Raccoon Tycoon
Als ondernemer en ontwikkelaar ga ik aan de slag in het land Astoria. Ik ga daar nieuwe fabrieken en gebouwen bouwen, handel produceren en verhandelen, spoorwegen aanleggen en nieuwe steden ontwikkelen en.. niet geheel onbelangrijk.. Super Rijk worden!
Welkom bij Raccoon Tycoon, een spel dat bedacht is door Glenn Drover en in het Nederlands uitgegeven door Tavern Games. Het is voor 2 tot 5 personen dat als je een beetje doorspeelt een uurtje duurt.
Alles is in het Nederlands en daardoor superoverzichtelijk. Een spel voor het hele gezin (+8 jaar).
Als eerste: alles ziet er onwijs mooi uit. De teksten zijn grappig, de tekeningen zijn prachtig en alle onderdelen zijn kwalitatief uitstekend. Net zoals in bijna alle spellen is het ook in Raccoon Tycoon de bedoeling om zo veel mogelijk overwinningspunten te halen. Die punten kun je halen door gebouwen te kopen, spoorwegen en stadskaarten te kopen, de prijzen op te drijven en producten te produceren en te verkopen met prijs- en productie kaarten. En door slim te spelen. Je kunt bijvoorbeeld een veiling te starten waarmee je ander geld uit hun mouw kan kloppen.
Het speelbord bestaat uit o.a. een gedeelte waar de koersen (marktwaarde) van de producten aan worden gegeven, een koopplaats voor spoorwegkaarten, een koopplaats voor stadskaarten en een koopplaats voor gebouwen en fabrieken.
Als je aan de beurt bent heb je keuze om 1 van de 5 beschikbare acties uit te voeren.
Productie:
Met deze actie kun je handelswaren ontvangen. (Je mag nooit meer dan 10 Handelswaren in je bezit hebben). Je speelt hiervoor een prijs- en productie kaart die twee kleuren heeft. Het blauwe gedeelte is de prijsverhoging van de markt en het rode gedeelte op de kaart is de productie.
Je ontvangt bijvoorbeeld 3 handelswaren die op de kaart staan afgebeeld in het rode gedeelte (werkt anders als je ook gebouwen/fabrieken hebt) en vervolgens woorden door die aankoop de prijzen op de markt met die staan afgebeeld in het blauwe gedeelte van de kaart met 1$ verhoogd. Zo werkt de markt nu eenmaal.
Verkopen van Handelswaren:
Je mag in je beurt 1 soort handelswaar verkopen. Stel: je wil je 4 hout verkopen omdat de prijs in de markt op $10 staat, dan lever je 4 hout in en je krijgt dan 4x $10 = $40! Omdat je 4 hout hebt verkocht moet de markt prijs met 4$ omlaag gezet worden. De marktprijs van hout daalt omdat jij hout hebt gedumpt. Dus de prijs is nu $6. Ook dat is een marktprincipe.
Veiling van een spoorwegkaart starten:
De speler die aan de beurt is mag een spoorwegkaart aanwijzen en mag de bieding openen met het minimale startbod dat rechtsonder vermeld staat. Maar als je weet dat je buurman deze kaart heel graag wil kopen dan zet je natuurlijk heel hoog in. De veiling eindigt wanneer iedereen heeft gepast en de hoogste bieder krijgt de kaart. Deze betaalt aan de bank. Als de winnaar van de bieding niet de huidige speler is dan mag deze nóg een actie uitvoeren. Dit hoeft niet een bieding te zijn. Die speler mag ook 1 van de andere acties doen.
Een gebouw kopen:
In het aanbod zijn altijd 4 gebouwen beschikbaar. Elk gebouw en/of fabriek heeft eigen eigenschappen. Deze staan in de handleiding duidelijk omschreven. Door gebouwen of fabrieken te kopen kun je vaak ook meer handelswaar opslaan en eventuele bonussen ontvangen.
Een stad kopen:
Stadskaarten geven ook extra punten. En door sommige kaarten te combineren met spoorwegkaarten krijg je aan het einde van het spel extra overwinningspunten.
Dat waren de vijf acties. Nu wil je natuurlijk ook weten waar je de meeste punten mee kan halen. Dit kan je doen door spoorwegkaarten te kopen met dezelfde naam erop. Bijvoorbeeld TopDog. Heb je 1 TopDog kaart, dan krijg je 4 OP (overwinningspunten) heb je er 2 dan krijg je 9 OP en heb je er 3 dan 15 OP en bij 4 dan 23 OP. Dus: hoe meer meer kaarten met dezelfde naam je hebt, des te meer punten je krijgt. Elk gebouw dat je bezit is 1 OP. Elke set van 1 stadskaart en 1 spoorweg kaart is 2 OP.
Degene met de meeste overwinningspunten wint het spel en bij een gelijke stand, dan tellen we het geld.
Het spel stopt wanneer de laatste spoorwegkaart is geveild of de laatste stadskaart is verkocht. Daarna wordt de ronde nog afgemaakt.
{gallery}ractyc{/gallery}
Er is nog een alternatief einde van het spel: wanneer een speler $1000 aan briefgeld heeft,is hij of zij de winnaar van het spel.
Of... als je het spel langer wilt maken eindigt het spel wanneer 2 van de 3 stapels allemaal verkocht zijn. (Spoorwegkaarten, Stadskaarten of gebouw/fabriekstegels).
Ik vind het spel ontzettend leuk om te spelen met mijn familie. Het is snel uit te leggen en er zijn geen ingewikkelde regels. Het ziet er ongelofelijk mooi uit en speelt lekker weg.
De kritische noot is: je moet het wel met minimaal 3 spelers spelen. Met z'n tweeën is het veel minder leuk omdat dan het veilingprincipe niet goed werkt. Bovendien: wanneer je het met meer mensen speelt gaat de prijs van de producten in de markt ook meer op-en-neer en dat geeft dynamiek in het spel. Hierdoor wordt het spel ook minder voorspelbaar.
In Nederland is Raccoon Tycoon niet zo heel populair maar ik denk dat het komt omdat het niet zo gehypt wordt. In Amerika is het namelijk een superhit . De meeste mensen geven het bijvoorbeeld een 8 score op BGG. Heb je een gezin of speel je in een vriendengroep en zoek je een goed bordspel wat voor iedereen toegankelijk is... koop dan de Nederlandse versie van Raccoon Tycoon en je zult avonden plezier hebben.
Wanneer je aan Raccoon Tycoon alleen niet genoeg hebt dan is er ook een prachtige uitbreiding. Die Fat Cat-uitbreiding voor Raccoon Tycoon voegt nieuwe inhoud toe die het aantal spelers vergroot tot zes, voegt nieuwe diepte toe aan de gameplay, leuke nieuwe componenten en opwindende nieuwe strategieën. Deze zijn niet in het Nederlands te verkrijgen.
De Fat Cat-uitbreiding voegt ook twee wildcard-spoorwegen toe, meeples die kunnen worden verworven voor extra overwinningspunten.Er zijn ook nog veel meer gebouwen die extra strategieën toevoegen, spelersborden en een nieuwe set spoorweg- en stadskaarten waarmee een zesde speler kan worden toegevoegd.
En (maar dat is voor de échte liefhebbers): er zijn nog twee sets met promo's: Jack Rabbit Railroad en New Town.
|
Raccoon Tycoon, Glenn Drover, 4 sterren, Kinder- en Familiespellen, Sander Hoogwerf, Veiling/Bieden