Village
Niet zo heel lang geleden vertelden Inka en Markus Brand hier over hun serie Exitspellen. In de kantlijn van dat artikel beweerde ik dat veel bordspelers er verbaasd van zullen zijn hoeveel spellen ze van dit stel in hun kast hebben staan. Ik gaf als voorbeeld Rajas of the Ganges en Het Dorp. Dat laatste spel is nogal ondergewaardeerd, denk ik. Dat vind ik jammer.
Hier in de kast stond het basisspel plus de Herberg en De Haven. Toen ik laatst bij mijn favoriete spellenwinkel binnenliep zag ik tot mijn verbazing dat er een big box was uitgebracht met daarin niet alleen het basisspel en de twee uitbreidingen maar ook een derde uitbreiding (De Bruiloft) plus een automa voor een solospel. De prijs was de grootste verrassing.
Lang heb ik er daar niet over nagedacht en eenmaal thuis was ik daar verdomd blij mee. Een mens kan soms onverwacht goede beslissingen nemen. De nieuwe uitvoering vind ik schitterend en de kwaliteit van de borden en onderdelen is zeer hoog. En het is - alles bij elkaar - heel erg veel karton en hout. Je hebt nogal wat ziplocks nodig.
Maar als trotse eigenaar was ik ook wel benieuwd hoe het nieuwe Dorp zou spelen. Op vrijdag speelt de Zware Jongensclub, wat een perfecte gelegenheid is om een spel van deze omvang te testen. Bovendien past een spel als dit wel op het menu.
Het Dorp (Village) is een euro-worker-placement voor maximaal 5 spelers. Er is een centraal bord, kleinere borden voor De Herberg en De Bruiloft en elke speler heeft borden die dienen als boerderij en vrachtboot.
Het leven in het dorp is hard, maar dat leven laat de inwoners ook groeien en bloeien zoals ze willen. De ene dorpeling wil misschien monnik worden. Een ander voelt zich misschien ambitieus en streeft naar een carrière in een openbaar ambt. Een derde wil misschien zijn geluk zoeken in verre landen.
In Village neemt elke speler de teugels van een familie over en probeert zo op veel verschillende manieren roem en glorie te vinden. Er is echter één ding dat je niet mag vergeten: de tijd zal voor niemand stoppen en als er genoeg tijd is, zullen mensen overlijden. Degenen die roem vergaard hebben worden opgenomen in de dorpskronieken en zullen - zelfs na hun dood - hun familie helpen meer aanzien te verkrijgen.
Hoe gaat dat?
Het bord heeft zones met specifieke attributen, een markt, een reiszone, een werkplaats, een kerk en een gemeentehuis, en elke zone is bezaaid met blokjes van vier kleuren en zwarte blokjes die dienen als vloeken.
Elke ronde worden er in elk gebied van het dorp (er zijn er een stuk of tien) blokjes neergelegd. Iedere speler pakt in haar of zijn beurt een blokje uit zo'n gebied op het speelbord en voert vervolgens de actie uit die daarbij hoort.
Veel van deze gebieden bieden meerdere acties, dus als je bijvoorbeeld een kubus uit het werkgebied pakt, kun je een os, een paard, een kar, een ploeg of een boekrol krijgen, of je kunt tarwe verkopen voor goud. Sommige gebieden bieden kortetermijnscores, andere bieden langetermijnscores en weer andere bieden alleen eindspelscores. Een ronde eindigt als er op geen enkele locatie meer blokjes over zijn. Het spel eindigt wanneer de meeste familieleden zijn "overleden" en de dorpskroniek of het kerkhof met de ongemerkte graven vol is of wanneer er 3 schippers op zee gebleven zijn. Daarna hebben de spelers die het eind niet getriggerd hebben nog één beurt.
Het is allemaal behoorlijk levensecht. En net als in het echte leven weet je niet precies wanneer het afgelopen is.
Village: Big Box bevat dus het Village-basisspel, de Herberg- en Haven-uitbreidingen, elke eerder uitgebrachte promo, een nieuwe "Bruiloft"-uitbreiding plus extra's waarmee je het spel solo kunt spelen. Al het materiaal kan met elkaar worden geïntegreerd.
De spelersborden hebben twee lagen en er is een groter, dubbelzijdig moederbord waardoor de overlays die in de originele uitbreidingen werden gebruikt, niet meer nodig zijn. Er is goed over nagedacht.
Wanneer je het speelt met alles er op en er aan dan zul je wel rekening moeten houden met een behoorlijke opzettijd want er zijn heel veel spullen. Bovendien is de tijd die nodig is voor een uitleg ook behoorlijk. Er is veel te vertellen, heel veel en het is complexer dan je denkt - net als het leven zelf.
{gallery}village{/gallery}
Mijn medespelers vonden alle drie dat de vormgeving van deze versie niet zo mooi is als de vorige. Ik mag dat - gelukkig - met hen oneens zijn. Ik vind deze fantastisch. Waar we wel unaniem blij over over zijn is de prijs. Zeker in vergelijking met vergelijkbare spellen van deze omvang is Village Big Box een koopje!
Wanneer je op zoek bent naar een spel dat overeenkomsten heeft met het bejubelde Marrakesh dan moet je hier zeker eens naar kijken. Het neemt evenveel ruimte in op tafel , acties en hun onderlinge samenhang zijn enigszins vergelijkbaar en sommige spelmechanieken ook. Zo zou je bijvoorbeeld de beschikbaarheid van de kubusjes op de actiegebieden kunnen vergelijken met hoe de moskee in Marrakesh de keshi's geeft en de dorpsnarkt waar je tegels koopt lijkt ook op de soukh in Marrakesh.
Alle vier vonden we Village Big Box geweldig... vierenhalve ster DickVoormekaarwaarde, wat we (vanwege onze oneensheid over de vormgeving) naar beneden afronden naar vier.
4 sterren, Dick Verschuur, Workerplacement en Eurospellen, Brandt