Carnegie
Kent u die uitdrukking? Nee? Evertjan Vanderkaa, de voorganger van de Zware JongensClub wel. Het is een quote van Andrew Carnegie en het zegt alles over het volgen van een winnende strategie.
Laat ik beginnen met te vertellen dat we Carnegie al een paar maal gespeeld hebben en dat Evertjan al die keren met een vol rondje voorsprong heeft gewonnen. Vandaag volgde hij zijn eigen strategie en zou het heel anders lopen.
Elke vrijdagochtend komt de Zware Jongensclub bij elkaar in de Mevr. VerschuurArena. Dat wat er gespeeld wordt is afhankelijk van de goesting van de leden of - zoals vandaag - wanneer een van de leden verhinderd is en er een reservespeler is opgeroepen. Hij of zij heeft dan de eerste keuze. Zo speelden we vandaag - op verzoek van Bart - een nieuwe klassieker: Carnegie.
Toen ik gisteravond de doos uit de kast schoof ontdekte ik tot mijn verbijstering dat Carnegie nog steeds geen DikVoormekaarWaardering heeft - wat een ommissie is voor een spel van deze kwaliteit - en dat er dus een mogelijkheid is voor een inhaalslag.
Bart was er overigens niet helemaal zonder reden. Na zijn schandelijke vertoning tijdens Rajes of the Ganges, een poosje geleden, boden we hem een open deur voor een rehabilitatie.
Dat siert ons, vindt u niet? We krijgen hiermee de waardering die ons toekomt.
Carnegie dus.
Carnegie werd geïnspireerd door het leven van Andrew Carnegie die in 1835 in Schotland is geboren. Andrew en zijn ouders emigreerden in 1848 naar de Verenigde Staten. Hoewel hij zijn carrière begon als telegrafist, groeide zijn rol als een van de belangrijkste spelers in de opkomst van de Amerikaanse staalindustrie. Dat maakte hem uiteindelijk tot een van de rijkste mannen ter wereld en een icoon van de Amerikaanse droom.
Carnegie was ook een weldoener en filantroop; na zijn dood (in 1919) werd meer dan $350 miljoen van zijn vermogen nagelaten aan verschillende stichtingen, en nog eens $30 miljoen ging naar verschillende goede doelen. Zijn schenkingen creëerden bijna 2.500 gratis openbare bibliotheken die zijn naam dragen: de Carnegie Libraries. Carnegie Hall is een beroemde conzertzaal in Manhattan en ook het Haagsche Vredespaleis is grotendeels met zijn geld gebouwd.
Tijdens het spel rekruteer en beheer je werknemers, bouw je bedrijven, die je uitbreidt. Je investeert in onroerend goed, je produceert en verkoopt goederen en legt spoorlijnen aan door de Verenigde Staten. Je kunt zelfs werken met belangrijke persoonlijkheden uit die tijd. Misschien word je zelfs een illustere weldoener die door daden en vrijgevigheid bijdraagt aan de grootsheid van het land! Veel verschillende rollen en mogelijkheden dus en de onderlinge samenhang daartussen maakt het dus behoorlijk complex. Maar... zoals gezegd: dat effent weg wanneer je het wak vaker speelt en dat is ab-so-luut geen straf.
Het spel speelt zich af over 20 ronden; spelers krijgen elk één beurt per ronde. Bij elke beurt kiest de actieve speler een van de vier acties, die de andere spelers kunnen volgen.
Het doel van het spel is om het meest prestigieuze bedrijf op te bouwen, wat vertaald wordt in overwinningspunten.
De samenhang van de acties maakt dat het beslist geen eenvoudig spel is. Het duurt echt wel een paar maal spelen voordat je echt doorziet wat precies de gevolgen zijn van je acties op langere termijn en je wat verder vooruit kan denken.
Diezelfde complexiteit is er - denk ik - ook wel debet aan dat het spel vaak tweedehands te koop wordt aangeboden. Spelers vinden het niet zelden - wanneer het de eerste keer op tafel komt - nogal 'moeilijk'.
Dat is het niet persé. 'Moeilijk' is het niet. Complex is het wel. En dat is dus weer iets dat met vwat aker spelen vanzelf wegeffent.
Carnegie is een prachtig vormgegeven en stijlvol uitgevoerd spel. De iconografie en typografie zijn keurig verzorgd, de keuze voor het (luxe) papier is fijn en het artwork is schitterend.
Ik kan weinig verzinnen dat tegen het spel pleit of het zou misschien de speelduur moeten zijn. Met 4 min-of-meer ervaren spelers waren we vandaag toch 4 uur zoet. Inclusief en voor- en naspel ruim 5. De downtime kan, als gevolg van de ingewikkeldheid, lang zijn. Maar dat is dan het enige. En als dat het enige is... soit.
Vandaag speelden we een a-typische editie in de Zware Jongensreeks. Waar we doorgaans gedubbeld worden door EJ, zo eindigden we nu met z'n vieren op één strookje met slechts een duimbreedte verschil tussen 1 en 2. Bart rehabiliteerde zich volledig door ons beleefd voor te laten gaan. Dat waarderen we bij de Zware Jongensclub. Hij is hiermee in genade aangenomen en heeft zijn proeflidmaatschap omgezet in een volwaardig lidmaatschap.
Proficiat Bart!
{gallery}carnegie{/gallery}
Blijft over; onze gezamenlijke waardering: Ruim 4 op de DickVoormekaarWaardeschaal.
Tip:
Carnegie wordt regelmatig tweedehands aangeboden in de verschillende kanalen. Wil je het kopen... ga dan voor de Kickstarter. Je betaalt daar misschien twee tientjes meer voor dan voor een gewone retailversie maar je krijgt zo ontzettend veel meer.
Euro Game, Mevrouw Verschuur Arena, Carnegie, Evertjan, Zware Jongens Club, DickVoorMekaarWaarde, Kickstarter, Tweedehands, Downtime, 4 sterren, Dick Verschuur, Kenner- en Expertspellen