Den Haag
Ma - Zo: 10:00 - 21:00

De spellenkast van de Spelletjesstruik

struik 1Hallo mevrouw Struik!
Hallo Dick

Mag ik Ria zeggen?
Liever niet

Goed, dan houd ik het bij mevrouw Struik
Zo heet ik niet. Ik heb eigenlijk liever dat je me gewoon Spelletjesstruik noemt.

Als je daar prijs op stelt dan zal ik proberen om dat te doen. Het is wel een hele mond vol hoor.
Dick, luister... het is de naam waaronder ik bekend sta in de spellenwereld. Niemand kent "mevr. Struik" zoals jouw "mevr. Verschuur". En "Ria" zegt ook niemand wat. Dat wil ik eigenlijk liever zo houden. Als dat niet kan dan gaat dit hele interview niet door. Pak dan maar weer in.

Wanneer je jezelf als spelletjesstruik ziet dan heb je misschien ook enige affiniteit met het verzorgen van planten en bloemen.
Ik denk dat ik niet veel groenere vingers heb dan andere mensen met een tuin. Het is niet zo dat ik er veel in bezig ben. Mijn hobbies zijn ook meer binnen- dan buitenhobbies. Bordspellen zijn mijn grootste hobby maar daarnaast heb ik nog vele andere hobbies waarvan de 3 grootste zijn: lezen (engelse en nederlandse boeken), lego bouwen (modular houses) en muziek maken (oa op hobo en dwarsfluit).

Bij een struik denk ik vooral aan ander haar.
Hoe bedoel je?

Nou... iemand met een wilde bos haar. Jij niet?
Ik snap wat je bedoelt, ja. Maar dat heb ik niet, zoals je ziet. Hier moet je het mee doen.

Kun je iets meer over jezelf vertellen? Heb je bijvoorbeeld een relatie, kinderen, huisdieren? Hoe woon je? Wat doe je voor de kost?
Dat vind ik allemaal minder belangrijk. Ik ben dus De Spelletjesstruik en ik ben een bordspelfanaat in hart en nieren. Ik begon dit jaar (2024) met De Spelletjesstruik omdat ik de liefde voor het bordspel wil verspreiden.

Dat klikt nogal evangelistisch.
Vind je?

Ja. Je laat het klinken alsof je een bekerende missie hebt.
Nou, misschien is dat wel zo. Ik wil de mensen laagdrempelig helpen in de bordspelwereld. Als je deze wereld pas aan het ontdekken bent, kan het nogal veel zijn en ik wil je helpen te vinden wat je zoekt!

Als een voorganger, een missieleider of meer als een gids?
Ja! Precies dat laatste... als een spelletjesgids! Ik wil mensen de mogelijkheden tonen. De weg wijzen. Op mijn website kun je reviews vinden met mijn mening, verschillende top 10s en mijn gespeelde spellen. Ook kun je merchandise aanschaffen en je vindt een uitleg over mijn spel-uitleg-service. Je vindt links naar mijn youtube-kanaal, facebook en instagram waar je me allemaal kunt volgen. En wie weet hoe deze site zich verder gaat ontwikkelen...

struik 3Hoe woon je en wat doe je voor werk?
Ik woon in een huishouden met 2 mensen in de ene week en 3 mensen in de andere week. Ik ben lerares Engels op havo/vwo en doe de brugklas tot en met examenklas.

Wanneer ben je met bordspellen begonnen? Is er een specifiek punt in je leven dat je kunt duiden, waarvan je bijvoorbeeld zegt; "En toen gebeurde dat... en dat was eigenlijk het begin van het serieuze verzamelen!"
Dick, ik heb mijn hele leven al bordspellen gespeeld, en leuk gevonden. Het spel wat mij echter heeft overtuigd om zeker door te gaan is Kolonisten van Catan. Daar heb ik vele, vele uren speeltijd in zitten. Ik heb ook alle Nederlandse uitgaven van dit spel, als verzameling. De tweede bevestiging was na corona. Ik mocht groeien in mijzelf en toen ik ontdekte dat je ook veel spellen solo kunt spelen was er geen rem meer om ze niet te kopen

Inderdaad. Ik zie op je posts op Facebook dat de rem er inderdaad af is. Soms zijn er foto's met een hele stapel nieuwe spellen.
Ik heb soms moeite om mezelf te beheersen wanneer ik in een mooie winkel sta. Ik kan ongeremd bakken met geld over de balk gooien.

Dat klinkt alsof je met een kruiwagen gaat winkelen
Als dat zou kunnen... oh, als dat toch eens zou kunnen.

Hoeveel spellen heb je eigenlijk?
Volgens mijn BGG-app heb ik op dit moment 306 spellen en er staan er op dit moment (groeit altijd;) 41 op mijn wishlist.

Dat klinkt heel exact. Zijn dat allemaal spellen of tel je daar ook de uitbreidingen in mee?
Dit is inclusief uitbreidingen.

Oh, dat valt best mee hoor.
Echt?

Best wel. Ik ken iemand met 6800 spellen.
Jôh... en dat ben je niet zelf?

Nee... dat zou mevr. Verschuur niet trekken.
Hoeveel spellen heb jij?

Volgens mevr. Verschuur heb ik er ongeveer duizend te veel.
Jeeeeee.... en heb je die allemaal gespeeld?

Nee jôh, nog lang niet. maar ik ben er wel mee bezig. Maar, over jou... hoe houd je de administratie bij? Heb je een account op BGG?
Jazker, ik houd ze bij op mijn BGG-account dus. Daar log ik sinds 1 januari dit jaar ook mijn fysiek gespeelde spellen. De digitale spellen die ik op BGA speel komen daar nog bovenop.

Speel je veel op BGA?
Best wel.

Ik ook. Ik denk wel eens: waarom heb ik al die spellen eigenlijk, wanneer ik voor drie euro per maand op BGA kan spelen.
Je kunt er al best wel veel verschillende spellen spelen, vind je niet?

Dat vind ik wel, ja. Mogen de lezers je accountnaam weten, zodat ze kunnen zien wat je zoal hebt?
EmesEsbee (op bgg en bga)

Beschrijf je bordspelkast eens. Hoe groot is ie, waar staat ie, is ie zelf gemaakt of niet, kortom... wat kan je over die kast zelf vertellen?
Mijn bordspellenkast is een op maat gemaakte kast in onze woonkamer. Hij heeft aan 1 kant open planken met een aantal spellen en verder zit alles netjes achter dichte deuren. Hij is best groot, er passen dus ruim 300 spellen in. Dan zitten er ook nog andere dingen in die kast.

Zoals?
Privé dingen. Ik bewaar alle spellen liggend want ik heb er een hekel aan dat bij staand bewaren alles door elkaar gaat in de doos.

Wat is je favoriete spel... en waarom?
Dat is natuurlijk een gemene vraag! Ik denk dat het op dit moment Wyrmspan is, maar er zijn zo ontzettend veel leuke spellen! Ik heb wel een website waar mijn top 10 spellen ook op staat. Daar staat Catan op 1, gewoon omdat het een speciale plek heeft in mijn hart zoals je al eerder hebt kunnen lezen (en wyrmspan was toen nog niet uit). Wyrmspan vind ik zo geweldig omdat het thema mij en mijn zoon aanspreekt, het spelmechanisme goed in elkaar zit en je heerlijke motortjes kunt opbouwen!

Wat is je guilty pleasure?
Sommigen zullen daar Catan al noemen omdat het uit de gratie is geraakt, maar ik denk dat mijn guilty pleasure dan moet zijn: hitster-guilty pleasures! Eigenlijk is het geen bordspel, maar wel leuk vermaak.

Wat zijn eigenlijk je voorkeuren qua speltypes?
Ik ben er gaandeweg achter gekomen dat ik juist wél van spellen met dobbelstenen houd. Een beetje spanning en geluk vind ik fijn. Je hoeft niet alles helemaal zelf te kunnen bepalen.
Motortjes bouwen vind ik ook leuk, lekker combi’s scoren. Ik ben meestal voor lichte of middelzware spellen. Echt zware spellen heb ik geen spelpartner voor en dat hoeft ook niet persé van mij.

Zijn er auteurs waarvan je meer spellen hebt?
Reiner Knizia, Uwe Rosenberg, Klaus Teuber en nog meer!

Er zijn ook verzamelaars die een voorkeur hebben voor een bepaalde illustrator. Heb jij dat ook?
Nee, maar ik vind het wel een voordeel als een spel er mooi uit ziet zoals Everdell of Meadow.

Waar speel je zoal?
Thuis, op mijn school (organiseer ik zelf de spellenavonden) en op de spellenclub!

Mogen de lezers ook weten welke spellenclub?
Moet dat echt? Ik blijf liever anoniem.

Staan de dozen in je kast op een bepaalde volgorde?
Nee, ik zet ze neer op de plek waar het het beste past. Ik weet dan alsnog alles snel genoeg te vinden. 

Wat doe je met de inhoud van de dozen... zit alles in ziplocks, heb je geprinte inserts, zijn je kaarten gesleeved of niet en - als we dan helemaal los gaan... heb je speelstukken geprint en beschilderd?
Als ik heb besloten dat een spel een blijvertje is dan ben ik wel geneigd om de luxe tokens aan te schaffen en een mooie insert hoort daar ook bij!
Die maak ik niet zelf, ik ben fan van e-raptor. Ik gebruik geen sleeves, sommige spellen hebben ziplocks. Ligt aan de insert van het spel zelf of ik daar nog bakjes bijvoorbeeld aan toevoeg.

De meeste bordspelspelers kampen met een tekort aan kastruimte. Hoe zit dat met jou?
Ik maak steeds ruimte door de dozen te verplaatsen, maar kom dan toch snel tekort. Helaas ben ik hierdoor wel genoodzaakt om in mijn kast sommige rijen spellen te dubbelen.

Oh, door twee rijen achter elkaar op één plank te zetten.
Precies

Heb je handige opbergtips of creatieve oplossingen voor slim opbergen?
Ik heb al mijn kaartspellen in een foto-opbergdoos. Zo blijven ze netjes, vallen ze niet om in de kast en die dozen kan ik makkelijk ook stapelen.

struik 2

Als je spellen te koop aanbiedt... waar doe je dat dan?
Op Markplaats en verschillende Facebook groepen

En als je spellen koopt... heb je een favoriete bordspelwinkel?
Niet echt, liefst waar het spel het goedkoopst is. Ben wel over te halen door spaarprogramma’s bijvoorbeeld bij spellenwinkel.nl krijg je spaarpunten waar je ook daadwerkelijk nieuwe spellen mee kan kopen.

Wil je verder nog iets kwijt. Ben ik iets vergeten te vragen?
Als het mag: kijk allemaal ook eens op www.despelletjesstruik.com

Vond je dit een prettig interview?
Zeker. Ik word altijd enthousiast als ik over mijn passie mag vertellen!

Wil je nog ergens op terug komen?
Ja, op het verwezenlijken van mijn droom.

Zeg het maar
Het is meer een vraag. Jullie van Bordspelwereld zijn heel erg aktief, net als ik. Jullie zijn op insta, op FB en op een paar websites. Hoeveel tijd gaat daar eigenlijk in zitten?

Die twee kun je niet vergelijken, jouw Spelletjesstruik en Bordspelwereld. Jij bent een parttime eenvrouwsactiviteit en Bordspelwereld is een community met vijfentwintig ervaren mensen waarvan er een aantal zelfs 24/7 actief zijn. Bovendien is, met 25 mensen, de individuele specialisatie binnen Bordspelwereld ook veel breder. Hierdoor is onze reikwijdte en infuence veel groter.
Belangrijker voor jou is dat je er zélf plezier in hebt.
Dat heb ik wel, ja.

Ik heb nog een vraag. Aan het begin van dit interview vertelde je dat je hobo speelt.
Hobooo. Klemtoon op de tweede o.

Ik zal er op letten. Dat is geen alledaags instrument. Kun je er iets over vertellen?
Het woord hobo is afkomstig van het Franse "hautbois", Dat staat voor 'hoog hout'. Nu vergeet je ook die klemtoon niet meer denk ik. Het is dus een houten instrument, een zogenaamde dubbelrietblazer met een vrij hoog en indringend geluid in vergelijking met andere dubbelrietblazers.
Het is onmisbaar in een symfonieorkest.

En waarom onmisbaar?
Vanwege de relatief stabiele en indringende toon wordt de hobo gebruikt om de toon te blazen (meestal een a, soms een bes of een andere noot) waarop de andere instrumenten in een symfonieorkest of harmonieorkest hun stemming aanpassen (afstemmen). Zonder hobo geen stemming.

Maar het is dus vooral een instrument dat gebruikt wordt in de klassieke muziek?
Niet alleen... ook in expirimentele muziek en jazz. Ik heb ook een lijstje hobo in de popmuziek:

 • Happy Together van The Turtles
 • Verdronken vlinder van Boudewijn de Groot
 • Little Man van Sonny & Cher
 • Handbags and Gladrags van Stereophonics
 • World of make believe van Within Temptation
 • Bye Bye Pride van The Go-Betweens
 • Twist in My Sobriety van Tanita Tikaram
 • Stand My Ground van Within Temptation
 • Kiss from a Rose van Seal
 • This could be heaven van Seal
 • Nightporter van Japan
 • Nightswimming van R.E.M.
 • We Need a Resolution van Aaliyah
 • Only a Hobo van Bob Dylan

 

Heb je ook een goed gevulde spellenkast en wil je daar iets over vertellen?

Hier vind je de vragenlijst. Wanneer je die invult en verzendt dan staat je verhaal in een van de komende weken op deze plek.

 

Over deze website

Bordspelwereld geeft informatie over het verzamelen en spelen van bordspellen. De blogs worden ook geplaatst op de Facebookpagina Bordspelwereld. Je vindt hier ook blogs die eerder zijn geplaatst in andere groepen.

Clicky
Koekie er bij?
Wij presenteren cookies op onze website. Sommige zijn essentieel voor u en het correct functioneren van deze site, andere cookies helpen ons om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kunt zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op: dat als u onze cookies niet blieft mogelijk niet alle functies van de site voor u beschikbaar zijn.