure?
Misschien zijn bordspellen in het algemeen een guilty pleasure van mij, gezien het feit dat ik ze onderin mijn boekenkast achter gesloten deuren heb gezet?

Schaam je je er voor?
Hoe bedoel je?

Nou, dat je dat kinderachtige spelletjesgedoe uit het zicht van je academisch gevormde vrienden wilt houden?
Haha nee, hoewel ik sommige intellectuele types wel eens een beetje meewarig zie kijken als ik over spellen begin.

Wat zijn eigenlijk je voorkeuren qua speltypes?
Ik houd van een beetje puzzelen, deductie en/of een strategie moeten bedenken en vrees dat ik dol ben op tegellegspellen zoals Sagani, Lost Seas e.d. waarbij ik het idee heb dat ik me tegenover de diehard boardgamers moet verdedigen dat ik dat leuk vind (toch een guilty pleasure?). Een echt lievelingsspel heb ik niet, ik speel momenteel graag Wingspan met uitbreidingen, Lost Ruins of Arnak en ik begin Ark Nova wat onder de knie te krijgen.
Sommige thema's vind ik onweerstaanbaar, vooral als er grapjes in verwerkt zijn. Hellton Palace moest ik bv kopen want gaat over een hotel waar helse gasten komen die je tent afbreken (waaronder Beelzebub Babe, zij zorgt voor muzikale overlast) hoewel het spelmechanisme niet heel spannend is. Of Cosmoctopus waarin je The Great Inky one aanbidt en wil zorgen dat je bij dit wezen in het gevlei komt terwijl het domweg een abstract puzzelspel is waarvan er wel meer zijn (al zien die er meestal niet zó fraai uit). Ik zit daarom ook met smart te wachten op mijn bestelde Ierusalem Anno Domini waarin je probeert zo dicht mogelijk bij Jezus aan het Laatste Avondmaal te komen, dat thema, wie verzint het voor een spel!

Zijn er auteurs waarvan je meer spellen hebt?
Dat is fase twee voor mij: auteurs herkennen, onthouden en de illustrators. Ik kom momenteel nog niet verder dan de bekende namen Uwe Rosenberg en Reiner Knizia maar zou niet uit mijn hoofd weten wie Azul of The Wolves bedacht heeft terwijl ik het heel raar vind om een boek te lezen zonder te weten wie de auteur is.

Er zijn ook verzamelaars die een voorkeur hebben voor een bepaalde illustrator. Heb jij dat ook?
Die kan ik nog niet bij naam noemen. Ik houd van een beetje animatie/stripfiguurstijl liefst wat grappig/speels/ironisch en niet te zoet noch serieus horrorachtig. Het blijkt nogal eens dat spellen die vanwege de vormgeving mijn aandacht trekken The Mico (Mihajlo Dimitrievski) als illustrator hebben. Hij illustreerde o.a. Claim, Architects of the West Kingdom en Taveerne van de Oude Stad die er voor mij als spel niet uitspringen dus helaas voor mij valt mijn voorkeur qua vormgeving lang niet altijd samen met mijn voorkeur qua spellensoort.

marlies1Waar speel je zoal?
Thuis. Zowel bij mezelf als bij vrienden, NMLK-leden en andere spellenliefhebbers thuis en nu en dan bij de avonden van de Rode Dobbelsteen. Ik speel daarnaast veel online via BGA, geweldige manier om spellen goed te leren kennen of kennis mee te maken.

Op BGA ben ik Crush Curve Kid. Zoek me eens op.
Zal ik doen

Staan de dozen in je kast op een bepaalde volgorde?
Dat is gezien de grootte van de collectie nog niet aan de orde. Net als bij boeken begin ik pas aan een ordening als er meer dan 200 zijn (dat zal dan waarschijnlijk op type spel worden).

Wat doe je met de inhoud van de dozen... zit alles in ziplocks, heb je geprinte inserts, zijn je kaarten gesleeved of niet en - als we dan helemaal los gaan... heb je speelstukken geprint en beschilderd?
Hier leer ik bij van medespelers hoe je handige opslagdoosjes bij doe-het-zelf-zaken of goedkope winkels als Action kan kopen en wat handig is om bij elkaar te houden in ziplocks. Ik doe niet aan sleeven, spellen mogen er gebruikt uit zien. Evenmin doe ik aan schilderen, dat zou er bij mij uitzien alsof een kind van 3 aan de gang is geweest en dan ook nog een met weinig talent. Bovendien heb ik geen spellen met miniaturen die een schilderbeurt nodig hebben.

Heb je handige opbergtips of creatieve oplossingen voor slim opbergen?
Niets wat al niet al vele malen hier genoemd is door anderen.

Als je spellen te koop aanbiedt... waar doe je dat dan?
Meestal is het me teveel gedoe om ze te koop aan te bieden en geef ik ze weg aan vrienden/bekenden die ze willen hebben. Dat is ook nog eens leuker om die er een plezier mee te doen. Een enkele keer bied ik iets te koop aan via Marktplaats. Ik vind het niet lastig om een spel weer de deur uit te doen.

En als je spellen koopt... heb je een favoriete bordspelwinkel?
Ik kom graag in Speldorado in Delft.

Dat is een hele leuke winkel. Ik hoop dat er eens iemand komt die daarover wil vertellen in een andere rubriek die op de website staat.
oh... is er zo'n rubriek

Ja, De Favoriete Spellenwinkel van.
Die krappe ruimte heeft iets sympathieks (niet gelikt en wat anders dan andere winkels) en het personeel is vriendelijk en weet goed in te schatten wat geschikt zou zijn voor klanten. Bovendien hebben ze meestal heel schappelijke prijzen die meestal lager liggen dan bij de meeste andere spellenwinkels. Ik koop betrekkelijk veel tweedehands. Daarnaast ook wel online bij Vlaamse spellenwinkels. Ik probeer bol.com te vermijden.

Wil je verder nog iets kwijt. Ben ik iets vergeten te vragen?
Jeetje... we hebben al best lang zitten kletsen. Volgens mij heb ik al flink wat tekst geproduceerd. Ik zou nog wel een verhandeling willen houden over de bordspelwereld vanuit 'antropologische' perspectief, maar dan ben ik voorlopig nog niet klaar en mijn onderzoek is bovendien nog niet afgerond hahaha.

marlies1Wil je daar op promoveren?
Wie weet!

Je zou ook - in het kader van je onderzoek - op deze website kunnen publiceren. Dat levert ook reacties (en dus input) op.
Zou je dat leuk vinden?

Dat jij op de website zou gaan publiceren? Natuurlijk. Maar dat geldt voor iedereen die met een leuk idee komt.
Oh?

En kan schrijven natuurlijk. Maar dat kun je.
Wat is eigenlijk jouw doel met die website?

Mijn omgeving meenemen naar andere standpunten, nieuwe invalshoeken.
Oh... ik dacht dat je gewoon graag grapjes wilde maken.

Zo plat? Die grapjes sluipen er soms in. Dat is een middel, geen doel. Ik ben doorgaans serieus... en om dat duidelijk te maken ben ik dat vaak juist niet.
Ik snap je.

Echt?
Nu maak je me onzeker

Vond je dit een prettig interview?
Het is erg leuk om na te denken over je voor- en afkeuren en te zien of je dat in tekst kunt vatten. Ik had wel het idee dat ik vooral zelf het werk moest doen tijdens dit interview.

Ik heb toch wel het idee dat ik nu meer van je weet. Ik vond het wel een gesprek.
Ja dat dan weer wel.

Er moeten nog wel een paar foto's van je kast bij het stukje. Je mag er zelf ook bij. Hier kun je wat over die foto's vertellen
Ik heb een voor deze rubriek bijzondere foto toegevoegd nl een die laat zien dat er nog groeimogelijkheden zijn in mijn kast (nog wel).

 

Heb je ook een goed gevulde spellenkast en wil je daar iets over vertellen?

Hier vind je de vragenlijst. Wanneer je die invult en verzendt dan staat je verhaal in een van de komende weken op deze plek.

 

Clicky
Koekie er bij?
Wij presenteren cookies op onze website. Sommige zijn essentieel voor u en het correct functioneren van deze site, andere cookies helpen ons om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kunt zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op: dat als u onze cookies niet blieft mogelijk niet alle functies van de site voor u beschikbaar zijn.