Concordia
Kent u die uitdrukking mense? Het zit namelijk zo: Vrienden vragen mij steeds vaker: "Dick, waar vind je toch de tijd voor al die onzin?". Om hen dan eerlijk antwoord te geven houd ik wijselijk mijn mond want ik weet het zelf ook niet.

Nu we het toch over tijd hebben: Tweeduizend jaar geleden heerste de Romeinse regering in de gebieden rond de Middellandse Zee. Met vrede aan de grenzen, harmonie binnen de provincies, uniforme wetgeving en een gemeenschappelijke munt, bloeide de Romeinse economie en ontstonden machtige dynastieën terwijl deze zich uitbreidden over de vele steden in dat enorme gebied.
Er was echter één dorpje...
In Concordia heb je de leiding over een van deze dynastieën en stuur je kolonisten naar de afgelegen hoeken en gaten van het rijk. Intussen ontwikkel je een handelsnetwerk en please je de oude goden voor hun steun en gunsten - allemaal om de kans te krijgen om als overwinnaar uit de strijd te komen!

In het spel worden kolonisten vanuit Rome uitgezonden om zich te vestigen in steden die stenen, voedsel, gereedschap, wijn en stoffen produceren. Elke speler begint met een identieke set speelkaarten en krijgt tijdens het spel meer kaarten. Deze kaarten geven twee mogelijkheden:
-
Ze stellen een speler in staat om tijdens het spel acties te kiezen.
-
Ze zijn aan het einde van het spel overwinningspunten (VP's) waard.
Concordia is dus in de eerste plaats een strategiespel waarin vooraf moet worden gepland en rekening moet houden met de zetten van de tegenstander. Elk spel is anders, niet alleen vanwege de volgorde van nieuwe kaarten die te koop zijn, maar ook vanwege de modulaire lay-out van steden. (De ene kant van het bord toont het hele Romeinse rijk met 30 steden voor 3-5 spelers, terwijl de andere kant Romeins Italië toont met 25 steden voor 2-4 spelers.)
Het spel eindigt wanneer alle kaarten zijn verkocht of nadat de een van de spelers een 15e huis heeft gebouwd. De speler met de meeste vP's van de goden (Jupiter, Saturnus, Mercurius, Minerva, Vesta, etc.) wint het spel.
Concordia intrigeert me. Ik heb de basis en alle uitbreidingen en promo's al een paar jaar boven liggen. Nieuwe uitbreidingen en promo's koop ik er meteen bij, ongezien. Van spelen kwam het maar niet.
{gallery}conc{/gallery}
Waarom niet?
Het valt niet altijd mee om binnen de spelerskring drie, vier of vijf spelers te vinden die er aan willen beginnen. De grootste hindernissen hiervoor zijn dat er maandelijks ongeveer tien spellen met ongeveer dezelfde moeilijkheidsgraad uitkomen en die dan ook allemaal twee of driemaal gespeeld moeten worden. Dan blijft oude meuk op de plank liggen tot een volgende gelegenheid... die steeds verder naar de toekomst doorschuift. Concordia zit in een soortement poreuze cirkel.

Duhhuh...
Ik mocht willen dat mevrouw Verschuur zo'n schitterende bos haar voor de deur had, maar dat terzijde.
Deze week was ik drie tramhaltes verderop (halte Steenwijklaan) uitgenodigd om aan te schuiven voor een partijtje bij Coen en Sanne.
Wat ik er van vond?
Nou, om ook maar een opmerking over stijl en vormgeving te maken: die Sanne (die ik voor het eerst ontmoette) daar was ik toch wel diep van onder de indruk. Prachtig figuur, mooi haar,slim, ad rem en ook nog een prettig gevoel voor humor. Ik ga mijn best doen om daar meer mee te kunnen spelen. Een eerste stap in die richting is gezet: ik heb strategisch nipt van haar verloren.
Concordia zelf is een spel dat zeer hoog in de BGG ranking staat. Het is zo'n spel waarbij je voor aanvang heel veel tijd kunt nemen om alle mogelijkheden uit te leggen. Dat beklijft niet bij mij. Ik doe het beter met grote lijnen en daarna een ingame vallen-en-opstaan. Na een paar rondjes kun je Condordia gewoon meespelen. Het is veel, maar beslist niet ingewikkeld.
Leuk is het wel.
Heel leuk.
Bovendien is er geen geluksfactor in het spel. Alle informatie ligt open en is voor iedereen beschikbaar. Degene die Concordia het slimst speelt die wint het spel.
Dát, allerbeste vrienden van het bordspel, dát is een kenmerk van een heel goed spel.
Vierenhalve ster DickVoormekaarWaarde dat ik afrond naar boven omdat ik zo'n verdomd goed humeur heb na zo'n leuke avond.
Bovendien is er geen geluksfactor in het spel. Alle informatie ligt open en is voor iedereen beschikbaar. Degene die Concordia het slimst speelt die wint het spel.
Dát, allerbeste vrienden van het bordspel, dát is een kenmerk van een heel goed spel.
Vierenhalve ster DickVoormekaarWaarde dat ik afrond naar boven omdat ik zo'n verdomd goed humeur heb na zo'n leuke avond.

DickVoorMekaarWaarde, Concordia, Coen, Sanne, Dick Verschuur, Workerplacement en Eurospellen, Kenner- en Expertspellen, 5 sterren